Alcohol is de echte aanjager van de ‘morele vakantie’

Wie kent het begrip ‘morele vakantie’? Een prachtige term die ik vond in het artikel ‘Geweld en de alcoholcultuur van plattelandsjongeren’ van de socioloog Don Weenink. „Morele vakanties zijn enclaves van onbezonnenheid, ongeremdheid en ontregeling”, zo vat hij dit deel van de tijdgeest samen in het juninummer van Justitiële Verkenningen. Morele vakanties worden gevierd door rellende jongeren die de discipline van de werkweek ontvluchten. Met drank en agressie.

We gaan dus toe naar een situatie waarin álle stappers meer of minder bezopen zijn en ruwweg 1 op de 5 ook nog bedwelmd. Alcohol is de echte aanjager van de ‘morele vakantie’. (Alcohol is de echte aanjager van de ‘morele vakantie’ – NRC)

Lees maar weer eens even dat alcohol meer kapot maakt dan je lief is. Dat er een hele economie ontstaan is rond het uitgaansleven. Dat dat ook wel de reden zal zijn dat er nooit iets over geschreven wordt, dat ‘men in Den Haag’ zich geen zorgen maakt. Waaaaannnnttttttt!!!!!!!! Levert wel lekker op voor de belastingpot, dus zwijgen we en nemen we de kosten voor de samenleving op de koop toe. Maar ik zou toch wel eens willen weten, net als met dat voetbalgeweld, waarom moet ik als simpele burger daar voor opdraaien? Dronken worden bij het uitgaan IS een keuze.

Ziek of gehandicapt zijn is géén keuze en daar kort dit kabinet asociaal op. De geldverslindende voetbalwedstrijden en alcoholische uitspattingen van mijn medeburgers zijn een keuze en daar wil ik niet meer aan meebetalen. Ik wil wel meebetalen om zieken, gehandicapten en mensen die onder het bestaansminimum leven te helpen. Voor mij is dat een simpele keuze.

Maar ja ben dan ook een simpel mens.

Nog een laatste oprisping, misschien vindt de overheid alles wel prima met dat geweld, want dan kunnen ze lekker camera’s plaatsen en de burger in de gaten houden. Ook een economie die lekker bloeit, de beveiliging omdat de overheid de burger zo bang maakt.

19 gedachten over “Alcohol is de echte aanjager van de ‘morele vakantie’”

 1. Ik woon in de binnenstad en woon boven een cafe dagelijks gevuld met onze zwakbegaafde PVV-stemmende mede-nederlanders en kom elke avond bijna in aanraking met schade door dronkenlappen. Fietsen in de sloot of kapotgetrapt door dronken jongeren, ruiten kapot, ruzie (kost politietijd, intimideert voorbijgangers), noem maar op.

  Dit artikel resoneert erg bij mij. Mogelijk alcoholprijs omhoog om de kosten van de alcohol op de maatschappij beter te reflecteren (boven huidige nutteloze accijns) en een sterke anti-campagne te betalen, harder optreden tegen alcoholisten, etc.

 2. 1
  Muffit

  Ik heb vroeger veel gedronken.
  En met mij velen.
  En toch werd er niets vernielt.
  Hoe zou dat toch komen ?

 3. In mijn jeugd nam ik ook regelmatig morele vakanties. Maar dat was meer in de zin dat ik dan het “Gij zult niet teveel zuipen” verbod bewust besloot te vergeten. Slopen is compleet iets anders.

  Dat alle slopers drinken wil niet zeggen dat alle drinkers slopen.

  Proost

 4. Kromst Schreef:

  Dat alle slopers drinken wil niet zeggen dat alle drinkers slopen.

  Kromst daar heb je helemaal gelijk in! Waar gaat het mis, vraag ik me dan af? De respectloze maatschappij (aangevoerd door die blonde neuroot uit Venlo)? Absoluut alleen aan jezelf denken en nooit eens aan een ander?

 5. @5 Nou Theo, dan hebben we vastgesteld waar het probleem ligt. En hoe gaan we daar weer een beetje respect inrammen? 8)

 6. 6
  Keira

  Daar heb ik geen antwoord op.
  sociale controle kon een antwoord zijn.
  Die was er vroeger , en nu nauwelijks.

 7. Ik doe hierbij een oproep aan alle medemoslims om met onmiddelijke ingang massaal te gaan zuipen. Er komen kamervragen, Hero drinkman doet spontaan een cold turkey en wordt geheelonthouder, de beveiliging van Wilders wordt verdubbeld en binnen 3 maanden hebben we een drooglegging.

 8. Gif in de lucht, in het water en de voeding.

  Jewilniewete wat er allemaal aan resten in het drinkwater wordt gemeten aan cocaine en die boel, medicatie en die zooi, en noem maar op.

  Mensen zijn massaal door aan het draaien ,maar kip of het ei, nature or nurture, das allemaal een gepasseerd station.
  Verdoven dus in alcohol en drugs.

 9. @Keira

  Respect is een hol begrip geworden. Niets meer waard. respect valt er niet in te rammen. Respect verdien je. Blijkbaar is de afgelopen jaren het respect voor gezag en regelgeving (gij zult niet zinloos slopen) tanende. Ze verdienen het blijkbaar niet meer. Ik denk mede te danken al alle bezuiniging op de overheid en politie. Blauw was vroeger wel op straat.

 10. @10: Kromst.

  Komt goed nu Opstelten vrijwilligers in de politie gaat laten meemarcheren in een officieel pliessiepak.

  Zo kunnen diegenen met fascistische gevoelens legaal vast met een knuppel en een busje pepperspray gaan lopen meppen.

 11. @4 Ouders die verzuimen hun kinderen normen en waarden bij te brengen, (linkse) cabaretiers die elke keer weer verder opschuiven naar ‘alles moet gezegd kunnen worden’, wij met z’n allen die anderen niet meer aanspreken op onaangepast gedrag, de schelderige toon op forums (ook dit forum, let maar op de reakties), etc: heeft er allemaal niets mee te maken.
  Veel makkelijker om alles in de schoenen te schuiven van de blonde neuroot. Hoef je zelf niet meer na te denken over je eigen rol en verantwoordelijkheid.

 12. Klaas Schreef:

  (linkse) cabaretiers die elke keer weer verder opschuiven naar ‘alles moet gezegd kunnen worden’

  Wat maakt Cabaretiers “Links ” is schelden en brullen als Hans Teeuwen “Links “” ??? Gezien zijn houding tegen alles wat niet zoals hem denkt zou ik hem eerder Rechts typeren .. Verder zijn er weinig “alles moet kunnen cabaretiers ,,,, “alles moet gezegd kunnen worden” is trouwens eerder Fortuynistische Kultuur “Ik seg wat ik denk ” …

 13. De alcohol op zichzelf is niet het probleem, die verdooft alleen de remmingen. Ik ken genoeg alcoholisten die dagelijks een grote hoeveelheid halve liters naar binnen gooien, maar geen plant zullen knakken, geen vuilnisbak om zullen trappen of geen ruitje zullen fletsen, ze zuipen alleen maar. Waarom geven zij zich niet over aan vandalisme en die jongeren wel? Het antwoord moet mijn inziens gezocht worden in een nogal egoistische mentaliteit bij die jongeren. Indruk maken op hun vriendjes, frustraties omdat ze geen aandacht krijgen, het moet allemaal ten koste gaan van anderen, zodat ze eventjes kunnen laten zien wie het op dat moment voor het zeggen heeft. Het dronken vandalisme is dan ook vaak een gemakzuchtige en laffe uiting van egoisme. Ik weet dat het nogal ideologisch klinkt en daar ben ik zelf ook niet zo kapot van, maar ik denk echt dat de neoliberale levensstijl, waarin iedereen op korte termijn succes moet hebben, waarin je er niet bij hoort als je geen geld, geen vriendin of geen ruige I-pad/mobieltje/jojo hebt, waarin dus alles draait om ‘ikke, ikke, ikke’ hieraan zwaar debet is. Een ‘ieder voor zich’ maatschappij leidt namelijk tot een samenleving waarin alleen de meest egoistische en asociale elementen vrij spel hebben. Ook heb ik het idee dat ouders nogal eens tekort schieten in het stellen van grenzen… ‘mijn kind doet dat niet’.

 14. ” Morele vakanties worden gevierd door rellende jongeren die de discipline van de werkweek ontvluchten. Met drank en agressie.”
  .
  Volgens mij worden de uitspattingen groter naarmate de inspanning om binnen de door-de-weekse- norm te blijven groter is. Een simpel principe denk ik. Naast allerlei andere oorzaken speelt toegenomen normativiteit op scholen en werkvloer een rol.

 15. Een tevreden roker is geen onruststoker? Eind jaren 60-ties het devies van menige vredesduif. Zelf meegemaakt hoe gecriminaliseerd zo’n vredesduif werd, als die af en toe een vredespijp of joint ziet langskomen en een trekje ervan niet afsloeg. Gecriminaliseerd om maar een reden te hebben waarmee de repressie tegen die antiautoritaire naoorlogse generatie met gevangenisstraf kon worden doorgezet. Zelf eens veroordeelt geweest tot een gevangenisstraf conform het voorarrest van bijna vier maanden. Waarschijnlijk na een uitlokkingsactie waarbij een hele groep thuis werd opgewacht na onze langs de deur verkoop van kunstvoorwerpen die door werkstudenten van de Kunstacademie waren gemaakt. Als schauffeur van het door mij gehuurde huurbusje waarmee we door het land trokken. Heb zoveel mooie mensen of de vernieling in zien gaan, of zich zien conformeren aan de gepropageerde consumeercultuur. Het huidige gedoogbeleid brengt in die repressie geen verlichting, en dat is ook precies de bedoeling.

  In mijn woonplaats is sinds een paar weken ook eindelijk na een gemeenteraadsdiscussie van tientallen jaren een theeshop geopend. Dacht gister na dik veertig cleane jaren maar eens een kijkje te gaan nemen. En ja hoor het lijkt wel een Bank met de uitstraling van een Postkantoor in de tijd van Bonnie and Clyde met rijen zenuwpezen voor de loketten. Geen zweempje relaxte sfeer van weleer meer. Het zijn al net zulke zenuwlijders als die in een lawaaiïge kroeg of disco kunt aantreffen. Het is dus niet zo dat alcohol de echte aanjager van de ‘morele vakantie’ is, maar dat is dus eigenlijk de Wetgever, die is de echte aanjager. De Wetgever, die eigenlijk wel door ons wordt gedoogt, is de grootste crimineel. Laten we dàt gedoogbeleid eens aanpakken met harde en strenge maatregelen.

  De laatste reactie onder het artikel van Jensma is de beste en met een link naar de VOC, Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod: http://tinyurl.com/3r9woum 🙂

 16. @13 Freek, Lebbis en Jansen zijn van dat slag, en zo links als maar mogelijk is.
  Maar dat was het punt niet, dat was dat het goedkoop is om de blonde neuroot het normen en waarden verval in de schoenen te schuiven.

 17. Klaas Schreef:

  Freek, Lebbis en Jansen zijn van dat slag, en zo links als maar mogelijk is.

  Wat is daar mis mee dan? Mag er nog satire zijn?

  “Maar dat was het punt niet, dat was dat het goedkoop is om de blonde neuroot het normen en waarden verval in de schoenen te schuiven.”
  Huhuh. Goedkoop? Dat zie je toch verkeerd!
  Men mag zich toch kunnen verdedigen tegen de perverse uitspraken van deze schuine, omhoogevallen volksmenner? Het moet niet gekker worden!
  Vóórdat dit onmens zijn fascistische pévévé erecteerde, is er bij links althans, nooit, never een partijpoliticus geweest die op perverse, onderbuikse en onfatsoenlijke wijze personen en minderheden schoffeerde, zoals het weerzinwekkende schepsel Wilders, dat uitsluitend onder de gordel mept . Driewerf bah & braak. 😥

 18. Satire, geen probleem, Wilders een schuine, omhooggevallen volksmenner noemen, hoera.
  Het normen en waardenverval naar Wilders toeschuiven: goedkoop. Denk toch eens na. (en reageer nou eens niet alleen op een klein tussenzinnentje dat je uit de contect haalt, of durf je dat niet)

Reacties zijn gesloten.