Centraal Planbureau: PGB-bezuiniging levert niets op

Ik heb ook al berekeningen gezien dat de PGB bezuiniging de samenleving geld kost, maar hier is dan de berekening van het CPB. Volgens het CPB levert de PGB bezuiniging niets op:

De plannen van het kabinet met het persoonsgebonden budget zijn onhaalbaar. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau, die in handen zijn van de NOS. Het alternatief kan uiteindelijk even duur uitvallen, omdat het kabinet tegelijkertijd garandeert dat iedereen die zorg nodig heeft, die zorg ook zal krijgen. Met het persoonsgebonden budget kunnen mensen zelf de zorg inkopen die ze nodig hebben. Het kabinet maakte voor de zomer bekend dat voortaan veel minder mensen een pgb zullen krijgen, omdat de regeling anders onbetaalbaar wordt.  (NOS Nieuws – Pgb-bezuiniging levert geen geld op)

“Bezuinigingen” die niets opleveren. Rechts Nederland likt hier de vingers bij af.

Zie ook: kabinet vernietigt belofte – Telegraf en ons bericht van 2 dagen geleden waar dit al werd aangekondigd.

21 gedachten over “Centraal Planbureau: PGB-bezuiniging levert niets op”

 1. Wat een geweldig kabinet.
  Alles wat ze aanraken veranderd in puin.
  Daar likt rechts zijn vingers bij af.

 2. (nou nou, als zelfs de VVD schrikt ):

  Tamara Venrooy (VVD) vindt dat de staatssecretaris zo spoedig mogelijk uitleg moet geven. Ze sprak donderdagochtend op Radio 1 van heel ‘heftige’ informatie. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie is ontsteld: ”Kabinet heeft zich op een pijnlijke manier met PGB verrekend. Heeft nu maar 1 mogelijkheid: plannen aanpassen.”

  Snel debat

  SP-Kamerlid Renske Leijten is erg geschrokken van de nieuwe cijfers: ”Los van de persoonlijke drama’s die de megabezuiniging oplevert, vernietigt het kabinet met deze bezuiniging ook haar grote verkiezingsbelofte van 12.000 extra zorgwerkers. We gaan dus in totaal 8000 mensen in de min.”

  ”Er zal, zegt het CPB, veel meer gedaan moeten worden door mantelzorgers. Je vraagt je af wanneer daar de grens bereikt wordt.” Ze wil snel een debat.

 3. Je zal dit maar al vanaf juni tegen allerlei dovemansoren lopen roepen……

  Maar ja, zoals ik het zie, eerder deze week is het covenant getekend, dus de 850 miljoen van de PGB’s zijn al weggegeven aan de zorg in natura instellingen, de PVV is blij, dit was één van de voorwaarden uit het regeerakkord, de zorgkantoren hebben hun deuren al sinds 1 augustus gesloten voor nieuwe aanbieders, alles is al in kannen en kruiken.

  Volgt één of ander flut debatje waarin de coalitie een excuusje aanbied omdat er wat met cijfers is gegoocheld, een glas en een plas en 120.000 budgethouders en 20.000 zorgverleners kunnen het apelazerus krijgen.

  Ik hoop vurig dat ik het verkeerd zie.

 4. 5
  Jan

  Inderdaad roep je dit al een hele tijd.
  Mensen moeten het eerst zien , dan geloven ze pas.
  Als ze alles al in werking hebben gezet, zie ik de bui ook al hangen.

 5. Die timing…..het covenant is getekend en 2 dagen later dit rapport, misschien moet ik er niks achter zoeken maar in deze wereld ben je snel achterdochtig.

  Ook de grote vakorganisaties en Jolanda Sap die allemaal heel blij zijn met het covenant, als ik nu al weet dat dit extra geld voor deze overeenkomst uit de PGB’s wordt getrokken dan weten zij het helemaal, dan weten ze ook dat er veel mensen a) zonder zorg komen te zitten en b) zonder werk.

  En nu allemaal ineens “heel verrast” …. kom op!

 6. Het CPB… is dat niet die club van rekenaars ‘met een socialistische bril’ die hun berekeningen baseren op statistiek?

 7. Ja, we leven in een GEWELDIG land. Kredietwaardigheid AAAAAAA++++

  maar ondertussen worden we geregeerd door de graaiers en kortzichtigen van rechts

  dit getuigt ook weer van een TOTAAL gebrek aan empathie met de samenleving en visie
  de vvd, Vereniging voor Vroeg Dementerenden!

  Hoogleraren: Eigen bijdrage dementie rampzalig
  8 september 2011
  Zeven hoogleraren maken zich grote zorgen over de eigen bijdrage voor mensen met dementie. Zij vragen in een brief aan minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om af te zien van de heffing van deze eigen bijdrage.
  Met de brief betuigen zij steun aan Jan Vuister, directeur van zorgorganisatie Geriant. Vuister stelde in een eerdere brief aan VWS dat de eigen bijdrage in de ggz averechts werkt voor mensen met dementie omdat zij later om hulp zullen vragen vanwege deze extra drempel. Dit leidt weer tot extra hoge kosten omdat dementerenden dan eerder in het verpleeghuis terechtkomen.

  http://goo.gl/jhXT1

 8. Maar ook dit gaat allemaal niets uitmaken voor de peilingen want het is uiteindelijk allemaal de schuld van Links en Job Cohen en als Links maar uit de regering blijft.

 9. 7
  Jan

  Vak organisaties of politieke organisaties hebben vaak een dubbele agenda.
  Het is een toneelspel.
  Ik was dienstplichtig soldaat.
  En had toegang tot zeer geheime stukken.
  Gescreend door de Bvd etc.
  Mocht na mijn diensttijd 10 jaar niet in het oostblok komen.
  Plasje maken, sleutel inleveren etc.
  Daar stond toen al in dat Israel kernwapens bezat.
  Ong. 5 jaar later kwam het in de media.
  M.p Lubbers was verbijstert ( zogenaamd ).

 10. Als ze maar lang genoeg likken ook dan blijft er niets meer over dan een stomp hand zonder vingers
  en dan mogen ze blij zijn met een PGB budgetje en dat hebben ze volgens mij goed door het lieg en bedrieg kabinet incl. dat stel neuspeuteraars en elleboog werkers in het bruine deel van Rutje.

 11. Hahaha, de reacties in de telegraaf spreken alweer boekdelen, PGB houders zijn ineens weer de grote fraudeurs die rij- en blokfluitlessen van hun PGB nemen.

  Dames en heren ik kan jullie vertellen dat de zorgkantoren ie-de-re PGB houder onder de loep nemen momenteel, facturen worden opgevraagd, behandelplannen moeten worden overlegd, zelfs voor mensen die in het afgelopen half jaar overleden zijn en die met een PGB zorg hebben ingekocht wordt aan de familie een nadere toelichting van de behandeling gevraagd.

  Laat je geen zand in de ogen strooien over die fraude lulkoek.

 12. Ik word er een beetje duizelig van vandaag, het CPB heeft zich vergist?!?! Ja dat kan.

  Het was geen 600 miljoen maar er waren meevallers van eh 200 miljoen die waren ze vergeten bij CPB en dan kom je bijna op het beoogde bedrag van 900 miljoen, scheelt maar 100 miljoen.

  Intussen steken overal de verhalen weer op hoor. Honderden miljoenen zijn verduisterd door die gemene zieke mensen, hele bankstellen en vakanties en maandsalarissen werden bekostigd van het PGB. Iedereen heeft ineens 20 buurvrouwen met allemaal ADHD kinderen die gewoon zomaar gratis geld krijgen.

  Nee, met die beeldvorming zit het nog steeds wel snor…….

 13. http://www.nujij.nl/algemeen/kabinet-houdt-vast-aan-plannen-met-pgb.13641930.lynkx#axzz1XM9tLi3Y

  Niks aan de hand, ze gaan gewoon door, de miljonair betaalt een tientje extra, jan modaal gaat er in koopkracht wat op achteruit en de chronisch zieken en gehandicapten pakken ze alles af wat ze opgebouwd hebben, laten ze door de reaguurders van diverse fora nog even flink verbaal aftuigen alvorens ze ze overleveren aan de instellingen, waarvan in ieder geval de raden van bestuur na het bereikte akkoord weer erg gelukkig zijn.
  Zo dragen we allemaal echt heel evenredig ons steentje bij.

 14. http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=13071583&md5=0e5af079428701d763183af661993eba

  Dus de oppositie vraagt CPB de plannen door te rekenen, berekening valt niet gunstig, verweer van de staats “de berekening is niet goed want mijn plannen zijn nog niet helemaal bekend”
  Ik weet niet, ik vind het een vreemde redenatie.

  Daarbij komt dat de staats laat doorschemeren met innovatieve dingen bezig te zijn, intussen heeft het zorgkantoor in onze regio op 1 augustus al de deuren gesloten voor nieuwe aanbieders, ik heb persoonlijk met een inkoper gesproken en mij werd verteld dat er tot en met 2013(!) geen ruimte meer is en dat alle middelen besteed zijn.

  Verder ken ik de achtergrond van één van deze betrokkenen, ik weet wat een ontzettende moeite er is gedaan om in die wereld van het zorgkantoor door te dringen, echt bijna een jaar werk door een hele professionele groep zorgverleners, naar nu blijkt tevergeefs.

  Als dan de staats zegt dat er plannen in de maak zijn waar wel ruimte is voor eigen regie van zorgvrager, tja dan heb ik toch mijn twijfels, de voortekenen zijn niet veelbelovend.

 15. @17: Jan:

  Die tuthola van Zanten drijft haar zinnetje gewoon door, ook al zou het CPB beweren dat het een miljard extra kost.

  Die hele boel gaat vastlopen in die zin dat de plannen in praktijk nooit en te nimmer goed uit te voeren vallen. Helaas zal dat eerst gepaard gaan met een ontzettende hoop ellende voor zieken en gehandicapten, waarna de boel teruggedraaid wordt, en van Zanten gewoon weer als bestuurslid van een zorgcentrum (of tien) gaat werken, waar ze ook al een spoor van rare praktijken achter zich liet.
  Waarom dat mens gevraagd is in de politiek, ik zou het echt niet weten want ze heeft nog nooit iets zinvols op haar beleidsterein in de zorg gedaan.

 16. #18 Ik vrees dat ik je gelijk moet geven.

  Maar het is niet alleen de staats, het is een hele cultuur, ook bijvoorbeeld de gemeenten die een aantal extra taken op hun bordje krijgen. De algemene tendens is vooral niet naar de praktijk te luisteren, er wordt een plan getrokken en inderdaad dan zien ze over een paar jaar wel of de praktijk gelijk heeft gekregen ja of nee.
  Spelen met mensenlevens, en bovenal totaal zinloos en onnodig.
  Zie alleen al de jongen in de uitzending, daar word je toch triest van, 1 van de 120.000!

 17. Qoute:
  “Centraal Planbureau: PGB-bezuiniging levert niets op.
  Ik heb ook al berekeningen gezien dat de PGB bezuiniging de samenleving geld kost”

  Rechtse hobby’s kosten nu eenmaal geld en leveren niets op. Al eerder schreef ik dat de populistische benadering van oplossen van bijvoorbeeld financiele problemen aan de ene kant stoppen met geld uitgeven,maar aan de andere kant meer geld in stoppen. Kunt u het nog volgen.? Of ze nu het werkloosheidsprobleem of de gezondheidszorgprobleem proberen op te “lossen”, het kost uiteindelijk meer geld. Alleen verrijken anderen zich met het geld in plaats van de mensen waar het werkelijk omgaat. Bijvoorbeeld bezuinigen op omscholingstrajecten en begeleiding naar de arbeidsmarkt door arbeidsbureau’s en in plaats daarvan die “zorg” uit handen geven aan reintegratiebedrijven en zogenaamde “sociale werkvoorzieningsbedrijven”. Nu kunnen de reintegratiebedrijven en “sociale werkvoorzieningsbedrijven” hun zakken spekken, terwijl het zowel de overheid als de werkloze niets oplevert. Om je te bescheuren dat vroeger een werkloze vroeger zich (uit eigen wil) bij het arbeidsbureau kon aanmelden en ervoor koos om met behulp van een kortdurende omscholing zijn kansen aanzienlijk te verbeteren op de arbeidsmarkt en dat is opgeheven om daarvoor mensen te verplichten naar een reintegratiebedrijf te gaan, waar hij of zij er zo een beetje voor spek en bonen bijzit, maar braaf aanwezig moet zijn omdat anders zijn of haar uitkering in gevaar kan zijn. Met “sociale werkvoorzieningsbedrijven” is het niet anders.
  Met de zorg zal het uiteindelijk niet anders vergaan en zal alles vastlopen en zitten zieken en gehandicapten straks zwaar in de problemen. Populisten kunnen niet denken in langetermijnoplossingen, maar denken in gelijk een probleem op te lossen. Zij kijken niet naar wat iets op de lange termijn oplevert en wat voor nadelen iets heeft. Iets moet leuk en aardig klinken dan is het wel goed. Populisten schieten nu eenmaal liever met een kanon op een mug. Dat het een destructieve oplossing is maakt niet als je maar van die irritante mug afkomt.
  Dat populisme maakt meer kapot dan je lief is en zal ons ooit de kop kosten.

 18. @19: Jan:

  [Zie alleen al de jongen in de uitzending, daar word je toch triest van, 1 van de 120.000!]

  Ja, ik heb die jongen ook gezien, maar mijn triestheid maakte al heel snel plaats voor boosheid en het besef dat ik des te harder door moet gaan met het bestrijden van deze rechtse kliek.
  Lieden die met een rekenmachientje naast zo’n jongen kunnen gaan staan missen mijns inziens echt iets aan hun inlevingsvermogen met name voor wat betreft menselijkheid.

  Sowieso vraag ik me af of er bij rechtse lui in hun geestelijke wereld iets mis is met de hersencellen die empathie doen ontstaan.

Reacties zijn gesloten.