Filip Dewinter houdt het voor gezien

Filip Dewinter stopt volgend jaar als fractieleider van het extreem rechtse Vlaams Belang in het Vlaamse parlement. Dat stelt Dewinter in de zaterdageditie van de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. (Dewinter stopt als voorzitter VB-fractie – Telegraaf)

Zou dat iets hiermee te maken hebben?

De kiezers hadden de partij al eerder de rug toegekeerd. De verkiezingen die volgden maakten een einde aan dertig jaar onafgebroken groei en degradeerden de partij tot middenmoter. En nu doen de leden hetzelfde. Elke week is er wel een lokale mandataris die zegt de partij te hebben verlaten. De helft van de partijtop is inmiddels opgestapt, inclusief de oud-voorzitter, de zoon van de oprichter en de fractieleider in de senaat. (Einde Vlaams Belang – de Groene Amsterdammer)

Ow, als we dat bericht toch eens in Nederland kregen over Geert Wilders, dat hij hoofd van een kibboets wilde worden, bij Maurice de Hond ging werken of gewoon achter de balie van de Burger King. Ach, wat zou dat mooi zijn!

7 gedachten over “Filip Dewinter houdt het voor gezien”

 1. Als het waar is – mooi nieuws! Het Vlaams Belang (vroeger: Blok) bestaat grotendeels bij de gratie van de persoonlijkheid van Filip De W. Voordat de pseudo-intellectueel Bart De Wever van de “Nieuw-Vlaamse Alliantie” (N-VA) hem zijn kiezersvolk kwam afsnoepen, wist De Winter oude vlaamsnationale rancune (niet altijd ongefundeerd) en nieuwe immigratie-angst (tegen moslims, oost-Europeanen en Walen) goed in lijn te houden.
  Ik denk overigens, dat Filip deze aankondiging vooral doet, om aanhankelijkheidsbetuigingen van her en der te oogsten. Zodoende kan hij “vijanden” binnen het VB makkelijker elimineren en met het restant van het VB verder gaan. Blijft nog altijd een factor van belang in het Noorden van België.

 2. [ onderwerp ]

  Tja, wat kan je beter hebben?

  Een PVV die ”reden van bestaan” heeft, omdat de andere gevestigde partijen het gedachtenkwaad nog niet zo heel erg hebben omarmd, of zoals in Vlaaanderen waar iedereen zo’n beetje aan Flippen is geslagen, en hij daarom geen aparte functie meer heeft in het extreem-rechtse spectrum?

 3. Op zich positief nieuws, maar wel een aantal kanttekeneningen. Natuurlijk is het goed dat VB leegloopt, de redenen zullen divers zijn. 30 jaar en wat hebben ze gepresteerd / kunnen presteren? Weinig, het cordon sanitair heeft dus wel geholpen. Hebben ze wat van zich laten horen bij die eeuwigdurende kabinetsformatie? Geen idee, ik hoor niets van ze. Ook leuk dat je niet vóór Belgie mag zijn bij WK of EK, omdat er een aantal Walen in het elftal zitten. Bovendien… een onafhankelijk Vlaanderen, anders dan 20 jaar geleden denk ik dat genoeg mensen zijn die nu inzien dat in de huidige economie je niet meer zonder internationale contacten kunt. Hoe moet je aan een Chinees uitleggen dat het republiekje Vlaanderen niet hetzelfde is als Luxemburg, Nederland of Denemarken? Het is een parkeerplaats die voor het Ruhrgebied ligt.
  Het probleem is alleen dat zijn electoraat is overgelopen naar voornamelijk Bart De Wever, maar dat betekent nog niet dat zijn voormalige kiezers ineens een wat opener blik op de samenleving en de wereld hebben gekregen, sommigen misschien wel, maar veel zijn nog net zo bekrompen als voorheen. Dus ja, organisatorisch is extreem rechts in Belgie voorlopig op een zijspoor gerangeerd, maar dat betekent nog niet dat ze weg zijn. Overigens denk ik dat Wilders het echt geen 30 jaar uit zal houden, daarvoor heeft hij te weinig ideologie (zoals De Winter wel had) en teveel populisme, dus met name proteststemmers, wat vaak eendaagsvliegen zijn, zijn weer vertrokken als het nieuwe er vanaf is, dit laatste mag toch wel gesteld worden na 30 jaar. Ook kan Wilders zich niet op een Vlaams nationalisme beroepen, iets waar De Winter het toch heel lang van heeft moeten hebben. Daarbij is Wilders veel beperkter in zijn thematiek dan De Winter. Met een hoop geschreeuw over de islam los je de files, de crisis en de vergrijzing niet op.

 4. @3 ‘Hoe moet je aan een Chinees uitleggen dat het republiekje Vlaanderen niet hetzelfde is als Luxemburg, Nederland of Denemarken? Het is een parkeerplaats die voor het Ruhrgebied ligt.’

  Precies en wie gaat dat nu eens aan dit domme kabinet uitleggen?
  Ik vind het een mooie vergelijking, die hou ik er in. 8)

 5. Nog een paar jaar en Wilders heeft ook genoeg van LPF 2.0. Voor hem zit er niets anders op dan emigreren. Ineens boodschappen moeten doen in je eentje zonders mannen met oortjes is natuurlijk om je dood te schamen. Henk & Ingrid steeds moeten uitleggen bij de supermarkt waarom er zo weinig is geworden van al die mooie beloftes gaat ook vervelen. Iedere avond een borrel drinken met Hero is ook lastig zonder chauffeur, iedere avond dezelfde flauwe grap “Ben jij de Bob?” gaat ook vervelen. Zonder centjes van Pamela kun je niet meer zo vaak shoppen met je vrouwtje. Dion die steeds een interview met je wil doen voor zijn oude en nieuwe werkgever L1 kun je ook niet afslaan, je weet nooit of hij weer doordraait. Verder is niemand nog geïnteresseerd of je boos bent of niet, of je spastisch met je bovenlip trekt of niet. Niemand die je meer volgt op twitter. Steeds vragen krijgen van journalisten wie dat sms’je heeft verzonden omdat hij niet meer met z’n nummer in hun telefoon staat. Niet meer in een zwaar beveiligd huis met camera’s. De enige camera is die in de slaapkamer als hij een filmpje maakt met zijn vrouw. Niet meer te hard door rood rijden met zwaailicht en jezelf belangrijk voelen. Geen centjes meer krijgen omdat er een nieuwere haathoer is opgestaan. Niet een maar twee autobiografieën moeten schrijven omdat je ziek bent in je hoofd. Je haar niet meer blonderen om te voorkomen dat vermeende terroristen je gaan achtervolgen. Steeds over je schouder kijken. Hirsi Ali om advies moeten vragen. Naar het UWV omdat je wachtgeld hebt afgeschaft. Niet meer naar Israël kunnen omdat je bewaking nodig hebt omdat orthodoxe joden niet zijn vergeten hoe je ze hebt genaaid. Iedere dag achterin de auto stappen omdat je vergeet dat je geen chauffeur meer hebt. Geert, ik hoop dat je dit leest en dat je nu al depressief word van het leven na je NSB 2.0. Het is niets persoonlijks hoor

Reacties zijn gesloten.