Frans for premier!

Kijk, behalve dat Frans Timmermans duidelijk de snelste en scherpste debater in de PvdA is, moet hij alleen al vanwege zijn uitspraak van het Engels de volgende premier worden, want bij op zijn minst de drie voorgaande premiers en de huidige was/is dat van een dermate tenenkrommend laag niveau dat er waarschijnlijk een significante stijging van teengerelateerde artritis gedurende de regeringsperioden van deze politici is vast te stellen.

Luister en vergelijk:

Ruud – ik spreek de th gewoon maar uit als een f– Lubbers. Nu is dat ook moeilijk met zo’n lek tussen je voortanden. (vanaf 00:30)

 

Wim Kok, blijkbaar een van die mensen die erin slaagt in het Engels hetzelfde accent te hebben als in het Nederlands. Een ander voorbeeld hiervan is Chriet Titulaer, die Engels met een Limburgs accent kan spreken.

 

Jan-Peter Balkenende (vanaf 2:00). Ja, die klinkt dus ook precies hetzelfde als anders. Dezelfde gebruikelijke, nietszeggende reut aan tekst, en de helft van de lettergrepen verdwijnt, net als wanneer hij Nederlands spreekt.

 

En dan onze huidige premier, Mark Rutte (op 11:40). Het lijkt wel alsof hij gewoon Nederlands spreekt met wat Engelse woorden er tussendoor. Wat ís dit? Is het soms een basisvoorwaarde dat je nul komma nul uitspraak hebt in het Engels om premier te kunnen worden?

 

Maar dan, eindelijk, Frans Timmermans: het lijkt wel alsof ik Tony Blair himself hoor!

 

Het is duidelijk: Frans for premier, opdat we niet meer internationaal voor paal staan!

11 gedachten over “Frans for premier!”

 1. Mooi accent! Maar de standaard is wel laag inmiddels. Alles is beter dan Rutte en Wilders, de SGP, CDA of Christenunie.

 2. Wat een overgang camping-Engels naar Oxford-Engels is dat zeg. Moet je na gaan dat Geert Wilders en Mark Rutte het ook nog vanaf een briefje voorlazen. Kunnen dus niet tippen aan het intellect van Frans Timmermans.

 3. Blijft een PvdA’r , dus wat is de nut van een keuze als je toch genaaid word , de “sorry, maar ik kon niet anders “van de PvdA’r is misschien wat plezieriger dan het smalende lachje van de VVD’r , maar genaaid blijf je …

 4. Al Bakrastani Schreef:

  Blijft een PvdA’r , dus wat is de nut van een keuze als je toch genaaid word , de “sorry, maar ik kon niet anders “van de PvdA’r is misschien wat plezieriger dan het smalende lachje van de VVD’r , maar genaaid blijf je …

  Nou ja, maar dan tenminste in goed engels.

 5. Ik had het nooit zo op Frans Timmermans omdat hij een notoire Eurofiel is. Maar het nationalistische, xenofobe en enggeestige poldermoeras waarin Wilders en Rutte ons hebben getrokken, is beschamend genoeg om te wensen dat we een weer premier gaan krijgen die progressief Europees denkt, zodat Nederland niet meer als wereldvreemde zombie wordt bespeeld en gemanipuleeerd door joods-gristelijkfundamentalistische neocons van anti-islamitische signatuur overzee en in het Oosten.

 6. Ik vind het helemaal niet belangrijk, of iemand goed Engels spreekt of niet.
  Het gaat mij om de politieke standpunten van iemand.
  En dan kan Frans niet veel voor me betekenen.

 7. Ik trof Timmermans als enige die snel na aanvang van de arabisch lentes uitsprak dat de steun van de EU niet langer mocht wachten.
  Ik dacht gezien te hebben dat hij oprecht bevlogen was en vond dat de EU met haar lauwe afwachtend houding dit momentum zich als steun daadwerkelijk te laten zien en uit te spreken, aan zich voorbij liet gaan.
  Ik weet niet of hij daarom ook een goede neerlands MP zou maken.

  On topic
  Het is een talent dat niet iedereen gegeven is om vreemde talen vloeiend en accentloos te kunnen spreken.
  De spraak organen zelf werken niet altijd mee omdat zij zich van baby af aan naar de moeder tong, het horen/ gehoor daarvan als nabootsing vormen.

  Het kan dus verkeren dat iemand een soort handicap heeft omdat zijn/haar spraak organen, spieren bepaalde klanken niet hebben weten voor te brengen maar even zo goed dat men het gehoor te weinig aandacht geeft om ze alsnog te trainen om de klanken zo goed mogelijk voort te brengn.
  RP English aan woordenschat alleen al een zeer rijke taal die samen met haar grammaticale nuanceringen niet makkelijk zonder het nodige intellect goed te begrijpen of te beheersen valt.
  Het is maar op wel niveau je in het Engels of Amerikaans wil communiceren.
  Ik zou wel stellen dat wat genoemde politici hierboven aan Engelstalige uitspraken ter berde hebben gebracht een combi van luiheid, logopedisch werk van een armetierige uitspraak als overbodig voor de ander te hebben gemaakt en gebrek aan cultureel intellect is.
  Overigens zie ik ABN als spreek/voert taal voor politici voor nederland als ook nodig, dialecten of provincie eigen uitspraak ook als belemmering de boodschap over te brengen.
  Ik had en heb bv. nog moeite om Brabantse Roemer, hij slikt klanken in of zoiets, goed te verstaan.

Reacties zijn gesloten.