Polen in Nederland: harde werkers of uitvreters?

Iedereen vindt wel iets van de Polen, die sinds een aantal jaren niet meer uit het Nederlandse straatbeeld zijn weg te denken. Doorgaans laveren de meningen tussen blinde bewondering (álle Polen werken!) en diepe afkeer (álle Polen veroorzaken verkeersongelukken!). Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft alles wat er bekend is over de Polen in Nederland nu op een rijtje gezet, in een vorige week gepubliceerd rapport.

Zo, voor er weer allerlei gezeik over ontstaat hier dan even alles op een rijtje.

Wel charmant dat de Pool dit vindt van Nederland:

Polen geven Nederland een hoger rapportcijfer (7,3) dan de Nederlanders zelf (6,8). Aan de andere kant: de meeste Polen vinden dat Nederlanders vervelend doen tegen allochtonen. Eenderde van de Polen zegt zelf te zijn gediscrimineerd. Polen die hier langer dan vier jaar wonen en (laagopgeleide) arbeidsmigranten zijn het minst te spreken over Nederland. (Polen in Nederland: harde werkers of uitvreters? – nrc.next)

Ach ja, Nederlanders zijn eenmaal een onbeschoft en ontevreden volk. Schaam me al jaren dood.

3 gedachten over “Polen in Nederland: harde werkers of uitvreters?”

  1. Wil het geld niet ophoesten, om het rapport zelf in te kunnen zien (€ 25,90 is zelfs mij te gortig). Ik vraag me echter af, wat het precieze nut van een dergelijk onderzoek is en belangrijker nog, of er dergelijke rapporten over alle aangesloten EU-lidstaten bestaan. Klinkt me namelijk niet helemaal fris, dat we de Polen aan een dergelijk onderzoek onderwerpen, als er geen equivalent rapport over bijvoorbeeld de inwoners van Luxemburg zou bestaan.
    😉

  2. Ik heb vrijwel altijd positieve ervaringen gehad met Polen op het werk. Er waren er wel eens die vervelend waren, maar dat had meer met de sfeer in die %^$##$^fabriek daar in Son en Breugel te maken, daar kon alleen maar scheldend gecommuniceerd worden, zoveel stress hing daar. Maar in de andere bedrijven waren de Polen altijd heel collegiaal. Je kon er zelfs mee stappen in de weekenden, kom daar maar eens mee aan bij Nederlanders, als je hen spontaan vraagt om iets in het weekend te ondernemen, staan ze je als een botsauto aan te kijken en hebben toch nooit tijd.
    Ik vond het alleen jammer dat in bepaalde bedrijven, als er een vacature vrij was, die automatisch door een Pool werd vervuld, er werd niet eens naar Nederlandse kandidaten gekeken, maar dat kon ik die Polen persoonlijk niet verwijten, wel het bedrijf. De Polen zelf hier in Nederland waren meestal heel coulante gasten. In Polen zelf ben ik eens beroofd in Posen-Poznan, maar ok, daar ben ik niet aan dood gegaan. Wel hele sympathieke mensen, ik heb nu nog een aantal vrienden in Polen. Misschien een vooroordeel van mij, maar Polen zijn sympathieker dan die botkoppen uit Tsjechie of Hongarije.

Reacties zijn gesloten.