‘Winststreven corrumpeert wetenschap’

Zowel het bedrog van Saif als van Stapel is het gevolg van een overmatig winststreven, waarbij de universiteit steeds meer als een bedrijf wordt opgevat. De wetenschappelijke vrijheid komt hierdoor onder druk te staan, stelt Thomas von der Dunk.

Wat hebben Kadhafi’s oudste zoon Saif-al-Islam en de Tilburgse hoogleraar psychologie Diederik Stapel met elkaar gemeen? De tweede verzon op grote schaal gegevens om zijn zoveelste veel publiciteit belovende onderzoek rond te krijgen. Menig zogenaamd coauteur, die met blinde medeondertekening van Stapels stapels artikelen zijn eigen publicatielijstje hoopte op te leuken, valt nu eveneens door de mand.

Knip-en-plakwerk
De eerste verwierf aan de gerenommeerde London School of Economics een doctoraat in de democratisering, waarbij de desbetreffende dissertatie nu uit veel knip-en-plakwerk blijkt te bestaan. De directie was zo begerig om de eigen universiteitsfondsen met Libische miljoenen aan te vullen, dat het bij het verlenen van de door de gulle tyrannenfamilie begeerde doctorstitel de andere kant uitkeek. (Von der Dunk: ‘Winststreven corrumpeert wetenschap’ – Volkskrant)