Denemarken is wijzer geworden, wanneer volgt Nederland?

Oppositieleidster Helle Thorning-Schmidt behaalde met een links blok een kleine meerderheid van de 179 zetels. Na tien jaar komt een einde aan rechtse macht, gekenmerkt door liberale hervormingen en strenge immigratieregels.

Verwacht wordt dat de meerderheid van de Denen koos voor het terugdraaien van enkele bezuinigingsmaatregelen. Rasmussen nam die vanwege de eurocrisis. Ook al doet Denemarken niet mee met de euro, kreeg het land toch enkele klappen op exportgebied. Het begrotingstekort van Denemarken is dit jaar 3,8 procent en volgend jaar 4,6. (Eerste vrouwelijke premier Denemarken, anti-asielbeleid wankelt – NRC)

8 gedachten over “Denemarken is wijzer geworden, wanneer volgt Nederland?”

 1. Nou, gezien de nipte meerderheid van de voormalige oppositie, weet ik niet of Denemarken nou in één klap zoveel “wijzer” geworden is… 😐

 2. Dat Denemarken niet in de Euro zit is een farce, de koers tussen de Deense Kroon en de Euro is vastgezet. De Kroon is gewoon een ander muntstuk van de Euro net zoals bijv. de 5-cent en de 10-cent muntstukken, deze hebben ook een vaste koers ten opzichte van de Euro.

 3. Het mag misschien een nipte meerderheid zijn, maar ik denk dat er in Denemarken toch echt een eind is gekomen aan tien jaar populisme. Percentages van 80% of meer voor een partij was alleen in het voormalige oostblok denkbaar, in het huidige Denemarken ligt dat toch anders. Daar is echt een andere wind gaan waaien, maar ik ga mij hier niet wagen aan maatschappelijke beschouwingen, ik ‘voel’ dat gewoon zo… Mag dat ook eens? Ik hoef toch niet bij iedere scheet een directe ‘logische’ verklaring te geven? Het populisme is op zijn retour…. niet vanwege Geert maar meer vanwege de wereld, die er nooit iets mee heeft gekund. Chinese fabrikanten, Braziliaanse tandartsen (ja ook jij Ronaldo de Mouro) Indische staalmagnaten, ze wijken wel uit naar Amerika, Canada of China als ze hier de kans niet krijgen. Dat talent zal zijn bek echt niet dicht houden oiver Nederland met zijn xenofobe kutklimaat… De populisten zijn zo debiel… kijk hier hoe Brazilie reageert op de europese intolerantie… LEI DA REPROCIDADE!!! Jullie sturen illegalen terug, sturen wij gringos terug… bye bye Europa!!! Para quem sabe falar portugues:

  http://www.youtube.com/watch?v=PaZ0XKWXZf8&feature=related

 4. Ja, maar als vaag naar de verkiezingsuitslag kijk, kun je nou ook weer niet beweren, dat de Volkspartij is weggevaagd… In dat licht geloof ik niet zo, dat de Denen echt zoveel “wijzer” zijn geworden…
  😉

 5. Ja Harry, ook ik denk dat zeker in Denemarken het tij gekeerd is. Ook al is het kleine overwinning, het is een begin. Onthou dat Bruin I er alleen maar zit door 1 zetel meer voor de VVD! Zoveel verschil kan 1 zetel maken.
  Dus volgende keer als er gestemd moet worden, en je wilt van Bruin I af, neem dan de moeite om te gaan stemmen. Kan die ene zetel schelen.

  En de economie zal zeker het xenofobe klimaat keren, overal. Want zeker in Nederland en ook in Europa, drijven we op de handel met de rest van de wereld. Wel olie kopen van haatbaarden, en er van alles van maken en exporteren? Dan ook normaal doen.

 6. @4 De Volkspartij is het recht ontzegd om direct invloed op de regering te hebben als gedoogpartner. De partij is niet zoveel geslonken, maar het is ook bekend dat een bepaald deel van de bevolking zo denkt. Ook in Nederland. Alleen die mensen gingen nooit (meer) stemmen, nu gaan ze wel en zie wat er gebeurt. Ik zou bijna een toelatingseis willen invoeren om mensen te laten stemmen. Eerst begrijpend leren lezen en weten waar de politieke partijen voor staan, wat geschiedenis bijbrengen en dan mag je stemmen.
  Maar ja, dat wordt dan misschien wel weer een elitair, links voorstel gevonden, 😀

  De Denen gaan ook merken dat hun xenofobe houding repercusies heeft op het internationale toneel. Ze worden gemeden door buitenlandse studiebollen. Logisch. Zou ik ook doen. Als een land geen buitenlanders wil, dan zou ik er ook niet gaan studeren, want ik zou ook een ongewenste buitenlander zijn.

 7. Los van het feit dat Denemarken sowieso al geen party-schiereiland is, wie zou daar willen wonen behalve dan voor het geld? Als je van winterse temperaturen houdt, ok, maar voor de rest, is er iemand die vanwege de mensen of de steden daar wil wonen? Er zijn wel gezelligere en boeiendere plaatsen in de wereld, maar dat snappen die eikelpopulisten niet. De globale economie zal niet alleen het populismne in europa treffen, het zal (gelukkig!!!!!!) ook de mentaliteit van de mensen hier treffen. Je kunt mensen niet alleen met geld trekken als je er verder niets tegenover hebt staan. Als je in Brazil of in afrika uit gaat, heb je misschien problemen, maar je hebt aan de andere kant misschien ook wel de tijd van je leven. Als je in denemarken uitgaat, heb je een glas bier (keiduur ook nog!!) en daar kun je het mee doen… Vrienden maken… pfff, een ‘goedenavond’ is het maximale wat je er uit kunt halen. Moet ik daar als Filipijnse cliniclown de tijd van mijn leven hebben??????? Kom dan toch naar Venlo!!! Zonder Wilders dan…. Nee, dat xenofoben-populisme heeft zijn langste tijd wel gehad… Europa heeft zijn langste tijd wel gehad…

Reacties zijn gesloten.