Niks om te lachen

Deze week is het drie jaar geleden dat Lehman Brothers omviel, wat feitelijk een veel grotere wereldwijde impact had dan 9/11. In de VS leven nu 46 miljoen mensen onder de armoedegrens, een record. Stel je voor: bijna drie keer de totale Nederlandse bevolking, in het rijkste land ter wereld! In Groot-Brittannië is het aantal daklozen met 10 procent gestegen tot 44.000, het aantal inwoners van Barendrecht. Stel het je voor, al die Barendrechters op straat naast een kartonnen bordje: HEB HONGER. (Payback time – nrcn.next)

4 gedachten over “Niks om te lachen”

 1. Zo rond 1980 hebben we eens, naar aanleiding van een artikeltje in de krant waarin stond dat 40.000 Amerikanen jaarlijks omkwamen van honger en kou, een voedselpakket aangeboden aan de Amerikaanse ambassadeur. Die werd geweigerd. (Verbazend overigens wat men weet in de VS van mensen die “links” zijn in Nederland. Ze wisten dingen over mij die ik zelf niet eens wist.)
  De VS heeft rond 14,4% mensen die onder de armoedegrens zitten. Ik heb geen idee hoe dat in ’80 was.
  Maar vergelijk de VS eens met Europa en de rest van de wereld. Zie:
  http://is.gd/JLzls4
  http://is.gd/T69AMe
  http://is.gd/Xgn2XM
  In Europa komt het praktisch noot meer voor dat iemand dood gaat van honger en kou. (Ik meen me te herinneren dat in Frankrijk een paar jaar geleden een tamelijk grote groep bejaarden, 100 à 120, is overkomen.)
  Ik vraag me af of het we misschien toch maar weer eens een inzamelingsactie voor de VS moeten houden. Je kunt die mensen toch niet in de kou laten staan lijkt me.

 2. Ik heb jaren in de USA gewoond en vermoed dat deze cijfers voor geen meter kloppen , De VN armoedegrens misschien , maar voor een beschaafd westers land , minstens 50 % onder de armoedegrens in de VS … ( en dan woonde ik nog in een van de rijkere staten , New York )

 3. In 2010 zijn 179 000 tonen voedsel alleen in Europa vernietigd omwille van het prijs onderhouden enz.

 4. @2
  De armoedegrens is altijd een willekeurig begrip.
  Maar als naar de normen van het geweldigste systeem ter wereld toch al 46 miljoen mensen gebrek lijden, dan zegt dit iets over Het Systeem nietwaar.

Reacties zijn gesloten.