Kernreactor Petten jarenlang onveilig

Uit onderzoek van de Volkskrant en Brandpunt komen wat aparte dingetjes naar voren:

De opdracht van de Kernfysische Dienst om de productie van isotopen tijdelijk te staken, werd gegeven nadat in een afvaltank zoveel uranium was gemeten dat op papier een spontane kettingreactie mogelijk was.(VK)

Je zou toch zeggen dat dat best wel alarmerend was, maar nee. Er werd veel te weinig actie ondernomen. Want er was niet vreselijk veel belangstelling voor veiligheid zeg maar.

Bij een ander incident negeerde het personeel in de regelkamer een kapotte gasdetector, waardoor wekenlang niet kon worden geregistreerd of er radioactieve lucht naar de buitenwereld ontsnapte. Bij een ander onderzoek werd ontdekt dat de controle op een vitaal onderdeel van de kernreactor al tien jaar niet meer plaatsvond. (VK)

Bij een defect aan dat onderdeel had de reactor droog kunnen komen te staan en kunnen smelten.

Een meltdown kan tot gevolg hebben dat radioactief materiaal vrijkomt (men spreekt dan over een kernramp) en maakt in ieder geval de reactor onbruikbaar tot de kern is gerepareerd of vervangen. In een zeer ernstig scenario zou de nucleaire kettingreactie uit de hand kunnen lopen en de reactormassa zich door de bodem van het reactorvat en het reactorgebouw heen de grond in smelten. (wikipedia)

Maar tegenwoordig schijnt alles weer helemaal in orde te zijn dus niets aan de hand.