De methode-Bolkestein en het eind van het integratiedebat

Twee denkers over Frits Bolkestein. Ooit begon hij over integratie, nu vindt hij dat het beter gaat daarmee. Prompt wordt het stiller. Kun je een debat openen en sluiten als een toernooi? (Trouw)

René Gude, filosoof en directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden en Sabine Roeser, bijzonder hoogleraar politieke filosofie en ethiek van technologie aan de Universiteit Twente, geven hun mening over de handelswijze van Frits Bolkestein en bespreken de reactie van de samenleving daarop.

Even lezen!

5 gedachten over “De methode-Bolkestein en het eind van het integratiedebat”

 1. Aangezien Bolkestein niet zozeer het integratiedebat begonnen is, maar op een gegeven moment een kuil gegraven heeft, daar een heleboel slangen in geworpen heeft en er vervolgens luid schreeuwend om heen is gaan dansen, roepend “kijk daar is een slangenkuil”, is het niet meer dan passend, dat hij ook degene is, die de kuil uiteindelijk weer dichtgooit (maar helaas pas nadat de slangen er al uitgekropen zijn).

 2. #1, het verhaal over deze gebeurtenis verschillen nogal – sommige spreken nog van een Pandora box wiens deksel hij schuimbekkend over Integratie en eigen cultuur zou losgerukt hebben.

  Het einde verhaal is dat niemand van de sterfelijken verder in staat zou zijn om de deksel terug op zijn plaats te drukken.

 3. Dit debat is veel breder en belangrijker dan wat die twee wijskoppen willen ons hier doen geloven, alleen door het feit dat het miljoenen mensen betreft en gevolgen voor enorme massa mensen heeft. Het hodt niet van de ene op de andere dag op en degen die het durft opstarten moet niet deze bijna criminele onverantwoordelijkheid tentoonspreiden met uitspraken als – en nu is het af. Want het is nooit AAN geweest. Praktijk van volksmenners.
  Politieke speculaties zijn van alle tijden geweest. Fascisme valt ook direct hieronder.

  Het getuigt weer over de suprematistische cultuur die Bolkesten & Cie aanhangen die denken dat de burgers als stemvee te gebruiken zijn en dat ze van alles mogen roepen zonder gevolgen eraan te binden.

  “Nu aan, en daarna dat ik geen zin meer in heb, want we beginnen aan de Rechter kant duidelijk te verliezen, Nu is het AF, snap je?”

  “Via slogans en kreten die ertoe leiden dat mensen de informatie die er is van meet af aan met gekleurde bril zien…….mensen geloven de experts die hun eigen vooroordelen bevestigen.”

  Daar dram ik steeds over – de vooroordelen die eeuwenlang in onze samenleving aanwezig zijn en die door charlatans aan de Rechtse kant steeds misgebruikt worden om de massa te misleiden en naar haat jegens vreemdelingen te lijden.

  Geen traditioneel filosoof die u hier uit deze boel zou kunne lijden, ze missen de visie ervoor. Wat ze hier doen is ook traditioneel – pap en nat houden.

 4. Geen traditioneel filosoof die u hier uit deze boel zou kunne leiden, ze missen de visie ervoor.
  Wat ze hier doen is ook traditioneel – pap en nat houden.

  Stelt u zich maar de volgende vraag – waarom inde afgelopen decennia alleen Rechtse roeptoeters/populisten mochten van alles roepen en tevens alles wat uit de Linker kant kwam werd meteen nog in de kim gesmoord, om het maar zachtjes uit te drukken?

  Het antwoord mis ik bovenstaand dialoog, want dan zouden ze zeker moeten toegeven dat de hele politiek gebeuren in ons land in de afgelopen jaren altijd een soort rechtse machinatie is geweest onder toezicht van de schaduwstaat. Wiens baas was Bolkestein ooit alweer?

 5. #1

  Mooie beeldspraak , ter slangen discussie of wie is de slang 😕 kwam de SP in het geheel er voor mij bij. .
  In 1983 kwam ze met Gastarbeiders en Kapitaal waarop de partij door de heersende poltieke als racisitsch werd weggezet .
  Haar G en S standpunten verdedigen, cq het debat daarover verder aanzwengelen zou politieke zelf moord zijn geweest.
  FB kwam er zo rond 1990 in de media mee zonder dat dit tot politieke zelfmoord voor de VVD leed.
  Gelet op dit tijdspad zou dit debat door rechts van de linkse SP overgenomen zijn.
  De meester slang die de gif sleutel vd doos van pandorra in handen zou hebben , cq poging tot politieke (zelf) moord van een partij , zou vanaf SP steeds in het debat van de politieke partijen zelf terug te vinden zijn.
  Dit is op zich al paradoxaal genoeg gezien de rechtse partijen waaronder ik ook een steeds voor rechtse markt politieke zwichtende PVDA schat, dwz het proces van het aantrekken van de goedkoopste gastarbeiders naar vrije EU arbeids migratie als zaligmakend ecomisch beleid heeft.
  Huidige meesterslang is m.i. een constricter boa die hr. W en Rutte in liefkozende Rutte 1 omhelzing houdt om de burger als inhoud van de Haagse doos, haar opgedaan gifgehalte maar in het rond te laten spuwen ?
  Niet dat ik in de verste verte een hoe verder weet of zie , het opstaan van een brilliant politicus als tegen gif voor zowel topic integratie als perverse markt beginselen zou welkom zijn.

  In het belang van de volksgezondheid zou een anti politieke slangen gif pil , in geval dat je merkt dat je spuwt , ook niet verkeerd zijn

Reacties zijn gesloten.