Krachtige islamkritiek in Bulgarije

Een week geleden kwam er in een Bulgaars dorp iemand onder een minibus. De chauffeur van de ongeluksbus was in dienst bij iemand die de dorpelingen identificeren als een zigeunermafioso.

Roma (“zigeuners”) zijn vaak moslim, dus het hoeft welhaast geen betoog dat deze aanrijding aanleiding was tot grootschalige islamkritiek: “Rijg de Turken aan het mes” en “Maak zeep van de zigeuners”. Brandstichting en plundering zijn aan de orde van de dag overal in deze mede-EU- en NAVO-lidstaat. Al een week aan de gang. U heeft er nog niet van gehoord? Tja… Nederland heeft het druk met zijn eigen islamkritiek.

Zie verder hier en hier [Engelstalige berichten].

15 gedachten over “Krachtige islamkritiek in Bulgarije”

 1. Roma (“zigeuners”) zijn vaak moslim,.. Dat is mij iets nieuws , meestal katholiek voor zover ik weet , de haat voor Turken in Bulgarije is weer iets aparts , bij de eerste balkanoorlog is daar door Christenen flink gemoord , van een Moslimbevolking in de 20 % tot rond de 6%

 2. @2 In het gehele voormalige Osmaanse Rijk zijn Roma moslim (niet iedereen maar wel vaak).

 3. De anti-Roma protesten in Bulgarije hebben niets met de islam te maken, Bij mijn weten zijn de meeste zigeuners Katholiek en daar heeft Al Bakrastani gelijk in. Zigeuners hebben Maria feesten, onder andere in Belgie, daar komen ook Oost-Europese Zigeuners naar toe. De gebeurtenissen in Bulgarije hebben eerder te maken met een polgrom tegen een bevolkingsgroep die men verdenkt van veel criminaliteit en eerlijk gezegd niet geheel zonder reden. Jatten is voor zigeuners uit Oost-Europa een manier van leven, maar ja… in Oost-Europa is de discrimninatie ook zo zwaar dat het onderwijs voor zigeuners bijvoorbeeld bijna ontoegankelijk is. Kansen hebben ze niet, dus wat rest anders dan te jatten en natuurlijk zal daar altijd een of andere dikke maffia-kop ervan profiteren.

 4. In Wikipedia staat het volgende:

  De meeste Roma hebben de dominante religie van het land of de regio waar zij verblijven aangenomen. Toch namen zij niet alle gebruiken over en hielden zij ook aan enkele van hun eigen gewoontes en gebruiken vast. In Oost-Europa zijn de meeste Roma Rooms-katholiek, orthodox of islamitisch, in Turkije en Egypte islamitisch en in West-Europa katholiek of protestant.
  Kenmerkend voor de religie onder de Roma is het geloof in het bovennatuurlijke en het bijgeloof. Veel van deze gebruiken kennen hun oorsprong in India en behoren ook daar nog steeds tot het dagelijks (bij)geloof van de Hindoes.
  In veel landen hebben de Roma hun eigen kerken opgericht, met eigen gebruiken maar vaak wel behorend tot het christendom. Een andere ontwikkeling onder de Roma is dat ze zich niet langer protestant maar evangelicaal noemen en niet graag met het protestantisme worden geassocieerd. Inmiddels zijn er duizenden geloofsgemeenschappen. Er bestaat niet één Romakerk. Vaak hebben ze zich bij bestaande kerken gevoegd. Zo zijn er in Roemenië en Chili groepen die zich bij de zevendedagsadventisten hebben gevoegd.

  Even mijn 2 cent.

 5. #6 Mooi van de wikipedia, maar het klopt wat je zegt. Ik hoop alleen dat de zigeuners niet atheistisch worden om de wetenschap een veer in de kont te steken, want aan het atheisme heb ik ook een broertje dood ondertussen…

 6. Romazigeuners hebben noch met de islam noch met Turken raakvlakken. Over het algemeen zijn Romazigeuners katholiek en kwamen ze oorspronkelijk uit India vandaan.
  De Roma is een bevolkingsgroep die sterk wordt gediscrimineerd, waardoor er weinig middelen overblijven dan zich te verleiden tot de misdaad. Sociaal-economisch wel begrijpelijk, want als je door de samenleving wordt uitgesloten en als paria wordt gezien, moet diezelfde gemeenschap er niet raar van opkijken dat je er nog morele waarden opna gaat houden.
  De trend tegenwoordig is misstanden bij bevolkingsgroepen te zoeken in “verkeerde genen” of “verkeerde religie/ideolgie”. De eerste is niet zo populair in de publieke ruimte en wordt liever alleen ter sprake gebracht in besloten kringen, maar de oorzaak in religie/ideologie is zelfs gesprekstof voor menig (pseudo)intellectueel. Romazigeuners weten wat het betekent om gediscrimineerd te worden. Toen een tijd geleden een Marokkaanse jongen in Spanje door rascistische agenten werd neergeschoten, waren zij de enigen die een demonstratie hebben gehouden hier tegen.
  De aanpassingsproblemen van veel Romazigeuners heeft net zoveel te maken met hun “verkeerde genen” als met het katholicisme. Waren Romazigeuners atheist haden ze het zelfde gedrag
  vertoont.
  Walgelijk hoe het NOS-journaal verslag doet van de gebeurtenis in Bulgarije. Ze wekt de suggestie dat de pogroms gerechtvaardigd zijn en de Bulgaren zo worden bedreigd door de Roma dat zo’n acite wel gerechtvaardigd is. De progroms zijn walgelijk en dienen door ieder beschaafde persoon afgekeurd te worden. En waar blijven de zogenaamde democratische EU-landen om Bulgarije als EU land te veroordelen hiervoor? Of in ieder geval hierover kamervragen te stellen.

 7. Je hebt lezen en tegenwoordig ook “begrijpend lezen”.

  “Rijg de Turken aan het mes” en “Maak zeep van de zigeuners”.

  Hoe duidelijk kunnen de Authentieke Bulgaren zijn?

 8. Jammer dat ze in het westen ook in de god van abraham mogen geloven, telkens weer bedenken ze iets nieuws in het westen om verdeling te zaaien. Is beter als de westen een nieuwe god gaat zoeken b.v. vroegere germaanse goden is een optie.

 9. pipo Schreef:

  Jammer dat ze in het westen ook in de god van abraham mogen geloven, telkens weer bedenken ze iets nieuws in het westen om verdeling te zaaien. Is beter als de westen een nieuwe god gaat zoeken b.v. vroegere germaanse goden is een optie.

  waar dacht je dat de Nazi’s hun Runes vandaan hadden … ????

 10. Pipo schreef:
  Jammer dat ze in het westen ook in de god van abraham mogen geloven, telkens weer bedenken ze iets nieuws in het westen om verdeling te zaaien. Is beter als de westen een nieuwe god gaat zoeken b.v. vroegere germaanse goden is een optie.

  Albakrastani schreef:
  waar dacht je dat de Nazi’s hun Runes vandaan hadden … ????

  De nazi’s zijn ook van mening dat de Abrahamitische godsdiensten een importproduct uit het Midden-Oosten is dat hun op slinkse wijze door de strot is gedrukt. Volgens de nazi’s zijn ook deze drie godsdiensten primitief en zorgen voor achteruitgang van de Europese beschaving. Volgens de nazi’s is de Europese cultuur gebaseerd op oude GErmaanse cultuur en Goden.

 11. Harry Schreef:

  De grondleggers van de Europese cultuur waren Fred, Wilma, Barney, Pebbles en Dino.

  en BAM BAM …

Reacties zijn gesloten.