Regering in staat van verwarring over komende crisis

Een smalend stukje bij De Pers over ons bruine brievenbuspisvingerlikgedoogwrak, wat van economie geen kaas blijkt te hebben gegeten en kennelijk het hele Nederlandse volk wil meesleuren in haar Untergang: 

CDA en VVD lijken op geen enkele manier voorbereid op een nieuwe financiële crisis en de gevolgen daarvan voor Nederland. Die crisis staat voor de deur: de Belgische bank Dexia is zojuist van de ondergang gered en er is grote onzekerheid ontstaan over het lot van een aantal andere grote Europese banken die bergen geld aan de zwakke eurolanden hebben uitgeleend. Valt er één om, dan is de ravage niet te overzien. Hallo 2008. (De Pers)

30 gedachten over “Regering in staat van verwarring over komende crisis”

 1. De Belgen hebben voormalig premier Balkenende gevraagd om te helpen bij het Dexia probleem. Wist niet dat België zo erg in verwarring is.

 2. Er is in Euro land een groot probleem.
  Banken hebben in Europa een herkapitalisering nodig van 200 miljard aldus IMF.
  Men is bang voor besmetting naar Italie en Spanje.
  Men vergeet dat de besmetting al heeft plaats gevonden.
  In Belgie is Dexia in grote problemen.
  Er wordt gesproken om Dexia op te splitsen.
  Er komt dan een bad bank.
  Belgie heeft 100% BBP staatsschuld, daar komt dan een 50 a 60 miljard bij.
  Ongeveer 6000 euro per hoofd van de bevolking.
  Dat zal waarschijnlijk gevolg hebben voor hun rating.
  Frankrijk heeft een triple A status.
  Maar dan nog maar net.
  De banken in Frankrijk zitten ook in grote problemen.
  Mocht Frankrijk hun banken moeten helpen komt hun triple A status in gevaar.
  Waarom de banken die in de problemen zijn niet Nationaliseren ?
  Dan is het speculeren afgelopen en worden banken bestraft voor roekeloos gedrag.

 3. Belgen waren in verwarring over het feit dat Balkenende in Brussel gezien is toen hij een boek (!) naar Europees president Van Rompuy aan het brengen was. Een opzichte manier van netwerken van de tegenwoordige partner bij het consultancybedrijf Ernst & Young? Of slechts een excuuspraatje omdat JP bij nader inzien toch niet door de Belgische regering wordt opgeroepen bij het Dexia probleem.

 4. Peter Schreef:

  Belgen waren in verwarring over het feit dat Balkenende in Brussel gezien is toen hij een boek (!) naar Europees president Van Rompuy aan het brengen was. Een opzichte manier van netwerken van de tegenwoordige partner bij het consultancybedrijf Ernst & Young? Of slechts een excuuspraatje omdat JP bij nader inzien toch niet door de Belgische regering wordt opgeroepen bij het Dexia probleem.

  Misschien heeft JPB een poging gedaan om voor Interim-Premier van België te solliciteren?

 5. @5: Theo Gerris scriba:

  [ Dan is het speculeren afgelopen en worden banken bestraft voor roekeloos gedrag. ]

  Hier vergis je je in, de banken gaan namelijk helemaal niet en nooit worden bestraft. Ze gaan dreigen met alle mogelijke ellende, waarna politici, altijd gewillig om hand- en spandiensten te verlenen aan het Grootkapitaal, de bevolking gewoon weer gaat opzadelen met bezuinigingen, vooral -uiteraard- bij gewone mensen.
  Die er dan weer braaf intrappen ( stom als ze zijn), en gaan thuis centjes zitten tellen.
  En de banken en politici? Ze lachen zich rot.

 6. 8
  LeRoiDanse

  Als banken worden genationaliseerd, komen er veel strengere regels.
  Bovendien kun je dan risico gedrag verkleinen door de bonussen aan te pakken.
  En daarbij ontneem je de aandeelhouders hun geld, die door het aanmoedigen van hoge rendementen flinke winsten maakten.
  Dan weten de aandeelhouders dat het risico nemen ook gevolgen kan hebben.
  Anders leren ze nooit.

 7. @9: Theo Gerris:

  Ja, dat hebben we gezien bij de ABN-AMRO. Zalm die werd aangesteld door W. Bos, en na veel smeken wou Zalm het wel doen voor 750.000 ,euro per jaar. Voor een dagje of vier werk.

  Kan je mij links geven van banjken waar bonussen zijn afgeschaft? Dat hele gedoe gaat natuurlijk nergens over. Belachelijk om naast je toch al goede salaris tonnen of miljoenen extra te willen hebben.

  En die aandeelhouders zullen me echt helemaal worst wezen, failliet die boel, ze hebben de kluit nu lang genoeg belazerd.

 8. 10
  LeRoiDanse

  Er zijn bij mijn weten buiten ABN AMRO geen banken genationaliseerd.
  Maar je zag wel dat er commotie ontstond over de bonussen.
  Verder zijn we het denk ik wel eens.

 9. Theo, ik hoop dat je engels leest en verstaat. Hieronder een link naar een expert van de IMF die binnen een week of 2 a 3 een wereldwijde globale “meltdown” ziet van het bankensysteem, is je tuintje al gereed? 🙂

  [“In The Absence Of A Credible Plan We Will Have A Global Financial Meltdown In Two To Three Weeks” – IMF Advisor]

  http://www.zerohedge.com/news/bbc-does-it-again-absence-credible-plan-we-will-have-global-financial-meltdown-two-three-weeks-

  Tekst en video.

 10. 12
  LeRoiDanse

  Ik heb het filmpje gezien.
  Hiervan ben ik mij al bewust sinds de vorige crisis in 2009.
  Maar probeer eens mensen bewust te maken dat ook diverse landen gaan omvallen.
  Mensen steken liever hun kop in het zand, dat lijkt hun veiliger, dan dat ze het onder ogen zien.
  Zoals onze politici, die een dood paard ( Euro ) tot leven proberen te brengen.
  Al het geld wat ze erin steken is vergeefse moeite.
  PS Ik ga mijn tuintje binnenkort winter klaar maken.

 11. @12 @13 Ik heb het filmpje niet gezien (nog niet), maar zo’n voorspelling van het IMF zie ik vooral als een praatje om regeringen aan te sporen om sneller actie te ondernemen. “in the absence of a credible plan” het klinkt bijna als een dreigement. Ik zeg niet dat er geen problemen zijn met het financieel systeem, maar de redding van het systeem dient vooral het belang van de bezitters van kapitaal en aandelen. Die kunnen grote verliezen leiden. De verliezen voor de burger / arbeider zullen in beide gevallen hetzelfde zijn; Bij redding van de euro minder econ. groei –> verlies van baan en huis. Bij een instorting van het syseem –> verlies van baan en huis.
  Wanneer en waar heeft het IMF ooit blijk gegeven van het wegen van de belangen van de gewone mensen of de opvatting dat arbeidersrechten en sociale zekerheid goed zijn voor de economie?

  De vraag is waar gaat al het geld uit de noodfondsen naar toe? m.a.w. wie zijn de schuldeisers?
  Ik citeer hier Ewout Irrgang in antwoord op een vraag van de VK:
  Waarom is Europa dan al die tijd aan het dralen met een oplossing?
  Heel simpel, zegt SP-Kamerlid Ewout Irrgang: ‘Ze zijn tijd aan het kopen.’ ‘Banken in Duitsland en Frankrijk hebben tijd nodig om de noodhulp via Griekenland naar hen te laten stromen. Als zij hun Griekse positie hebben afgebouwd, gaat de stekker eruit. Maar dan betaalt de Europese belastingbetaler de rekening.’
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/2949961/2011/10/05/De-Jager-moet-zijn-happy-end-sprookje-weer-vertellen.dhtml (helemaal onderaan)

  De afgelopen maanden is keihard toegewerkt naar het doordringen van politiek, pers en publiek van de noodzaak van forse maatregelen. Allerlei weerstanden – zoals bv tegen het afwaarderen van de Griekse schuld en tegen uitbreiding van bevoegdheden van de centrale instellingen- zijn als sneeuw voor de zon verdwenen (m.u.v bij de pvv, waar hun euroscepsis vandaan komt is bekend) En dat is de wens van de grote spelers. De vrijheid om ongehinderd door democratische en juriische beperkingen de neo-liberale agenda door de strot te duwen.

  Deze week ging het om toestemming van het parlement voor de bijdrage aan het European Financial Stability Facility (EFSF). Dit is een tijdelijke maatregel. Een permanent noodfonds is in de maak. het European Financial Stability Mechanism (EFSM)
  Een nieuwe instelling met vergaande bevoegdheden (bv het onvoorwaardelijk en onherroepelijk vorderen van geld van lidstaten) en totale juridische onschendbaarheid is in de maak.
  Besluiten buiten-parlementair genomen en immuun voor rechterlijke inmenging.
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/raakt_nederland_financiele_soevereiniteit_kwijt/
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1GaH2MqXfxM
  http://www.argusoog.org/2011/10/esm-de-nieuwe-europese-dictator/

 12. 14
  Witte duif

  Het klopt wat u schrijft.
  Duitsland en Frankrijk zijn hun banken aan het redden.
  Neemt niet weg dat banken er slecht in Europa voorstaan.
  En landen ook grote problemen hebben.
  Wat dat permanente noodfonds betreft, hier zijn vragen over gestelt door Ewout Irrgang.
  Maar daar kan nog geen antwoord op gegeven worden.

 13. @14: Witte Duif:

  Het zou inderdaad kunnen dat dit een soort Shock-doctrine is ) Naomi Klein’ , dit keer uitgevoerd door het IMF om de geesten te rijp te maken tot verdere de-regulering en liberalisering van de wereld. Want inderdaad, het IMF saneert op een wijze die vooral de armen pakt.

  Er is ook een andere oplossing, zo kunnen alle schulden van de VS bijvoorbeeld verdwijnen als sneeuw voor de zon, door bovenop de piramide 30% van de vermogens weg te halen. Gewoon inleveren, en dan gaat het geloof ik om netto-vermogens van boven de miljoen dollar ( sorry, ik heb de link niet meer). Zoiets zal ook voor Europa gelden denk ik, die twee ontlopen elkaar niet veel.

  In het filmpje zie je een Engelse Lord huppeldepup verklaren dat het UK zijn zaakjes goed voor elkaar heeft, gisteren gezegd, en vandaag zijn er daar maar liefst 12 banken door Moody´s downgraded

  http://news.yahoo.com/london-shares-open-lower-12-banks-downgraded-074042798.html

  )ow toetsenbord is weer onwillig±/’

 14. @ LeRoiDanse:
  ik ben niet zo van de complottheorieën, maar opzet valt niet per definitie uit te sluiten.
  Zelf denk ik eerder aan een staat van verwarring, ook op dit nivo.
  Oog in oog met het failliet van het systeem dat profijt opleverde, waar je je bestaansrecht aan ontleende. Wat moet je doen? Proberen te houden wat je hebt op de manier die voorheen altijd werkte.
  Beschaving en algemeen welzijn waren voor bepaalde instellingen en personen van meet af aan al geen factor.

  ik las dit:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3380/muziek/article/detail/2957741/2011/10/07/Spotje-Bono-mag-niet-worden-uitgezonden-wegens-propaganda.dhtml
  Famine is the Real Obscenity

 15. @18: Witte Duif:

  Eigenlijk kán ik met mijn verstand niet geloven dat er in een paar kamers mensen dit gezamenlijk zitten te bedisselen. Maar toch, maar toch…, we zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten, en je verklaring, het behouden van het oude systeem als bekend werkende boel , vind ik inderdaad ook plausibel.
  Dan wordt het meer een soort centrifuge waar de hele boel ingegooid is, en niemand nog weet waar de uitknop te vinden is.

  Ja, Famine is the Real Obscenity, heb het stuk ook gelezen.

 16. @20: Theo:

  Theo, zou je misschien een link kunnen geven? ik wil het door jou aangehaalde artikel lezen, maar kan het niet vinden.
  Sowieso is dat wat handiger als je wijst op een lezenswaard ding.

 17. 21
  LeRoiDanse

  Sorry, ben zeer slecht met computers.
  Weet dus niet hoe ik dat moet doen.
  PS, heb je buitenhof gezien met prof Eijffinger en duits FDP politicus.
  Let eens op wat er wordt gezegt over Frankrijk.
  Bedenk als Frankrijk hun triple A status verliezen , de andere triple A status landen meer moeten bijdragen aan het noodfonds.

  Witte duif
  Mijn dank is groot.

 18. Theo Gerris Schreef:

  Sorry, ben zeer slecht met computers.
  Weet dus niet hoe ik dat moet doen.

  In de adresbalk van je browser (helemaal bovenaan) staat het adres (ook wel “URL” genaamd) van de pagina waar je op dit moment bent… nu is dat bijvoorbeeld:

  http://www.krapuul.nl/shrtnws/53143/regering-in-staat-van-verwarring-over-komende-crisis/

  Als je zo’n adres als link wil plaatsen, moet je die eerst kopiëren, dus eerst met je muis de hele link in de adresbalk selecteren (soms is alleen aanklikken al voldoende, anders kun je ook je cursor in die adresbalk zetten en op je toetsenbord tegelijk de Ctrl en de A-toets indrukken) en vervolgens tegelijk Ctrl en C (= kopiëren) indrukken.

  Daarna ga je terug naar Krapuul, zet je cursor in het vak waar je altijd je antwoorden typt en toetst Ctrl en V (ook weer tegelijk). Als alles goed is gegaan, staat nu de gekopieerde link in het reageervak. 😮

  Verder hoef je niets te doen, want Krapuul maakt de link automatisch aanklikbaar!

 19. @22: Witte duif:

  [ Op de een of andere manier lijkt de optie een overname van de macht op europees nivo dichterbij te komen?
  Heb je deze fantasy-docu gezien?]

  Ja, ik had hem gezien, en nog maar eens bekeken. Ik denk ( maar misschien ijdele hoop) dat de inwoners van diverse landen zich tegen de Verenigde Staten van Europa zouden gaan keren. Het scenario onrolt zich nu wel ongeveer op deze manier, zelfs op grotere schaal.

 20. @25 Protesten lijken er nu wel aan te gaan komen. De vraag is of het iets uithaalt.
  Frankrijk en Duitsland zijn in elk geval klaar voor de volgende ronde:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/2960340/2011/10/09/Sarkozy-euro-problemen-in-november-opgelost.dhtml
  “De twee belangrijkste eurolanden merkten ook op dat ze ‘belangrijke aanpassingen’ wilden doorvoeren aan Europese verdragen. Sarkozy liet weten een grotere integratie van de eurozone na te streven. Merkel voegde er aan toe dat ‘het doel is om een meer bindende samenwerking tussen de landen van de eurozone te bereiken’ om op deze manier te voorkomen dat sommige landen te veel geld uitgeven.”
  En dat allemaal voor november. Dat gaat niet lukken als deze nieuwe plannen eerst nog door 17 parlementen moeten worden goedgekeurd.

 21. 28
  Witte duif

  Kijk eens naar buitenhof van vandaag.
  En let er eens op wat over Frankrijk gezegt wordt.
  3 Weken zegt IMF.
  Het wordt een hopeloze zaak, met een recessie voor de deur.
  Dexia gaat Belgie en Frankrijk tussen de 100 en 200 miljard kosten.
  De rating van Belgie zal verlaagt worden.
  Frankrijk heeft een triple A status, maar dan ook maar net.
  Ben benieuwd welk konijn ze nu weer tevoorschijn willen toveren, om de zaak te redden.

 22. Theo Gerris Schreef:

  Ben benieuwd welk konijn ze nu weer tevoorschijn willen toveren, om de zaak te redden.

  Ze hebben nog geen idee, details volgen later

Reacties zijn gesloten.