Vergelijking Job Cohen met Joop den Uyl gaat mank

Willem Aantjes, oud-fractievoorzitter ARP en CDA, legt even uit waarom Job niet met Joop te vergelijken is.

Bij het gezelschap, dat vindt dat PvdA-leider Job Cohen in zijn huidige functie faalt, heeft zich nu ook Peter van der Heiden gevoegd (Trouw, 8 oktober). Hij is wetenschappelijk medewerker aan de Radboud Universiteit Nijmegen bij de afdeling parlementaire geschiedenis. Dan spreek je toch met het nodige gezag, als je je voor de bewijsvoering op die geschiedenis beroept. Van der Heiden doet dit door Den Uyl aan Cohen ten voorbeeld te stellen, een vergelijking die in het nadeel van de laatste uitvalt. De bewijsvoering rammelt echter van alle kanten.

Nu was Den Uyl helemaal niet de destructieve politicus, zoals Van der Heiden hem afschildert. En zijn positie verschilde ook wezenlijk van die van Cohen. Een constructieve oppositie vraagt zich namelijk niet alleen af, hoe zij zo snel mogelijk het kabinet kan doen vallen, maar ook welk alternatief dan voorhanden is. Daar ligt een essentieel verschil in de positie van Den Uyl en die van Cohen. (Vergelijking Cohen met Den Uyl gaat mank – Trouw)

9 gedachten over “Vergelijking Job Cohen met Joop den Uyl gaat mank”

 1. Mja, daar zit wat in. Idealiter stort dit kabinet door interne verrotting in elkaar, je moet wel opletten waarop je het kabinet laat vallen.

 2. @3 – #1 refereert naar een een beruchte conference van Wim Kan, als ik me niet vergis…

 3. @3 ja dat was een grapje van Wim Kan, lang geleden. Toen Aantjes weg moest bij het CDA of hoe dat toen heette. Weet niet precies meer hoe het ging maar Aantjes zou een nieuwe functie krijgen als commissaris van de echoput maar dat ging toen niet door want mensen zouden in de put roepen “wie was er fout met de germaantjes?”.

 4. …en dan ging Aantjes snel onderin de put staan en riep: “MENTEN!” 😆

  (ik wist ‘m nog 😛 )

 5. DarkSkywise Schreef:

  …en dan ging Aantjes snel onderin de put staan en riep: “MENTEN!”
  (ik wist ‘m nog )

  Voor zover ik me het weet te herinneren was er een link tussen Van Agt en Menten. (Ik kan me nog herinneren dat Van Agt het altijd over “De heer” Menten had. Ik ben toen eens mijn correspondentie nagelopen en ontdekte ineens dat ik ook meestal met “de heer” of soms wel eens met “de Heer” werd aangesproken. Soms stond het zelfs openlijk op de envelop zodat elke postbode het kon zien.
  Een gênante situatie.
  Er is een tijd geweest dat je (de heer) Wilders niet als fascist mocht betitelen terwijl hij dat wel degelijk was en is. Wel mag en mocht je hem een “heer” noemen. Sinds die tijd noem ik hem dus meestal een “heer”.
  Willem Aantjes echter nooit.
  Hij heeft direct toegeven dat hij destijds fout zat maar uiteraard uitgelegd hoe hij fout heeft kunnen zijn.
  Hij heeft ook de consequenties er uit getrokken door onmiddellijk ontslag te NEMEN (niet aangeboden)
  Van Agr heeft veel later overigens toegegeven dat hij behoorlijk smerig spel had gespeeld met “Ome Joop”. Iets wat Hans Wiegel nog steeds niet kan opbrengen. Die halve zool ziet zelfs nog kans om zichzelf als één van de allergrootste Nederlanders te zien. Inderdaad. Er zijn maar verdomd weinig Nederlanders die samen met collega Van Agt in zo korte tijd de staatsschuld heeft weten te vergroten en de werkloosheid van 250.000 naar 750.000 heeft kunnen brengen.
  Van Agt verdiend alle lof inmiddels door z’n verdediging van de Palestijnen. Als premier was hij voor Israël. Petje af!

Reacties zijn gesloten.