Bruine kabinetsbeleid begint door te sijpelen in de portemonnee

Nederlandse consumenten zijn in oktober somberder geworden en waren niet eerder zo pessimistisch over hun eigen financiën in de komende twaalf maanden, dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

Het CBS stelt het consumentenvertrouwen samen uit twee deelindicatoren: het economisch klimaat en de koopbereidheid. Beide indicatoren daalden deze maand.

Over hun eigen financiële situatie in het komend jaar waren consumenten volgens het statistiekbureau ongekend pessimistisch. De indicator bereikte de laagste stand in 25 jaar. Wel vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder ongunstig.

Ook over de arbeidsmarkt waren consumenten negatief. In totaal 65 procent verwachtte dat de werkloosheid in de komende 12 maanden stijgt, terwijl 7 procent op een daling rekende. (Consumentenvertrouwen gedaald – werkloosheid verder opgelopen – NRC)

Eerder schreef ik dit. Zijn Nederlanders optimistisch tegen beter weten in?

Dat wij dan met een dalend vertrouwen in de economie en een stijgende werkloosheid nog steeds het meest optimistische land van Europa zijn zegt misschien wel iets over onze instelling. Zijn we optimisten? Geloof ik niks van, Nederlanders lopen altijd te schelden op alles en iedereen. Dan blijft over dat we gewoon een dom volk zijn dat de ogen sluit voor de werkelijkheid. Maar ja dat is eerder in de geschiedenis ook al gebeurd.

En tegenwoordig laten te veel van ons zich van alles wijsmaken over de toestand in de wereld waarbij een vijandbeeld wordt geschetst dat geheel buiten de werkelijkheid staat. Daarom zitten we nu met een asociaal kabinet en dat zullen we gaan voelen. Er wordt veel kapot gemaakt, meer dan er in 10 jaar hersteld kan worden.

4 gedachten over “Bruine kabinetsbeleid begint door te sijpelen in de portemonnee”

 1. ” Zijn Nederlanders optimistisch tegen beter weten in?”

  Men is ver van de realiteit verwijdert, blijkbaar.

 2. Nederlanders zijn optimisten.
  Enig realisme is ver te zoeken bij de meesten.
  Nederlanders informeren zich slecht, en kijken naar tv programma s zoals big brother en die onzin.
  Daar komt ook nog eens bij, de zeer gebrekkige informatie.
  Alleen de beurs dwingt Nederlanders tot realisme.

 3. Veel mensen hebben gewoon nog steeds niet door wat de omvang van de problemen is. Geert Wilders vertelde in augustus aan Henk en Ingrid dat als Nederland maar niet garant zou staan voor 4 miljard dat wij helemaal niets van euro-crisis zouden merken. En de Henken en Ingrids geloofden massaal ook dat PVV-sprookje. Nu het ernst wordt hoor je de PVV niet meer over de economie en dus gisteren ook niet over de komende grote kortingen op de pensioenen. Henk en Ingrid slapen inmiddels rustig verder.

  Verder is het Nederlandse optimisme nogal misplaatst vanwege de buitensporig hoge hypotheekschulden. De overheidsschulden en particuliere schulden samen zijn als percentage van het BNP in Nederland zelfs nog hoger dan in Griekenland. Met de alsmaar dalende huizenprijzen kunnen ook de Rabobank en de ING (de grote hypotheekgevers) op korte termijn wel eens afgewaardeerd worden omdat de Nederlandse hypotheken domweg niet meer gedekt zijn door het onderpand.

Reacties zijn gesloten.