7 gedachten over ““Ongekend harde confrontatie Limburgse PVV met CDA””

 1. Toch moet ik de PVV hierin gelijk geven.
  Dit zijn geen tijden om 3 miljoen te besteden aan schilderijen.

 2. Jos Schreef:

  Toch moet ik de PVV hierin gelijk geven.
  Dit zijn geen tijden om 3 miljoen te besteden aan schilderijen.

  toe , maar één bankiersbonusje aan kunst uitgeven , moet kunnen …

 3. Waar het precies over gaat weet ik ook niet.

  *even researchen doet*

  In 1981 verwierven Jo en Marlies Eyck het in verval geraakte Kasteel Wijlre inclusief de kasteeltuin en het door Wiel Arets gebouwde Hedgehouse, knapten het op en gingen er wonen. Ze brachten hun kunstcollectie mee, begonnen met het herinrichten van het landgoed en kochten daar ook beelden voor aan. Inmiddels zijn ze iets te oud geworden om alles nog goed te kunnen bijhouden (Jo is al over de 80), maar omdat de gebouwen en kunst zo’n fraai geheel vormden, zou het toch mooi zijn als het voor de provincie Limburg behouden zou kunnen blijven en niet in delen over de hele wereld wordt verspreid (behalve de gebouwen dan).

  Eigenlijk is het een schoolvoorbeeld van behoud van cultureel erfgoed, alleen worden Jo en Marlies er dus een beetje te oud voor.

  meer: http://thijscoppus.sp.nl/weblog/2011/10/02/nieuwe-toekomst-kunstcollectie-wijlre/
  en: http://www.zuiderlucht.eu/uur-u-voor-kasteel-wijlre/

 4. @4: Hmm, zie ook http://www.zuiderlucht.eu/operatie-hedge-house/. Maar waarom die ingewikkelde, onheldere konstruktie? Voor mijn part zijn het hele lieve mensen, die een voorschot nemen op iets wat ze ons gaan schenken – want ‘je kunt het niet meenemen’ tenslotte. Maar waarom die rare verknoping met het gebouw, en wat is de rol van Bonnefanten (en waarom zouden die een lening af moeten sluiten)? Er wordt hier maar een deel van het verhaal verteld. En het CDA toont hier ineens ‘principes’, ook al zo verdacht.

 5. Joke Mizée schreef:

  Riekt naar rechtse hobby.

  De SP is behoorlijk blij dat het behouden blijft en zó rechts zijn die toch ook weer niet. 😉

  .
  Joke Mizée schreef daarna:

  En het CDA toont hier ineens ‘principes’, ook al zo verdacht.

  Dat gebeurde toen ze er achter kwamen dat de familie + sponsors nog meer geld inleggen dan de provincie. Als ik het goed heb begrepen, wordt die inleg + sponsorgeld + verkoopbedrag ondergebracht in een stichting die voor het onderhoud van gebouwen + collectie zal blijven zorgen.

  .
  Joke Mizée schreef ook nog:

  Er wordt hier maar een deel van het verhaal verteld.

  Dat heb je wel vaker met vage verhalen, die blijken soms heeeeel ingewikkeld te zijn. 😛

  .
  Joke Mizée schreef een zin eerder dan de vorige quote:

  en wat is de rol van Bonnefanten (en waarom zouden die een lening af moeten sluiten)?

  Het Bonnefantenmuseum in Maastricht krijgt 3 miljoen (wat gezien de waarde van de collectie nogal een koopje schijnt te zijn) om het geheel als geheel aan te kopen, waarvan 2 miljoen als subsidie en 1 miljoen als lening.

  Nog meer info + fotootjes: http://forum.mestreechonline.nl/showthread.php?p=136347

 6. @6: Die collectie zal best het behouden waard zijn. (Het gaat om ‘postmodernistische en minimalistische werken’, dat klinkt bepaald entartet.) Als het B.museum een lening afsluit om de kollektie aan te kopen, krijgen zij dan ook per direct de exploitatie in handen? En wat is het probleem met het kasteel, dat daar 3 mio in moet worden gestopt? (Dat plan is overigens wel helder, maar het is nog maar zeer de vraag of het besluit van de provincie veel overeenkomsten vertoont met het oorspronkelijke plan. De CDA-gedeputeerde is er dan wel verliefd op, maar dat heb ik iets te vaak door speculanten horen roepen.) Politieke besluiten zitten vaak heeel ingewikkeld in elkaar doordat men het ene gat met het andere probeert te dichten.

Reacties zijn gesloten.