Debat in Warschau over joods-christelijke samenleving

Tijdens een grote bijeenkomst van Europese rabbijnen is het respect voor de joods-christelijke samenleving in Nederland een van de belangrijkste gespreksonderwerpen.

De brandende kwestie die uniek is voor deze conferentie is de shechita, de koosjere joodse methode van ritueel slachten’, aldus de Poolse rabbijn Michael Schudrich. Hij noemt het ‘Nederlandse voorstel (om die te verbieden) ‘een groot misverstand’. Volgens Schudrich is de bijna 4000 jaar oude traditie van het koosjer slachten ‘een van de meest humane methoden voor het slachten van een dier – het sterft binnen seconden.’

De Poolse rabbijn observeerde verder dat ‘het erop lijkt dat de problemen in Nederland niet zozeer te maken hebben met de daadwerkelijke humanitaire aspecten van shechita, maar meer met de interne sociale problemen met minderheden’. Schudrich voegde daaraan toe dat ‘hoewel niemand beweert dat Nederland nazistisch is, dit zeker erg slechte herinneringen bij ons naar boven brengt’.

1 gedachte over “Debat in Warschau over joods-christelijke samenleving”

  1. “Schudrich voegde daaraan toe dat ‘hoewel niemand beweert dat Nederland nazistisch is, dit zeker erg slechte herinneringen bij ons naar boven brengt’.’

    Nee, hoor er is niets mis met ons buitenlands imago. Die Schudrich snapt niets van. Ook de rest.
    Nog snapt hij iets van ons traditioneel mentaliteit die altijd met een lekker gevoel “mooi niet, hoor!” roept\ asl het wordt gevraagd om aan de menselijke waarden mee te delen.

    We vinden het veel lekkerder om mensen te pesten dan samen gaan werken. Keuzes, hoor.

Reacties zijn gesloten.