Fred Teevens bewering ‘bevolking steunt zwaardere straffen’ is niet waar!

Zijn persbericht kopte ‘Onderzoek: veel draagvlak onder bevolking voor maatregelen sanctiebeleid’. Een pluim op de eigen hoed, met dank aan de wetenschap. „Onder de Nederlandse bevolking bestaat breed draagvlak voor het kabinetsbeleid over de invoering van minimumstraffen en strenger straffen bij geweld tegen politie, ambulancepersoneel en andere gezagsdragers.” Interessant, maar hoe stel je dat eigenlijk vast? Toch maar even het rapport op internet erbij gezocht. Het telt 152 bladzijden, met een samenvatting aan het eind. Ook wie weinig tijd heeft zapt er zo doorheen. Toch vreemd dat het woord minimumstraffen er maar één keer in voorkomt, in een bijzin. En wel als de auteurs op pagina één uitleggen dat er nogal een „verhitte maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke discussie” loopt over de gewenste strafrechtpraktijk. En dat het kabinet allerlei maatregelen bedenkt, zoals verlof voor tbs’ers bemoeilijken en ‘minimumstraffen’ bij recidive invoeren. Maar waar staat dat de burger die minimumstraffen ook wil? Het antwoord luidt: nergens. Uit dat onderzoek blijkt heel iets anders. (NRC)

Zoek de verschillen!
Het persbericht van de RU en NSCR
Het persbericht van het ministerie van Veiligheid en Justitie (waarom krijg ik daar toch altijd zo’n ‘1984’ gevoel bij?)
Het rapport ‘Onderzoek naar geprefereerde sancties voor misdrijven in Nederland’ (pdf alert!)

24 gedachten over “Fred Teevens bewering ‘bevolking steunt zwaardere straffen’ is niet waar!”

 1. (waarom krijg ik daar toch altijd zo’n ’1984′ gevoel bij?)

  Da’s nog niks, volgende keer krijgen we Ministeries voor Gastvrijheid, Gerechtigheid, Gelijkheid, Gezelligheid, Creativiteit, Openheid, Groente, Schone Lucht en Morgen Gezond Weer Op. 😛

 2. ach fred teeven of krapuul
  beiden even hypocriet en ondemocratisch

  jolanda is wilders
  keira is agema
  laurent is bosma

  een pot nat

  geen spirit
  geen ideaal
  vooral dommigheid

 3. „Onder de Nederlandse bevolking bestaat breed draagvlak …”
  ook o.a. voor Mauromagblijven.
  Dat is dus geen motief hè!

 4. @witte duif
  dat zou ik je best willen vertellen maar het is kennelijk niet conform de REGELS
  derhalve kan dat dus niet

  er is geen chatbox meer hier dus wellicht kan ik u elders inlichten op een site waar men wel vrijelijk kan discussiëren?

  ik heb zelf een censuurvrijforum die verder nergens op slaat gezien alleen mijn vriendin en sjef daar over muziek lopen te ruziën

  maar daar kunnen we wel vrij zonder de REGELS elkaar de huid vol schelden danwel elkaar beknuffelen

  http://neu.forum2go.nl/

  registreren gaat automatisch

 5. Minimumstraffen kan niet eens in Nederland, maar zelfs al zou dat kunnen leidt dat tot meer vrijspraak omdat in sommige gevallen de rechter de minimumstraf te zwaar kan vinden waardoor hij geen andere keuze heeft dan vrijspraak te geven.
  Zwaardere straffen is ook onzin. Nederland is al één van zwaarst straffende landen. Bovendien leidt het niet tot minder misdaad o.i.d. Dat is al lang geleden uitgezocht.

 6. excellentie zwembad Schreef:

  ach fred teeven of krapuul
  beiden even hypocriet en ondemocratisch
  jolanda is wilders
  keira is agema
  laurent is bosma
  een pot nat
  geen spirit
  geen ideaal
  vooral dommigheid

  ?????????????????????

 7. @henkveldman

  vergis je niet in krapuul

  jij hebt ervaring met zogenaamd links als de SP in de jaren ’80
  dat is krapuul
  maar bezoek mijn site even voor discussie want anders krijg ik een ban

  ik kan alles onderbouwen maar ik moet rekening houden met DE REGELS
  http://neu.forum2go.nl/post1024.html#1024
  Hier mag je het met me eens of oneens zijn

  dit topic gaat over teeven, tevens de tering teef

 8. hmm dat open podium zit dicht
  jammer
  dat kan dus ook al niet 🙁

  ik zal op mijn forum wat verduidelijken dan maar >(

 9. Henk Veldman Schreef:

  Nederland is al één van zwaarst straffende landen.

  Nou, dit is weer een eye-opener.
  En ze willen nog meer straffen bovenop?

  Het lijkt wel op een zeer ongezonde passie voor zware straffen. 🙂

 10. excellentie zwembad Schreef:

  ach fred teeven of krapuul
  beiden even hypocriet en ondemocratisch
  jolanda is wilders
  keira is agema
  laurent is bosma
  een pot nat
  geen spirit
  geen ideaal
  vooral dommigheid

  Verlicht ons, oh doorluchtige.

 11. Moeten we echt op deze flauwekul ingaan? Ik stel voor dat Zwembad zijn heil eilders gaat zoeken. Hij zit hier niet gevangen of zoiets. Die “inhoudelijke kritiek” van hem die kennen we zo langzamerhand wel nu.

 12. De bevolking waar hier over gesproken word is natuurlijk de Henk en Ingrid bevolking .. anderen zullen snel van hun rechten ontdaan worden .. Befölking ist Befölking

 13. nexus m. Schreef:

  Nou, dit is weer een eye-opener.
  En ze willen nog meer straffen bovenop?

  In de meeste landen hoef je maar de helft van je straf uit te zitten. In Nederland is dat 2/3. Dat alleen al maakt het in Nederland zwaarder, maar ook de hoogte van de strafmaat is in Nederland (bijna) het grootst. (Zie o.m. http://is.gd/oStdTJ maar er is veel meer te vinden. )

 14. excellentie zwembad Schreef:

  jij hebt ervaring met zogenaamd links als de SP in de jaren ’80
  dat is krapuul

  Als je een beetje had opgelet dan weet je dat meeste krapuul-“leden” juist wat meer afstand hebben genomen van de SP. Ik heb verdorie zelf eens op van den Heuvel gemopperd dat hij z’n lidmaatschap heeft opgezegd, hoewel ik zelf nooit op de SP zal stemmen.
  Wat jij echter doet is dat je een ordinaire scheldpartij opvoert.
  Op zich al belachelijk, (lijkt me voor jou onwaardig) maar je hebt mensen ook nog eens vergeleken met PVV-ers.
  Ik heb al vaker aangevoerd dat als je mensen ren onrechte ervan beschuldigd PVV-er te zijn, dat daar zware sancties op horen te staan, omdat dat nu eenmaal tot de zwaarste beledigingen hoort die je iemand kan aandoen.
  We hebben het hier over minimumstraffen en zwaarder straffen. Iets waar ik op tegen ben maar in voornoemde geval, iets dus wat jij hebt gedaan, wil ik wel een uitzondering maken.
  Daarom pleit ik er voor dat als iemand iemand anders TEN ONRECHTE ervan beschuldigd iets te maken te hebben met Wilders c.s. de minimumstraf 3 jaar met aftrek van voorarrest en zonder kwijtschelding van 1/3 van de straf.

 15. Henk Veldman Schreef:

  In de meeste landen hoef je maar de helft van je straf uit te zitten.

  Of zelfs nog minder, tot iets van 1/5 (ik heb daar ooit een lijstje van gehad, ik ben nog aan het zoeken). Daarom geven sommige landen straffen van honderden jaren, zodat gevangenen bv pas na 25 jaar in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating.

  Helaas blijken Hink en Engrid nogal moeite met hoofdrekenen te hebben, want 1/5 van 40 jaar is pas écht een straf voor moord en 2/3 van 14 jaar (+ eventueel TBS) is een lachertje.

  Die 2/3 is overigens niet standaard ingebakken, als je je niet netjes hebt gedragen, kan het gebeuren dat je de volle mep moet uitzitten.

 16. DarkSkywise Schreef:

  Die 2/3 is overigens niet standaard ingebakken, als je je niet netjes hebt gedragen, kan het gebeuren dat je de volle mep moet uitzitten.

  Ja, dat klopt.
  We hadden ooit eens een vriend Pietje die de verkrachter van z’n vriendin had vermoord. Met voorbedachte rade. Hij is naar België gegaan om een pistool te kopen. (Met het meisje is het nooit helemaal meer goed gekomen)
  Hij kreeg iets meer dan 3 jaar, omdat de rechter (ook omdat politieagenten vóór hem hadden gepleit) begrip kon opbrengen voor wat hij had gedaan.
  Hij ontsnapte uit de gevangenis na 2 jaar op de klassieke manier. Lakens aan de tralies gebonden. Hij heeft een week bij ons ondergedoken gezeten. Een weekje later hadden we de politie op bezoek. Uiteraard wisten we van niks. We kenden die jongen amper! ben je mal….!!! Maar de politie vertelde ook dat hij wel een beetje dom was geweest, want hij zou over 2 maand vrijkomen. Dat wist Pietje dus niet.
  We hebben Piet overigens nooit weer teruggezien. Wel hebben we begrepen dat zijn geval als niet urgent werd beschouwd.

 17. Ter aanvulling. Als Piet gepakt zou zijn had hij als nog die 3+ jaar moeten uitzitten. Maar voor de ontsnapping zou hij niet bestraft worden. Dat schijnt (of scheen) niet strafbaar te zijn.

Reacties zijn gesloten.