21 gedachten over “Financiële markten en instellingen walgen van democratie”

 1. Hier wordt terecht een probleem aangekaart.
  Democratie is in het huidige Europa ondergeschikt gemaakt aan het grote geld.
  Dit moet eigenlijk net andersom zijn.
  Europa ontwikkelt zich als een dictatuur.

 2. Ik weet dat het niet populair is om te zeggen, maar democratie is een systeem dat in crisissituaties niet goed werkt. Er zijn dan snelle beslissingen nodig, beslissingen die ook niet iedereen even leuk zal vinden. Je moet er niet aan denken dat de brandweer bijv. een democratische organisatie zou zijn.

  Het bovenstaande is overigens geen uitgesproken rechts idee. Politici van links en rechts hebben in de geschiedenis in crisissituaties de democratie geheel of gedeeltelijk ter zijde geschoven. Vaak om aan de macht te komen, vaak ook omdat er weinig keuze was.

 3. 3
  nexus m.

  Daarom moeten we koste wat kost dit Europa laten vallen.
  Ik heb liever armoede, dan leven in een dictatuur.

 4. Als het economisch echt fout gaat zal de democratie zwaar onder druk komen. Het is een illusie dat een daling van de inkomens met gemiddeld 30-40% (dat is waar je dan over praat) langs democratische weg tot stand gaat komen, want dat is in de geschiedenis nog nooit gelukt.

  Europa heeft daar overigens weinig mee te maken, als Nederland uit de euro stapt ga je een dergelijke welvaartsdaling ook niet goedschiks doorgevoerd krijgen. Democratie is een leuk systeem, maar voornamelijk in tijden dat het economisch goed gaat.

 5. 5
  Jos
  Het zal economisch helemaal mis lopen.
  Kijk eens naar Ijsland, dan zie je dat een paar jaar nodig zijn om vervolgens het weer beter te krijgen.
  Men dreigt en dreigt, maar niemand weet precies hoe diep de recessie zal zijn.
  Met of zonder Euro, we gaan een diepe recessie tegemoet.
  Dan wil ik de dictatuur van Europa er niet bij hebben.

 6. @ Theo Gerris:
  Moeilijk kiezen: een dictatuur van Europa of een dictatuur van SP/PVV-achtigen.

  De situatie is IJsland was overigens veel minder problematisch. De IJslandse staat was op geen stukken na failliet en de klanten van de IJslandse banken zaten voornamelijk in het buitenland. Ik vrees dat als de Nederlandse staat, de ING en de Rabobank allemaal failliet gaan we toch over een andere situatie praten. Zeker als je bedenkt dat Nederland leeft van de doorvoerhandel en de dienstensector, maar zelf (behalve in de agrarische sector) nauwelijks nog iets produceert.

 7. 7
  Jos

  Ik ben SP lid.
  Dus ik kies voor een democratie met een leidende rol voor de SP.

 8. Ik wil niet zeggen de SP/PVV van nu ondemocratisch zijn, maar economisch gezien vind ik ze allebei hoogst onrealistisch en veel te veel demagogie bedrijven. Uitgangspunt van beide partijen is dat de burger (behalve de bejaarden die overal voor moeten opdraaien) niets mag merken van de economische teruggang en dat is een sprookje als er straks 30 of 40% minder te verdelen zou zijn. Het risico dat in dergelijke, strak georganiseerde partijen op zo’n moment radicalen de macht zullen grijpen is mijns inziens niet onrealistisch.

 9. Jos Schreef:

  Ik wil niet zeggen de SP/PVV van nu ondemocratisch zijn, maar economisch gezien vind ik ze allebei hoogst onrealistisch en veel te veel demagogie bedrijven. Uitgangspunt van beide partijen is dat de burger (behalve de bejaarden die overal voor moeten opdraaien) niets mag merken van de economische teruggang en dat is een sprookje als er straks 30 of 40% minder te verdelen zou zijn. Het risico dat in dergelijke, strak georganiseerde partijen op zo’n moment radicalen de macht zullen grijpen is mijns inziens niet onrealistisch.

  Wat een lulkoek! SP is een fatsoenlijke partij en valt niet in één adem te noemen met PVV wat een fascistische beweging is, geschoeid naar Musserts NSB! Racisme en xenofobie zijn geen mening!
  Ten tweede: PVV democrátisch volgens jou? Heeft het kiezende voetvolk daar wat te vertellen soms?
  Heeft Wilders veel op met onze democratische waarden als vrijheid van meningsuiting? Nee, dus vertel je verhaaltjes elders. Types als jij ruik ik tegen de wind in.

 10. Jos Schreef:

  Moeilijk kiezen: een dictatuur van Europa of een dictatuur van SP/PVV-achtigen.

  Wat een idiote gedachtengang. Ik ben geen SP-er maar hou die er wel even buiten ja??

 11. Abdul Alhazred Schreef:

  Wat een lulkoek! SP is een fatsoenlijke partij en valt niet in één adem te noemen met PVV wat een fascistische beweging is, geschoeid naar Musserts NSB!

  Het gaat hier uitsluitend over het economisch beleid, niet over het vreemdelingenbeleid. Dat de PVV ook nog een racistisch been heeft dat bij de SP ontbreekt, betekent niet dat beide partijen economisch gezien niet aardig op dezelfde lijn zitten. Ze hebben mijns inziens allebei economische ideeen die totaal niet bestand zijn tegen de huidige economische situatie en willen ook beide de gevolgen van de eurocrisis via de banken en pensioenfondsen voor het leeuwendeel afwentelen op de bejaarden om zo de rest van de bevolking buiten schot te houden. Dat laatste vind ik dus niet fatsoenlijk.

 12. Beste Jos

  Nu breekt mijn klomp.
  Als er EEN partij is die economisch goed is, is dat de SP.
  Als de SP aan de macht was, dan zouden financiele markten sterk gereguleerd zijn.
  En dan was het niet tot deze uitwassen gekomen.
  Dat er nu niks meer helpt, kan de SP niks aan doen.
  Dan moet je bij de neo-liberale partijen zijn.

 13. En als je de debatten een beetje volgt en je hoort aan de ene kan Irrgang en aan de andere kant De Jager dan steekt Irrgang (SP) daar bepaald niet ongunstig bij af en dat is tevens de understatement van het jaar.

 14. Theo Gerris Schreef:

  Beste Jos
  Als er EEN partij is die economisch goed is, is dat de SP.

  Het enige wat de SP hoor roepen is dat de banken en pensioenfondsen voor de crisis moeten opdraaien. Maar die beheren alleen maar het geld van de spaarders (en dat zijn weer vooral bejaarden) en de gepensioneerden en dat betekent de SP niet anders roept dan dat de ouderen wat de SP betreft naar hun oudedagsvoorziening kunnen fluiten. Hoezo solidair?

 15. jvdheuvel Schreef:

  En als je de debatten een beetje volgt en je hoort aan de ene kan Irrgang en aan de andere kant De Jager dan steekt Irrgang (SP) daar bepaald niet ongunstig bij af en dat is tevens de understatement van het jaar.

  Ik denk dat de Jager zwaar wordt overschat, vergeleken met Bos is hij mijns inziens een amateur en geen prof. Hij is geen econoom maar een ICT’er en dat begint vervelend op te vallen ondanks zijn vlotte babbel. Ik vraag me wel eens af hoe serieus hij international nou werkelijk genomen worden.

  Irrgang is wel econoom en dat merk je inderdaad, alleen vrees ik dat zijn economische filosofie het failliet gaat betekenen van iedereen vanaf een modaal inkomen.

 16. jvdheuvel Schreef:

  Ah nou ik vrees dat de economische filosofie van die anderen het failliet gaat betekenen van een heel continent.

  En daarom moeten we de bejaarden maar financieel uitkleden?

 17. 19
  Jos

  Als de pensioenen worden uitgekleed, waar ligt dat aan.
  Het tot dusver gevoerd beleid of aan de SP.
  Door in de Euro te gaan en geen regulatie van financiele markten zijn de pensioenen op de helling komen te staan.
  Dankzij de neo-liberale politiek.

 18. Jos Schreef:

  En daarom moeten we de bejaarden maar financieel uitkleden?

  Weet je wie dat doet op dit moment? (Of heeft er alles aan gedaan omdat deze situatie te laten ontstaat?)

Reacties zijn gesloten.