Een zure tante over D66 en Europa

De stukjes van Rosanne Hertzberger in nrc.next vind ik altijd behoorlijk zuur. Mevrouw is het altijd wel ergens niet mee eens en dat moet ze delen met de wereld en dan ook nog zonder humor.

Nu Europese integratie meer conflict dan vrede sticht, heeft dat „nie wieder krieg”-argument aan geloofwaardigheid ingeboet en blijft er weinig principieels meer over aan dat Groot-Europadenken.

Deze zure truttebol vergeet dat het dankzij de economische samenwerking in West-Europa is dat er al sinds 1945 geen oorlog is geweest. Dat is al meer dan 66 jaar vrede! Dat hebben generaties voor ons niet meegemaakt. Die rolden van de ene oorlog in de andere, of van de ene bezetting in de andere. Mevrouw H. loopt een beetje zuur mee te doen met die populist met de te grote blonde pruik. Mevrouw H. is van een generatie die niet weet wat ellende of armoede is, mevrouw H. vindt het wel lekker om tegen alles aan te schoppen, maar niet om met oplossing te komen. Lekker ontevreden doen en cynisch, wel zo makkelijk.
Zou mevrouw H. van de generatie van Wilders zijn? Nee, volgens mij is ze jonger, maar net zo zuur.

11 gedachten over “Een zure tante over D66 en Europa”

 1. Sommige mensen worden niet toevallig ” stuk sjagrijn” genoemd. Ze zijn ermee geboren, opgevoed en groot geworden en helaas – blijft dit hun enige manier van uiting.

  ” De stukjes van Rosanne Hertzberger in nrc.next vind ik altijd behoorlijk zuur. Mevrouw is het altijd wel ergens niet mee eens en dat moet ze delen met de wereld en dan ook nog zonder humor.”

  Overigens chronische menstruatie pijn kan ook heel veel verborgen leed veroorzaken. Er zijn middelen die dat doen verhelpen.

 2. Ik sluit mij bij dit stuk aan.
  Als Europa zo doorgaat komt er nog een oorlog van.
  Sinds dat wij een eenheidsmunt hebben zijn we amper 10 jaar verder.
  Dus geen oorlog dankzij Europa is hele grote nonsens.

 3. Eigenlijk vragen we om een nieuw kolonelsregiem in Griekenland, dat de boel daar eindelijk op orde gaat brengen. En als Berlusconi zo doorgaat maakt hij kans om aan een lantaarnpaal te eindigen.

 4. Theo Gerris Schreef:

  Dus geen oorlog dankzij Europa is hele grote nonsens.

  Mijn opinie over Europa is net iets genuanceerder dan deze van Theo.
  Doch vind ik de bewering dat door “Europa” geen oorlog meer is geweest een pertinente leugen want wat was dit tegen Joegoslavië?

 5. Ik twijfel ook sterk of de economische samenwerking nou zo’n factor is geweest bij het zo lang uitblijven van oorlog. Maar de vergaande (want ondemocratische) integratie-plannen van dit moment hebben weinig met de EU te maken – maar des te meer met de Eurozone. (In die zin heeft Theo dus gelijk als hij opmerkt dat die laatste amper 10 jaar bestaat.)

 6. @7 Joke, denk het wel, Waar gingen oorlogen over? Over dat een ander land of stukje grond rijker was dan de aanvaller. Er was wat te halen. Geld, natuurijke bronnen en zo meer inkomsten, macht en aanzien voor de aanvaller.
  Sinds er een economische samenwerking is, is de oorlogszucht een stuk minder naar elkaar toe omdat dat dan heel veel schade aan de eigen economie toe brengt.

 7. @9: Zowel WOI als WOII hadden volgens mij niets met economie te maken, maar alles met politiek. Het is m.i. ook niet toevallig dat in WOII de agressie afkomstig was van 2 landen die nog maar pas geknutseld waren uit voorheen zelfstandige stukken grondgebied.

  In het interbellum is de discussie reeds gevoerd hoe men een nieuwe grote oorlog zou kunnen voorkomen. De League of Nations gaf Einstein opdracht om zijn ideeen daarover uit te werken, en deze stelde in al zijn wijsheid dat het belangrijk was dat “recht boven macht” zou gaan. Helaas vonden anderen dat je in de 1e plaats groot en sterk moet zijn om vrede te garanderen. (Dat spanningsveld zie je nog steeds bij de VN: sommige van haar satellieten draaien om vertoon van spierballen, andere hebben belangrijke vredes- en mensenrechtenverdragen voortgebracht.) Enfin, net zoals men destijds een tijdlang dacht dat Mussolini wel tegenwicht aan Hitler zou bieden, zo stort de EU zich nu in de armen van de Eurozone om ons te redden, onze democratische rechten maar even vergetend. Nee, van Brussel moeten we het niet hebben – maar misschien hebben we wat aan de waakhond in Straatsburg. (Het lullige is dat die dan het verwijt krijgen zich met politiek te bemoeien.)

 8. 9
  Keira
  Wat u schrijft, kan ik achter staan.
  Maar juist de Euro gaat zorgen voor grotere economische verschillen tussen noord en zuid.
  Dus neemt de kans op oorlog alleen maar toe, dankzij de Euro.
  Denk maar eens aan Duitsland en Griekenland.

Reacties zijn gesloten.