Onaangepast? Weg ermee!

Veertig procent van de Top 600 van gewelddadige criminele jongeren die het Amsterdamse stadsbestuur van straat wil halen, is zwakbegaafd. Zij zullen door hun complexe problemen nooit normaal functioneren – zelfs als ze dat zouden willen.

Dat is het beeld na het eerste halfjaar van het project, waarvoor de gemeente, politie, justitie, GGD en dertig andere instanties twee jaar hebben uitgetrokken.

‘Deskundigen vertellen ons dat we deze jongens niet gaan leren ooit normaal te werken,’ zegt burgemeester Eberhard van der Laan. ‘Als je iets wilt betekenen voor de mensen die zij te grazen blijven nemen én ook voor henzelf, zul je ze in een gesloten instelling moeten plaatsen. Daaraan moeten we werken.’ (Parool)

Tuurlijk, wat niet past, dat repareer je niet, dat help je niet, dat sluit je op. Weg ermee!

Ik ken een gezin met een jongen die er normaal uitziet, maar het verstand van een kind heeft en heel sterk is. Hij kreeg verkeerde vrienden, wordt ingezet om geweld te plegen. Hij doet daar aan mee omdat ‘zijn vrienden’ hem dat vragen. Hij zou geholpen zijn met permanente begeleiding en opvang. Die is er niet, want is niet urgent genoeg en er is geen geld voor. De jongen komt steeds in de gevangenis, wordt vrij gelaten, sluit zich weer aan bij zijn vrienden en gaat weer in de fout. Soms is hij een paar dagen thuis. En een zo’n keer kwam de ME ’s morgens vroeg binnen zonder kloppen. De jongen van zijn bed lichten. Wil je niet meemaken wat ze dan doen.

Vraag van ouders (hele gewone burgermensen) om permanente begeleiding en begeleid wonen voor hem wordt niet gehonoreerd. Blijkbaar is het veel beter voor de maatschappij om zo’n jongen steeds in aanraking met zijn foute vrienden te laten komen, mensen te mishandelen en dan opgepakt te laten worden om vast gezet te worden.

Het is een hele lieve jongen en gedraagt zich voorbeeldig als hij vast zit, omdat hij dan regelmaat heeft. Snap jij het nog, dat de maatschappij zegt; je zoekt het maar uit?

2 gedachten over “Onaangepast? Weg ermee!”

  1. Nou niet gelijk labetjes plakken, daar moeten we vanaf. Die kinderen met labeltjes willen naar bijzonder onderwijs, willen medicatie en begeleiding…Weet je wel wat dat allemaal kost. 😀

  2. Wat ik niet snap is dat mijnheer Van der Laan die als onroerendgoedmafioso zoveel mensen te grazen heeft genomen zichzelf niet opsluit. Ook de beste oplossing voor hemzelf.

Reacties zijn gesloten.