Marijnissen: Socialisme is bezoedeld

Een interessant interview met SP voorzitter Jan Marijnissen in De Pers, waarin hij (weer eens) afstand neemt van zijn “roots”. Over “socialisme” zegt hij het volgende;

‘Het woord is bezoedeld. De Sovjet-Unie, Oost-Europa, Cuba, daar is het totaal mislukt. Daar krijgen wij altijd kritische vragen over en terecht. ‘SP’ is een heel sterk merk, maar als je vandaag de dag die partij zou oprichten, zou je haar zo niet meer noemen.’ (lees verder bij de pers)

Best goed eigenlijk van Jan. Ik vraag me alleen af welke ideologie er niet “bezoedeld” is.

19 gedachten over “Marijnissen: Socialisme is bezoedeld”

 1. Zodra de SP in welk kabinet dan ook plaats neemt, kruimelt hun socialisme af. Je kan als minister niet de werkgeversorganisaties tegen je in het harnas jagen, dan bereik je niks in 4 jaar regeren. Een claim als het vast houden aan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 vast houden, dat houdt je in de rol als minister niet vol. Een staatskas in socialistische handen heeft meer geld nodig dan een rechtse, dus dan moet er wel langer dan het 65e levensjaar gewerkt worden om de belasting dekkend te houden. Nederland uit de euro willen, dat is een teken dat ze niets van onze exportnatie begrepen hebben. Met de PvdA valt ten minste redelijkerwijs te dealen maar ze appelleren momenteel wat minder bij de arbeidersklasse.

 2. Politiek, egoïsme, egotrippisme, het streven van zuiver eigen belang onder alle omstandigheden zijn in staat om alles te bezoedelen.

  En de eeuwige waarheid, door Marijnissen verteld: “‘Macht corrumpeert uiteindelijk iedereen. Het enige wat je kunt doen, is de macht controleren.’

 3. Nog een stukje uit het zelfde interview:
  Toen hij in fabrieken de mensen mobiliseerde met ‘Arbeidersmacht’, een alternatief voor de vakbonden van toen. Plat Brabants sprak hij toen. Dat was nep, geeft hij nu toe. ‘Ik wilde arbeideristisch klinken, gelukkig ben ik opgehouden met die onzin.’

  Marijnissen is nooit gestopt een Brabantse arbeider te acteren die tegen de “hoge heren” in Den Haag was die daar leven onder hun “kaasstolp”. Marijnissen bezoedeld graag het imago van anderen, maar vroeg of laat ook het imago van de SP.

 4. Cuba is anders behoorlijk goed gegaan, gezien de embargo’s die dat land heeft moeten doorstaan. Natuurlijk de rijke mensen die naar de VS zijn gevlucht janken er over. Maar Cuba zelf is eigenlijk best wel gezond. Helemaal nu de markten weer open gaan en ze hervormingen doorvoeren. Voor een Caribisch staatje doet Cuba het helemaal niet slecht. (Haiti voor de aardbeving deed het een stuk slechter).

 5. Kaaskijker Schreef:

  Zodra de SP in welk kabinet dan ook plaats neemt, kruimelt hun socialisme af. Je kan als minister niet de werkgeversorganisaties tegen je in het harnas jagen, dan bereik je niks in 4 jaar regeren. Een claim als het vast houden aan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 vast houden, dat houdt je in de rol als minister niet vol. Een staatskas in socialistische handen heeft meer geld nodig dan een rechtse, dus dan moet er wel langer dan het 65e levensjaar gewerkt worden om de belasting dekkend te houden. Nederland uit de euro willen, dat is een teken dat ze niets van onze exportnatie begrepen hebben. Met de PvdA valt ten minste redelijkerwijs te dealen maar ze appelleren momenteel wat minder bij de arbeidersklasse.

  Valt mee hoor, veel werkgevers zien ook wel wat in SP denken. Sommige stemmen zelfs SP. Niet alke Werkgever is een superrijke die geen belasting wil betalen. De meeste verdienen niet meer dan 3000 euro per maand, omdat de rest terug in het bedrijf gaat. Zij hebben dus ook geen probleem met een verhoging van de belastingschaal voor mensen die meer dan 200000 per jaar krijgen. Of inleveren van dikke bonussen. Dat soort dingen heb je gewoon niet bij de meeste bedrijven. Dat soort werkgevers ergert zich net zo goed aan het feit dat zij gewoon belasting moeten betalen, maar dat superrijken en super grote bedrijven ei alleen in naam in NL zijn gevestigd… gewoon mogen onderhandellen over hoeveel belasting ze willen betalen.

  Die werkgevers hebben ook profijt bij goed onderwijs, iets waar het tegenwoordig aan schort, die zien graag een “Gratis vervolgonderwijs” systeem. Misschieen geen Studie financiering meer maar ook geen boeken meer aanschaffen of college geld meer betalen. Omdat ze weten dat ze er zelf profijt van hebben als ze werknemers zoeken. Dit geld ook voor wegen en gezondheidszorg, de werknemer moet namelijk zijn werkplaats kunnen bereiken en moet goede gezondheids zorg knapt hij snel weer op mocht hij ziek worden.

  Dit soort mensen gruwellen van het Amerikaanse systeem, omdat ze dan ineens een waardevolle werknemer kwijt zijn omdat hij zijn gezondheidszorg niet meer kan betalen.

  De meeste Werkgevers zijn niet decadent…dat de superrijken mensen dat idee willen geven, en dat zij de “Job Creators” zijn is meer een FUD tactiek. Terug naar een 75% belasting voor alles wat je verdient over 200000 euro. De Amerikanen hebben hin 90% schaal ook afgeschaft en moet je kijken wat ze dat gebracht heeft aan ellende. Eerst in de jaren 80 toen het werd gehalveerd en nu is het een onopgeleid volk, geworden dat de elite hun dingen aan laat praten.Dat die belasting hun ook zal treffen in belasting verhoging (Dat terwijl juist die FlatTax programmas hun belasting verhogen, omdat de republikeinen vinden dat er geen Netto ontvangers meer mogen zijn. Dus mensen die meer van de staat krijgen dan ontvangen (WAO bijvoorbeeld hier) moeten ook betalen. De ultieme uitzuig strategie van de 1%.

  Let op de meeste werkgevers zijn ook de 99%!!

 6. @3
  Bij de CPN moesten studenten een cursus plat praote volgen om bij de Arbeidersklasse aan te kunnen sluiten. Gek, je hoort het niet af aan lui als Elsbeth Etty of Max van Weezel…

 7. Het enige dat de politiek kan bezoedelen is liegen.

  De leugen regeert en de waarheid crepeert, dit wordt volledig mogelijk gemaakt door de mainstream massamedia die een ieder of die nou geïnteresseerd is of niet vanaf het moment dat zijn/haar eigen mening zich vormt door de strot wordt gedouwd. Met dit tragische gegeven worstel ik al mijn leven lang. Maar was er, en daar ben ik van overtuigd, van af halverwege de vorige eeuw zoiets als bijvoorbeeld boublog geweest dan was het toch een stuk gemakkelijker voor mij geweest. Want dan was de waarheid in de beelden die je op je blog plaatst voor een ieder toegankelijk geweest, en had ik er naar kunnen verwijzen.

  Leugenaars kunnen liegen wat ze liegen, voor welk belang of welke reden dan ook, vanuit welke machtspositie dan ook. Dit speelt al zolang een extreem geweldadige rol op wereldschaal, op die wereld, onze Aarde. Die planeet waarmee alles wat erop leeft het er toch onvermijdelijk mee zal moeten doen. Het zal moeten doen met die eenzame planeet in een onafzienbaar en extreem geweldadige Kosmos.

  Wie brengt die leugenaars aan hun verstand, dat het het Leven is, dat het enige is dat voor zolang het dit organisme is vergund te leven, dit leven in dat waar er maar een van is, die oneindig geweldadige Kosmos, het enige is dat kan weigeren aan die extreme kosmische geweldadigheid deel te nemen.

  In wat voor tijd leven die leugenaars nog? Een kosmonaut doet er toch ook alles aan, ondersteund door de wetenschap en de techniek, om alle gevaren te elimineren. Anno 2011!

  Dit zondagochtend gebedje is een beetje offtopic. Maar wat mij inspireerde zijn deze beelden gerelateerd aan de dagelijkse praktijk op de grond en de leugens die die praktijken veroorzaken. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/13/moeten-we-jaloers-zijn-op-andre-kuipers/

 8. @ 4) Idd, Cuba doet het uitstekend: al jaren geen analfabetisme meer (ondergrens voor analfabetisme ligt daar op ongeveer Nl niveau voltooid basisonderwijs, prima gezondheidszorg en volkshuisvesting etc.
  Venezuela doet het nog beter: God zegene Hugo Chavez, die man is nou een echte socialist: Heeft in enkele jaren tijd het analfabetisme teruggebracht van 75% tot minder dan 10%. Alle onderwijs is daar gratis: van kleuterschool t/m universiteit, inclusief gratis leemiddelen en er wordt grif gebruik van gemaakt. De gezondsheidszorg heeft hij ook groots aangepakt: gratis voor iedereen en in elke wijk van elke stad of dorp een kliniek voor primaire zorg.
  Volkshuisvesting idem dito: er zijn het afgelopen jaar weer 150.000 woningen gebouwd ( met behulp van Cuba en Iran). Vele mensen wonen daar voor het eerst in hun leven in een huis met waterleiding en elektra.Er is daar vorige week een wet aangenomen die speculatie op woonhuizen verbiedt.
  De infrastructuur wordt ook hard aan gewerkt met hulp van Cuba, Iran en Rusland.
  Alles wordt betaald uit olie-inkomsten. en ja daar heeft men idd de rafinaderijen voor moeten nationaliseren, tot groot verdriet van Shell etc. maar die hebben wel een afkoopsom gekregen ter waarde van hun investeringen.
  Zo ook de grootgrondbezitters:die hebben bij (idd onvrijwillige) verkoop van stukken land waar ze niets mee deden “weilandprijs” gekregen. Grond is herverdeeld onder de arme boeren.
  Ja natuurlijk tot groot verdriet van de grootkapitalisten, die er overigens geen biefstuk minder om eten, maar die huilen omdat ze nu geen grote staf huishoudelijk personeel meer hebben ( de minimumlonen zijn verhoogd en wel zodanig dat ook iemand die andermans vloeren dweilt fatsoenlijk kan leven)
  En niet alleen de allerarmsten zijn erop vooruitgegaan: Zelfs familieleden van mij, die tot de vroeger heel kleine middenklasse behoorden ( onderwijs, verpleegkundigen etc.) kunnen zich nu meer permitteren. Moesten ze vroeger met beide ouders werken om de kinderen 1 voor 1 te laten studeren vanwege het gigantisch hoge collegegeld, dat zomaar 1 salaris opslokte, nu kunnen ze zelfs om het jaar op vakantie, voor het eerst in hun leven.
  Maar wat meer zegt: recent onderzoek (van , ik dacht Unesco, maar ik ben er niet zeker van ) heeft uitgewezen dat in Venezuela de bevolking het meest tevreden is met hun leefomstandigheden.
  Het socialisme is dus niet mislukt en allesbehalve dood!

 9. Kaaskijker Schreef:

  Een staatskas in socialistische handen heeft meer geld nodig dan een rechtse, dus dan moet er wel langer dan het 65e levensjaar gewerkt worden om de belasting dekkend te houden. Nederland uit de euro willen, dat is een teken dat ze niets van onze exportnatie begrepen hebben. Met de PvdA valt ten minste redelijkerwijs te dealen maar ze appelleren momenteel wat minder bij de arbeidersklasse.

  Het is absoluut niet waar dat als de staatskas in “socialistische handen” (lees: links) zou zitten dat dat duurder zou zijn. Kijk maar eens naar dit lijstje: http://is.gd/D1D2Ys Je zult zien dat tijdens de periodes dat links regeringsmacht had of deel nam aan een regering er opmerkelijk minder werd uitgegeven dan tijdens “rechtse” regeringen. Een uitzondering, in die zin dat er verhoudingsgewijs méér werd uitgegeven dan normaal was bij links, maar niet bij rechts, was tijdens de regering Den Uyl. Daar was de oliecrisis voor het grootste deel de oorzaak van. Zou je een verfijnder data hebben zul je zien dat aan het eind van de periode Den Uyl de zaak al weer aan het dalen was. De oude Drees is destijds uit de PvdA gestapt omdat hij vond dat de PvdA te ruig met de centen omsprong.
  Graag wil overigens voornamelijk rechts ook wel eens vergeten dat juist de PvdA voor de veruit allergrootste belastingverlaging heeft gezorgd, voor de veruit rijkste mensen. In 2 stappen heeft eerst Kok als minister van Financiën en later Wouter Bos als staatssecretaris van datzelfde departement het hoogste belastingtarief teruggebracht van 71% naar 52%.

  De SP als anti-Europa partij heeft deels te maken met haar populistische manier van optreden. Deels met de duidelijke aanwezige nonkunde. Niet zo sterk als de bij de PVV, maar de 2e prijs zullen ze best een goede kans op maken.

 10. @8
  Oh ik zeg niet dat alles koek en ei is in Cuba, maar als je de andere staten in de Caribean bekijkt.. dan gaat het daar helemaal niet zo slecht. De kapitalistische staten daar zijn er veel erger aan toe vaak, daar komt ook veel grote armoede voor, nog veel meer dan in Cuba. En zei hebben niet onder zo’n embargo geleefd als Cuba. Een Embargo dat alleen recentelijk pas een beetje doorbroken word.

  Dus ja… dan heeft CUBA het best wel goed gedaan als staatje in een gebied dat vol met falende eilandstaatjes zit met grote problemen in armoede, voeding, onderwijs, gezondheid en export. Met andere woorden.. het kon veel erger ;). Neem dan Noord Korea als voorbeeld, als die kerel overlijdt gaat bij mij de vlag uit hehe :).

 11. Dehnus Schreef:

  Oh ik zeg niet dat alles koek en ei is in Cuba,

  Er wordt anders heel wat afgemarteld hoor op Cuba.
  Neem alleen maar eens Quantama Bay… 😛

 12. Henk Veldman Schreef:

  Dehnus Schreef:

  (Haiti voor de aardbeving deed het een stuk slechter).

  Na de aardbeving een stuk beter?

  Heh, ach…ze kregen tenminste een keer wat internationale aandacht en inkomsten. Dat is al beter dan eerst. Voordat stond helemaal niemand stil bij de situatie in dat soort Caribische staatjes.

 13. Henk Veldman Schreef:

  Dehnus Schreef:

  Oh ik zeg niet dat alles koek en ei is in Cuba,

  Er wordt anders heel wat afgemarteld hoor op Cuba.
  Neem alleen maar eens Quantama Bay…

  Oh Castro en zijn Vriendjes kunnen daar ook genoeg van, schijnt bij macht te horen en niet gerelateerd aan Politieke partij. Want zelfs in NL vinden we het tegenwoordig normaal dat we verdachten in elkaar trimmen en in Coma slaan. Terwijl 90% van Nederland zegt :”Heeft hij verdient!” terwijl nog niks bekend is of hij uberhaubt ingebroken heeft ;).

 14. Dehnus Schreef:

  Heh, ach…ze kregen tenminste een keer wat internationale aandacht en inkomsten. Dat is al beter dan eerst. Voordat stond helemaal niemand stil bij de situatie in dat soort Caribische staatjes

  ‘k Heb nooit zo goed begrepen hoe het volgende kan gebeuren.
  Haïti is een overwegend Christelijk land. Er zijn 250.000 mensen bij die aardbeving omgekomen.
  Japan is bepaald geen Christelijk land. Daar zijn 25.000 mensen om het leven gekomen tijdens die aardbeving.
  Hoe zou God dat eigenlijk verantwoorden? Tegenover hemzelf, z’n gelovigen, z’n zoon Jezus en moeder Maria?

 15. In een aantal opzichten kan ik Jan Marijnissen erg waarderen. Als de situatie verandert, durft hij veel uitgangspunten ter discussie te stellen. Van zichzelf KEN’er met een fascinatie voor Mao heeft hij afstand genomen en Mao later veroordeeld. Zijn opmerking over socialisme in het interview valt ook in dit veranderingspatroon te plaatsen.

  ‘Sociaal-democraten met wat erbij, zeg ik altijd. De SP heeft sinds de jaren negentig eigenlijk een eigen ideologie, zonder de klassieke basis van Marx en Engels.’

  Jammer vind ik zijn standvastig nationalistische opstelling. Als de SP zich van zijn socialistische wortels zou afkeren en zijn reet blijft afvegen aan de internationale (Europese) solidariteit, blijft er van de SP niets anders over dan een opportunistische partij. Een partij die wellicht hard roept, maar weinig meer bijdraagt dan marginale zaken als een asbestfonds.

 16. @ 10) Het gaat meer dan een beetje goed in Cuba, ze hebben uiteindelijk in de regio een voorbeeldfunctie vervuld en kunnen nu anderen helpen. Venezuela heeft veel aan de ontwikkelingshulp uit Cuba, daardoor heeft Chavez niet opnieuw “het wiel hoeven uit te vinden”.
  @ 15) Haïti is langer uitgebuit door vnl Frankrijk, de huizen zijn er niet zo “aardbevingbestenig”gebouwd als in Japan. Gammele krotten storten bij natuurrampen bu eenmaal eerder in. Christen zijn is geen garantie om te ontkomen aan rampspoed en ellende.

 17. nada niente Schreef:

  Christen zijn is geen garantie om te ontkomen aan rampspoed en ellende.

  Toch zijn er theorieën en velen geloven er in dat het wel een stuk scheelt als je Christen bent.
  Het blijft vreemd dat een niet Christelijk land die precies hetzelfde is overkomen minder slachtoffers heeft.
  Overigens weer wel meer materiële schade, althans wat van waarde is.

 18. Belachelijke uitspraken over China. Is wel zo’n beetje het meest kapitalistische land ter wereld, en de natte droom van Friedmaniakken die ook fan van Allende zijn. Snoeihard roofkapitalisme gecombineerd met extreme staatsrepressie. Die paar kleine vakbondssuccesjes van pakweg de afgelopen twee jaar doen daar weinig aan af. Afgaande op wat reacties om me heen vandaag: Marijnissen doet de SP-aanhang bepaald geen plezier met dit interview, to say the very, very least.

Reacties zijn gesloten.