Hoe nuttig is de Commissie De Wit?

Dat vraagt Rob Wijnberg in nrc.next zich af. En ik ook. Wat heeft het voor zin als er eindeloos onderzoek naar iets wordt gedaan en er geen consequenties aan verbonden worden, noch er iets van wordt geleerd voor de toekomst?

In principe is het natuurlijk goed om, als er iets fout is gegaan, te kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe het beter had gekund. Maar zoals die commissies te werk gaan: te laat, te traag en vooral zonder gevolgen. Kortom, volgens mij gewoon werkverschaffing, tijd- en geldverspilling.
Komt vast wel weer een leuk, dik rapport over, dat gewoon op de rapportenstapel verdwijnt en niemand leest het of doet er iets mee.

1 gedachte over “Hoe nuttig is de Commissie De Wit?”

  1. De Wit is nuttig. Misschien niet zozer door de inhoudelijke uitkomst, het gekrakeel eromheen. Maar vooral omdat het juist in publiek de gelegenheid geeft collectieve denkkracht en analyse toe te voegen aan wat anders in gesloten kamertjes gebeurd. Kwaliteit van publieke debat/analyse wordt hoger. Biedt zeker nieuwe inzichten, mits je bereid bent te luisteren en je in stof te verdiepen.

Reacties zijn gesloten.