De VS, India en China zorgen samen voor die mooie zonsondergangen

De VN meldt dat de hoeveelheid broeikasgassen in de dampkring enorm is gestegen. De hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in 2010 was het hoogst ooit gemeten, zelfs tijdens de industriële revolutie was het niet zó hoog!

Noot van de KrapuulKlimaatredactie™ (met nederige excuses aan Keira): In het artikel in Trouw is sprake van een “hoogste peil sinds 1750”. Dit is echt vre-se-lijk onduidelijk geformuleerd; 1750 was niet het jaar dat het CO2-gehalte van de atmosfeer net zo hoog was als nu, maar men is rond die tijd begonnen met het bepalen van de hoeveelheid CO2. In feite was het CO2-gehalte in 1750 maar 280 ppm (ppm = deeltjes per miljoen), terwijl we nu op 389 ppm zitten (een toename van bijna 40%, waarvan 2/3 in de afgelopen 50 jaar). De laatste keer dat het CO2-gehalte van de atmosfeer rond de huidige 389 ppm lag, is veel langer geleden, namelijk 800.000 jaar.

Tot de grootste vervuilers behoren de VS, van huis uit een volk van energieslurpers, dan China en India. Twee landen in opkomst met de bijhorende industrialisatie. Aangezien de ‘Nieuwe Wereld’ (de VS) zich aan geen enkel verdrag aangaande milieuvervuiling wil houden want elke VS-burger heeft recht op zijn onmetelijke hoeveelheid energie, kunnen de twee groeiende economieën ook niet op het matje geroepen worden. Die zeggen gewoon: “Kijk naar jezelf.”

Ben toch bang dat de aarde het nog heel zwaar gaat krijgen. Het huidige kabinet past wel bij de VS, die vindt natuur ook maar een lastig ding en treurt niet als er weer eens een soort uitsterft. De aarde en alle niet-menselijke bewoners zullen opgelucht ademhalen als de mens uitgestorven is. Maar ja, daar fokken ze te veel voor. *zucht*

 

 

7 gedachten over “De VS, India en China zorgen samen voor die mooie zonsondergangen”

 1. overigens is de vervuiling van China onze eigen vervuiling. Het westen verplaatst de productie naar China omdat het lekker goedkoop is. De consument reageert spontaan door die goedkope spullen ook even hard weer weg te lazeren. Wie doet er nog langer dan een jaar met een gsm bijvoorbeeld? En anders word het geld dat de fabrikanten overhouden door bijvoorbeeld de nike’s door kindertjes in elkaar te laten lijmen (zonder ventilatie) wel gebruikt om ons er van te overtuigen dat we geen andere schoenen willen: adverteren tot je scheel ziet.

 2. zelfs tijdens de industriële revolutie was het niet zó hoog!

  Erger nog, uit analyse van luchtbelletjes in oude ijslagen etc. blijkt dat het CO2-nivo waarschijnlijk al 800.000 jaar niet meer zo hoog is geweest – en dat nivo was toen dalend. Aan de ene kant heel vervelend voor toekomstprojecties omdat we in feite geen enkel vergelijkingsmateriaal meer hebben (een situatie als dit is nog nooit voorgekomen), maar aan de andere kant kun je verhaaltjes als “het is een natuurlijke cyclus van 1.500 à 150.000 jaar” meteen in de prullenbak mieteren. (En met een cyclus van meer dan 150.000 jaar passen de ijstijden niet meer in het verhaal.)

  Wat de “denier community” er overigens niet van weerhoudt om keihard te blijven volhouden dat het wél een natuurlijke cyclus van 1.500 à 150.000 jaar is. 😐

  (O ja, en er is geen opwarming, het komt door de zon en opwarming is juist goed. 😛 )

 3. Een vulkaanuitbarsting van dichtbij of van de Eiffeltoren vallen geeft ook geweldig mooie beelden, maar toch begin ik er niet aan. 😉

  Het zinnetje “Dat was het hoogste peil sinds 1750” in het artikel is trouwens erg misleidend, want het CO2-gehalte was toen helemaal niet hoog (280 ppm), maar ze zijn rond die tijd begonnen met het meten van het CO2-gehalte. (Ik ben inmiddels al tig keer tegengekomen dat de VN beweert dat er 260 jaar geleden net zo veel CO2 in de atmosfeer zit als nu.)

  *doet aantekening in artikel, want daar is het eigenlijk wel belangrijk genoeg voor… sorry Keira!*

 4. DSW Dank! Jij bent beter op de hoogte dan ik en ik had me er misschien niet over uit moeten laten.
  Nogmaals: DANK! 🙂

 5. Keira Schreef:

  ik had me er misschien niet over uit moeten laten.

  Tuurlijk wel, jij weet er inmiddels meer van dan de hele PVV-fractie bij elkaar (although that ain’t saying much ;))

  Je had het zelfs nog zó geschreven dat het minder fout was dan in Trouw / Telegraaf etc. (wat blindelings door zo’n beetje iedereen is overgenomen):
  – “hoogste peil sinds 1750” = misleidend, want je kunt er ieder jaar vanaf 800.000 BC neerzetten
  – “zelfs tijdens de industriële revolutie was het niet zó hoog!” = een feit

  Onbewust voelde je kennelijk al dat er iets niet lekker zat, dus blijf vooral doorgaan met je uit te laten!

  Jij bent beter op de hoogte

  Mwah… je moet toevallig maar net uit je hoofd weten waarom 1750 gewoon niet kán. 😛

  .
  Kort overzicht CO2:

  – 500 miljoen jaar geleden: 8000 ppm
  – 200-150 miljoen jaar geleden: 1750 ppm
  – 49 miljoen jaar geleden: 750 ppm (CO2 daalde toen opeens heel snel, zie Azolla Event)
  – 800.000 jaar geleden: 400 ppm (dus ongeveer gelijk aan nu)
  – tijdens de ijstijden en interglacialen (= tussen-ijstijden): 180-300 ppm
  – 1000-1800: 280 ppm (CO2 was toen heel stabiel)
  – 1958: 315 ppm (de eerste Mauna Loa-meting)
  – 2000: 370 ppm
  – nu: 389 ppm

  – maximale waarde om onze huidige atmosfeer stabiel te kunnen houden: 350 ppm (oeps)

Reacties zijn gesloten.