24 gedachten over ““Opiniestuk” Wilders en Kortenoeven (PVV) over “Constantinopel” blijkt gelul”

 1. Uit dit stuk:

  Mehmeds troepen richtten een slachting aan onder vooral de Latijns-christelijke bewoners van de stad, de Grieks-orthodoxen liet hij in betrekkelijke rust. Ook tegenover joden was hij relatief coulant.

  Sterker nog, iets wat de Wildersjes niet zullen zeggen: Spaanse joden vluchtten naar het Ottomaanse rijk na de val van Granada in 1492, omdat zij onder de allerchristelijkste vorsten van Spanje hun leven niet zeker waren en onder de sultan wel. Tot op heden wordt er Spaans gesproken (Ladino) onder joden in Istanbul.

 2. Dion Graus heeft met de kwalificatie van De Pers als “roddelkrantje” een journalistieke oorlog tegen de PVV veroorzaakt

  wat vervelend voor de PVV… PROEST

 3. De feiten kloppen bij Eva Ludemann en Arnold van der Kluft en dus niet bij PVV, Wilders, Kortenoeven. op zich geen wereldnieuws want ze zijn bezig al jaren onwaarheden te vertellen op allerlei gebieden.

  Heb ook een klein opmerking over de mening van Eva Ludemann: ” Het principe om heiligdommen van de vijand te verwoesten om daarna op de smeulende resten je eigen godshuis te bouwen,..”

  Hier onder “vijand” wordt de van oudsher christelijke byzantijnse beschaving aangeduid.
  Volgens Wilders, Kortenoeven& cie CDA zijn ze allemaal onze joods-christelijke beschaving aan het verdedigen.

  Hieruit zou blijken da de westerse beschaving zeker niet het christendom doet verdedigen maar de eigen oppergod Mammon. Dat verklaart dan een heleboel. Ook vervolgens in de oorlog tegen Joegoslavië.

  Christendom op bestelling.

 4. Geen verrassing, het verdraaien van de feiten. PVV folklore. We blijven de groep WIlders controleren.

  Trouwens, katholieke kerken in Nederland zijn in het verleden ook wel eens in andere, protestantse handen overgegaan. Ik was er zelf niet bij, maar dat schijnt niet altijd via de notaris gegaan te zijn, daar zijn ook harde woorden gevallen en er is bloed gevloeid.
  Mogelijkerwijs is hier en daar een kerkgebouw ook niet in oorspronkelijke staat gebleven. Tjek de Beeldenstorm geschiedenis, bijvoorbeeld.

 5. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  1492..

  1492…. Hoe zat dat ook al weer? Iets met een Spanjaard, Columbus heette hij geloof ik, die een heel eind had gevaren en toen pas aan land kwam. Er zat in dat land een volkje, wat is er ook al weer met hen gebeurd?
  Ze waren niet Christelijk dus veel beschaving hadden ze niet.
  Ze beweerden zelf de autochtone bevolking te zijn, maar het bleken indianen te zijn dus afkomstig uit India die dus helemaal geen recht hadden op dat land, temeer ook omdat ze het land hadden veroverd omdat ze eigenlijk Islamieten waren, want de Islam had haar verderfelijke invloed in die tijd al uitgestrekt tot grote delen van India. Ze waren dus naar Amerika gegaan om daar de inheemse bevolking te onderdrukken.
  Je zag precies hetzelfde gebeuren toen de Joden in Israël in 1948 het land waar ze als oorspronkelijke bewoners uiteraard recht op hadden weer in bezit namen. Het land toen was woest en ledig maar toen kwamen ook ineens van alle hoeken en gaten moslims aangestormd, die zichzelf Palestijnen noemden om de Joden een kopje kleiner te maken en hun terroristische ideologie te vestigen.
  Het maar goed dat die zogenaamde Indianen praktisch zijn uitgeroeid door de Christenen.
  Het is jammer dat de Joden in Israël wegens hun geloof dat niet snel mogen doen bij de Palestijnen. Het zou zoveel ellende in de wereld besparen. Het is mooi dat na God ook Wilders de Joden tot z’n uitverkoren volk heeft uitgeroepen.

 6. “Als de PVV weigert president Gül te ontvangen omdat sultan Mehmed ruim zesenhalve eeuw geleden christelijke heiligdommen vernielde, moet de partij consequent zijn en ook de vertegenwoordigers van het Vaticaan, Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en België de deur wijzen.”

  Tja, maar ja, consequent zijn en verder denken dan stap A, of buiten het eigen sektegedoe is aan de PVV niet gegeven. Het is echt of de kroegbezoekers of de verjaardagsvisite in de Tweede Kamer is gekomen.

 7. Het is mooi dat na God ook Wilders de Joden tot z’n uitverkoren volk heeft uitgeroepen.

  Henk, een hoogtepunt in je oeuvre…

 8. Keira Schreef:

  Tja, maar ja, consequent zijn en verder denken dan stap A, of buiten het eigen sektegedoe is aan de PVV niet gegeven. Het is echt of de kroegbezoekers of de verjaardagsvisite in de Tweede Kamer is gekomen

  Nee, Keira, nu heb je niet goed nagedacht, want er is wel degelijk door Wilders daar goed over nagedacht.
  Je vergeet namelijk de Beeldenstorm van 1568 toen de Protestanten de boel kort en klein sloegen in de Katholieke kerken. Als men dat in herinnering brengt dat krijg je de grootste gesodemieter met het Protestantse deel van het CDA en de SGP. En dat kunnen we niet hebben.

 9. Dit “opiniestuk” doet trouwens sterk denken aan Bolkesteins opsomming van 13 eeuwen ‘onderdrukking’ van christenen door moslims, van een tijdje terug (door Abu P. reeds haarfijn gefileerd in http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2011/06/de-tendentieuze-christenliefde-van.html). Valt wel weer op dat het altijd de Volkskrant is die dat soort geluiden een podium biedt, zonder enig journalistiek weerwoord van hun kant.

  Henk Veldman Schreef:

  maar het bleken indianen te zijn dus afkomstig uit India die dus helemaal geen recht hadden op dat land, temeer ook omdat ze het land hadden veroverd omdat ze eigenlijk Islamieten waren

  Nou Henk, dat zeg je nou wel, maar er bestaan werkelijk nationalistische Turken die menen dat de native americans tot het Turkse volk behoren en je dus nog gelijk zullen geven ook. En het zou me niks verbazen als Wilders en Kortenoeven op hun beurt het daarmee eens zijn.

 10. Joke Mizée Schreef:

  Nou Henk, dat zeg je nou wel, maar er bestaan werkelijk nationalistische Turken die menen dat de native americans tot het Turkse volk behoren en je dus nog gelijk zullen geven ook

  En daar hebben zij weer gelijk in (want ik heb altijd gelijk) want wat jij en iedereen op de wereld schijnt te vergeten is dat wij New York hebben gesticht en dus eigenlijk de hele VS van ons hoort te behoren, maar omdat we voor één ƒlorijn Suriname hebben gekocht van de Engelsen wat een enorme miskoop is gebleken, zitten we nu allemaal in de ellende.

 11. @Henk: Joh schei uit, alle nazaten van de Mayflower zijn hier vandaag over de vloer vanwege een plaquette bij hun ‘sacred site’.. Ze hebben het over 400 jaar Pilgrims, maar in 1611 had je nog helemaal geen Thanksgiving want toen zaten ze immers nog hier (lang hebben ze het overigens niet uitgehouden). Altijd al afgevraagd waarom ze die kalkoenen turkeys noemen. Maar even serieus, de indianen stammen toch niet af van de (proto-)Turken? Ik weet wel dat die tot in Siberie terecht zijn gekomen en je van daaruit de oversteek via Alaska maakt, maar de indianen zijn toch niet toen pas in Amerika terechtgekomen?

 12. Joke Mizée Schreef:

  @Henk: Joh schei uit, alle nazaten van de Mayflower zijn hier vandaag over de vloer vanwege een plaquette bij hun ‘sacred site’.. Ze hebben het over 400 jaar Pilgrims, maar in 1611 had je nog helemaal geen Thanksgiving want toen zaten ze immers nog hier (lang hebben ze het overigens niet uitgehouden). Altijd al afgevraagd waarom ze die kalkoenen turkeys noemen. Maar even serieus, de indianen stammen toch niet af van de (proto-)Turken? Ik weet wel dat die tot in Siberie terecht zijn gekomen en je van daaruit de oversteek via Alaska maakt, maar de indianen zijn toch niet toen pas in Amerika terechtgekomen?

  De kalkoen is ooit door de Turken (Ottomanen) uit india gehaald, daarom hindi (indiaas) genoemd, vervolgens kado gegeven aan de (volgens mij) Britten die het op hen beurt weer turkey noemden.

  Over de verwantschap tussen de Indianen en Turken heb ik ook gehoord, filmpjes gekeken van lezingen op youtube. De overeenkomsten op taalgebied waren overtuigend, die op uiterlijk minder omdat uit DNA onderzoeken in Turkije bleek dat slechts 9 procent van de Turken turkse genen heeft.
  De resterende 99 % is Grieks-Romeins, Semitisch, Kaukasisch en Europees. De nationalisten waren hier uiteraard niet blij mee. Wat voor mij vooral leuk is aan het Turks zijn is de taal, die is nl agglutinerend (verwant aan het Fins en Japans). Zo kun je in het Turks een woord van 49 (!) letters verzinnen. 1 woord dus, waarvoor je in het Nederlands maar liefst 11 woorden voor nodig hebt. Een mindere kant is dan wel de uitspraak van zon woord waarbij je echt een paar pogingen nodig hebt om het goed uit te spreken, zeker als je het Turks niet meer zo goed machtig bent. 😛

 13. @ 12 Sorry mensen, even helemaal off topic…

  Hakan,bij deze nog even mijn oprechte excuses, ik was iets te kort door de bocht, we hoeven niet dezelfde mening te hebben maar ik had me anders uit kunnen drukken.

 14. We dwalen af. De Jakoeten (Sachalar) zijn de noordelijkste tak van de Turkse taalgroep en zij wonen niet zo ver van de Beringzee, als je het welwillend bekijkt. Maar daar gaat het niet om.

  ER zijn moslims die zeker weten dat iedereen eigenlijk moslim is maar het niet weet. Als je wel weet hebt van de islam en je toch niet bekeert ben je er erger aan toe dan als je onwetend bent. Het is maar een standpunt.

  De kruisvaarders die Constantinopel hebben geplunderd – de wrok zit nog steeds heel diep. “Liever Turks dan paaps” is ook daarop gebaseerd. Maar weet de Stichting Wilders veel. Ze hebben toch een bloedhekel aan die knoflooketende luie Grieken?

 15. Oh ja, lijken indianen-talen op de Turkse taal? Dan zou er toch waarheid in moeten schuilen. Of zijn ze net zo verwant als Europese talen met die van India, terwijl ik daar geen moer van kan verstaan? De verwantschap tussen de Turkse talen die in Centraal-Azie en Rusland worden gesproken is veel groter dan dat, daar heb ik wel staaltjes van gezien.

  Het lijkt me sterk dat slechts 9 procent van de Turken turkse genen heeft. Het is maar hoe je zoiets interpreteert. Van het DNA van Nederlanders kun je zowel zeggen dat vrijwel iedereen die hier minstens een paar generaties zit over de oergenen beschikt (die zijn in ruime mate terug te vinden) als dat slechts 2% nog aan het oer-schema voldoet.

  Maar de Amerikaanse indianen hebben dus Turkse genen? Da’s inderdaad interessant. (Net als van die kalkoen.) Maar wat zijn nou echte oer-Turken? Hebben die een zeer mongoloide uiterlijk, of juist niet?

 16. desert flower Schreef:

  @ 12 Sorry mensen, even helemaal off topic…
  Hakan,bij deze nog even mijn oprechte excuses, ik was iets te kort door de bocht, we hoeven niet dezelfde mening te hebben maar ik had me anders uit kunnen drukken.

  Geaccepteerd.

 17. Joke Mizée Schreef:

  Het lijkt me sterk dat slechts 9 procent van de Turken turkse genen heeft. Het is maar hoe je zoiets interpreteert

  En toch is het zo. Heeft ook niets met interpetatie te maken, dit kun je gewoon wetenschappelijk onderzoeken. Ik ben geen geneticus, maar het is volgens mij gemeenschappelijke genen van geisoleerde turkse stammen in Centraal Azie vergelijken met de genen in Turkije, dan kom je dus uit op ongeveer 9 %.

  Zoals je je al afvraagt heeft de “oerturk” inderdaad een mongoloide uiterlijk. En net als de Indianen bestaan de Turken uit vele stammen. En ook weer net als de Indianen waren de Turken van oorsprong Sjamanen. In de jaren 70 gingen extreemrechtse Turken zelfs zover dat ze zelfs de godsdienst van hun voorvaderen aanhingen. Zo is er het bekende voorbeeld (ten tijde van de burgeroorlog eind jaren 70) van een extreemrechtste jongere dat in elkaar werd geslagen door linkse jongeren. De jongen bad tot de God van de bovenwereld en de God van de onderwereld om aan zn belagers te ontkomen.

  (Onbewust) is er nog steeds die tweedeling in Turkije aanwezig. Aan de ene kant Turken (Links, rechts, gelovig, ongelovig, elitair of arbeidersklasse, zelfs minderheden) die trots zijn om nazaten van Djengis Khan te zijn en en Ataturk-aanhangers,aan de andere kant Turken die zich vooral moslim voelen en niks hebben met de afkomst of met Ataturk (bv AKP regering en deel van aanhang, soennitische ordes) . Zo hebben bv elitaire Turken het altijd over “Tanri” als ze het over God hebben ipv Allah. Tanri komt van de oer-Turkse oppergod Tenrique. Als je echt interesse hebt moet je zeker naar de Kazaachs-Russische film “Mongol” kijken over het leven van Djengis Khan. Prachtig opgenomen. Ik ben het gaan kijken met mn vriendin. Vond het wel grappig dat ik sommige dingen gewoon kon verstaan. Vooral de scene met de wolven is mooi (Als de jonge Djengis gevangen zit in een kooi). Deze legende over de wolven leeft ook onder extreemrechtse Turken (vandaar Grijze Wolven).

 18. En om on-topic te blijven, mischien voor de PVV leuk om te weten dat bij de inname van Constantinopel sultan Mehmed vooral hulp kreeg van binnenuit omdat de bewoners de (corrupte) Byzantijnen meer dan zat waren.

 19. @17: Nog heel even hoor: het valt me altijd op dat Oeigoeren, die in de bakermat wonen, er minder Oost-Aziatisch (meer Turks) uitzien dan veel andere Turkse volken. Het zou dan bv. zo kunnen zijn dat ze onderweg zijn gaan lijken op inheemse volken. Maar het kan ook dat in ‘Oost-Turkestan’ veel ‘repatrianten’ (uit Turkije) wonen. Deze meneer bv.: http://www.youtube.com/watch?v=dd2X_3KmJbo ziet er heel ‘Turks’ uit. (Hij bespeelt de dutar, een tar met 2 snaren. Volgens de officiële lezing heeft de muziekcultuur zich van west naar oost verspreid – de ud zou de moeder van alle snaarinstrumenten zijn – maar als ik dat ding zo zie denk ik eerder aan China of Japan.)

 20. Ik reageerde zojuist bij De Pers met het volgende:
  “Hagia Sophia / Aya Sophia. Werd in 1938 door plechtig besluit van het Turkse Parlement van moskee omgezet in museum. Wordt jaarlijks door honderdduizenden uit de hele wereld bezocht.
  In het gebouw, dat niet verwoest is door de Turken, maar juist gerestaureerd, wordt heel veel aandacht besteed aan de christelijke wordingsgeschiedenis. Fresco’s uit de Byzantijnse tijd worden gerestaureerd, enz. Is dat niet genoeg?
  En kon de redaktie van De Volkskrant niet even googelen naar Hagia Sofia, voordat ze de onzin van *Halleluja Kortenoeven* en diens baas afdrukten?”
  😥

 21. Het is helemaal niets bijzonders, dat “maar” 9% van de huidige inwoners van Turkije “Turkse genen” hebben. De verschillende Turkse stammen, die in de loop van de middeleeuwen Klein-Azië veroverden, of er naar toe gejaagd werden door Tartaren, etc., vermengden zich met de aanwezige (veel talrijkere) bevolking. Grieken, Armeniërs, Perzen, Koerden en nog een hele serie inheemse volken.
  Zo is dat altijd en overal gegaan. Hoeveel procent van de Fransen heeft (nog) de “genen” van de Salische Franken? Hoeveel procent van de Nederlanders heeft nog de “genen” van de Bataven?
  Trouwens, een Israëlische onderzoeker heeft onlangs het fabeltje van de joodse genen ontzenuwd. Palestijnen hebben procentueel meer genen gemeen met de oude Hebreeën dan de inwoners van Israël.
  – Waaruit maar weer eens blijkt, dat genen irrelevant zijn voor nationaliteit.
  – Terwijl nationaliteit alleen voor de PVV relevant is voor godsdienstige en ideologische (!) “cultuur” (Bosma in het PVV-verkiezingsprogram).
  – Terwijl bovendien “cultuur” per definitie niet overerfbaar is, maar wordt aangeleerd en in een mensenleven aan grote veranderingen (hopelijk verrijkingen) onderhevig kan zijn.

  Er valt echt wel veel te zeggen voor cultuurrelativisme, c.q. cosmopolitisme.

 22. Tijdens het Ottomaanse rijk was het heel gewoon dat vrouwen uit de “buitenliggende gebieden ” mee naar wat nu Turkije genoemd word namen , ook kwamen later veel soldaten uit die gebieden … plus dat de bevolking die daar eerst woonde niet op zijn Europeesch is afgeslacht maar gewoon geassimileerd …. Als je wat verder in het DNA kijkt zal je waarschijnlijk zien dat het DNA van vaders kant veel “aziatisch -Turkser “is dan dat van moeders kant .. logisch gezien het feit dat de veroveraars die uit Azië kwamen weinig vrouwen meenamen … net zoals veel Indo mensen langs vaderlijke lijn Nederlands zijn ….

 23. Al Bakrastani Schreef:

  plus dat de bevolking die daar eerst woonde niet op zijn Europeesch is afgeslacht maar gewoon geassimileerd …

  Je kijkt ze altijd op een iets idealistische manier, denk ik. Het is niet toevallig dat Erdogan net officiële excuses aan de Kurden heeft aangeboden. Hij lijkt een goede staatsman.

  Europa bestaat uit vele volkeren en dat is ook goed. Het is een mengelmoes van genen, net als de hele mensheid. Racisten zijn deze die naar genen zuiverheid steeds zoeken. Wij mensen moeten leren zonder vooroordelen en met volle acceptatie met elkaar te leven.

 24. Al Bakrastani Schreef:

  plus dat de bevolking die daar eerst woonde niet op zijn Europeesch is afgeslacht maar gewoon geassimileerd …

  Je kijkt ze altijd op een iets idealistische manier, denk ik. Het is niet toevallig dat Erdogan net officiële excuses aan de Kurden heeft aangeboden. Hij lijkt een goede staatsman.

  Europa bestaat uit vele volkeren en dat is ook goed. Het is een mengelmoes van genen, net als de hele mensheid. Racisten zijn deze die naar genen zuiverheid steeds zoeken. Wij mensen moeten leren zonder vooroordelen en met volle acceptatie met elkaar te leven.

Reacties zijn gesloten.