Hawking: “Het wordt tijd om de aarde te verlaten”

Een confronterend bericht uit de wereld van de keiharde wetenschap. Volgens de bekende Britse natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking wordt het voor het menselijk ras stilaan tijd om de aarde te verlaten;

“Onze bevolking en ons gebruik van de eindige hulpmiddelen op de planeet Aarde groeien exponentieel, net als ons technisch vermogen om onze omgeving te veranderen voor goede of slechte doeleinden. Het wordt moeilijk om in de komende honderd jaar een ramp te voorkomen, laat staan in de komende duizend of miljoen jaar. Onze enige kans om op lange termijn te overleven is om niet te blijven hangen op de planeet Aarde, maar ons te verspreiden in de ruimte.” (Wereldgeheimen)

20 gedachten over “Hawking: “Het wordt tijd om de aarde te verlaten””

 1. Zo’n dom advies had ik van hem niet verwacht. Waar zouden we moeten wonen, iemand een bewoonbare planeet ontdekt? En zelf een planeet bewoonbaar maken kunnen we niet, zolang we niet eens in staat zijn fatsoenlijk om te gaan met die ene bekende bewoonbare planeet. En als we dat wel konden was er dus geen reden tot verhuizen.

 2. En dan? De aarde tot een lanceerplaats maken, de laatste restjes energie de ruimte inschieten terwijl we de boel hier extra vervuilen? Of zinniger oplossingen bedenken, en al dat geld besteden aan belangrijker zaken, zoals hongerende mensen in leven houden.

 3. denk je dat richard branson zomaar met die dure ruimtevluchten gaat beginnen
  de happy few, met hun afgelopen bijeen gegraaid kapitaal, gaat alvast wat rondkijken

 4. als ANDERHALF MILJOEN mensen dit land verlaten dan zijn we al een aardig eind op weg naar een duurzamer en verdraagzamer samenleving

 5. Iedereen loopt naar de maan en alle problemen zijn voor altijd opgelost. Een fantastisch vooruitzicht.

 6. Charlie stross heeft hier wel eens wat over geschreven. Zijn insteek: not gonna happen. Wil je een zelfvoorzienende kolonie overzetten naar een andere planeet, dan moet je *van alles* overzetten. Niet alleen een paar astronauten en een moestuin, maar ook een staalfabriek, plasticsfabriek, electriciteitscentrale, mensen die die dingen bedienen,mensen die die dingen onderhouden, een spare-parts-fabriek voor al die dingen, onderwijzers voor de kinderen van die mensen, schoonmakers, vuilnisophaalgebeuren, voedselvoorziening voor al die mensen, etc.

  Uiteindelijk schatte-ie dat je, ruwweg, zo’n honderd miljoen mensen nodig had om op een andere planeet een beschaving met een vergelijkbaar technologisch niveau als hier te handhaven. Ain’t gonna happen. Meer info hiero

 7. gronk Schreef:

  Charlie stross heeft hier wel eens wat over geschreven. Zijn insteek: not gonna happen. Wil je een zelfvoorzienende kolonie overzetten naar een andere planeet, dan moet je *van alles* overzetten. Niet alleen een paar astronauten en een moestuin, maar ook een staalfabriek, plasticsfabriek, electriciteitscentrale, mensen die die dingen bedienen,mensen die die dingen onderhouden, een spare-parts-fabriek voor al die dingen, onderwijzers voor de kinderen van die mensen, schoonmakers, vuilnisophaalgebeuren, voedselvoorziening voor al die mensen, etc.
  Uiteindelijk schatte-ie dat je, ruwweg, zo’n honderd miljoen mensen nodig had om op een andere planeet een beschaving met een vergelijkbaar technologisch niveau als hier te handhaven. Ain’t gonna happen. Meer info hiero

  Zeggen dat iets niet kan is de beste manier om iets onmogelijk te maken …

 8. Gewoon een onsje zelf-replicerende nanobots vooruitsturen die voordat we landen alle fabrieken en behuizingen maken, dan red je het met 1 miljoen mensen ook wel. :mrgreen:

 9. Tientallen jaren geleden gelezen; “In de schaduw van de mens”, van Jane Goodall. Welks antropologische constateringen eigenlijk de titel; “–Uit– de schaduw van de mens” verdient, zoals ik het nu concludeer als ik de ontwikkelingen van de afgelopen decennia erin mee evolueer. En dat brengt mij tot het volgende. Eerste resultaat in een google-excersitie: http://www.youtube.com/watch?v=r4TO1iLZmcw Unified Theory – Stephen Hawking at European Zeitgeist 2011. Gecombineerd met mijn eigen ideeën over de toekomst die de mens op zijn planeet onvermijdelijk wacht, vermits zij wil voortbestaan in het extreem gewelddadige Universum waarin onze planeet Aarde als een fijnstofdeeltje of nog kleiner als een complexe molecuul ronddwarrelt.

  Ik had er eens, het is al weer even geleden [+/- 2 jaar], een balletje over opgegooid naar Joris Luyendijk op zijn e-car blog in de NRC. Achteraf vind ik het nog steeds een to the point reactie van mij al zeg ik het zelf. Iets in de trend van Peter Joseph’s Zeitgeist maar dan heel anders, met name dus zonder wereldhegemonische regering. Het koloniale wereld regentendom moet voor eens en voor altijd totaal buiten spel worden gezet. Zij hebben al veel te veel schade aangericht. http://weblogs.nrc.nl/luyendijk/2009/10/09/powerless-pointless-presentatie/#comment-153 En in antwoord op een reactie erop ook deze waarin ik na wat rekenwerk tot een gedetailleerder uitwerking kwam. http://weblogs.nrc.nl/luyendijk/2009/10/09/powerless-pointless-presentatie/#comment-179
  Het lijkt wel een sarcastisch bedoeld grapje maar dat is het niet. Think globally, act locally! :mrgreen:

 10. Naar mijn mening is het scenario van Hawking zelfs onwenselijk. Als we als mensheid niet in staat zijn om op een duurzame en verantwoorde wijze te overleven op de planeet die daartoe op grond van de huidige kennis de meeste mogelijkheden biedt dan verdient de mensheid het niet om te overleven. Laten we dat geld dat anders door de NASA gespendeerd zou worden om elders een kleine aarde voor enkele uitverkorenen te dupliceren in hemelsnaam spenderen aan een betere grote aarde voor iedereen. Geen kunstmatig vangnet, als we het hier verneuken gaat het licht definitief uit. Einde oefening.

 11. kaaskop Schreef:

  Naar mijn mening is het scenario van Hawking zelfs onwenselijk. Als we als mensheid niet in staat zijn om op een duurzame en verantwoorde wijze te overleven op de planeet die daartoe op grond van de huidige kennis de meeste mogelijkheden biedt dan verdient de mensheid het niet om te overleven. Laten we dat geld dat anders door de NASA gespendeerd zou worden om elders een kleine aarde voor enkele uitverkorenen te dupliceren in hemelsnaam spenderen aan een betere grote aarde voor iedereen. Geen kunstmatig vangnet, als we het hier verneuken gaat het licht definitief uit. Einde oefening.

  zoals Heinlein al zei : De Aarde is een te klein mandje voor de mensheid om al haar eieren in te bewaren .. Gezien de moeite die er bij koloniseren zal zijn kan je van mensen die dat gaan doen juist beter gedrag dan slechter verwachten .. anders falen ze zeker ..

 12. Hoe worden de kolonisten geselecteerd? Op hun karakter of vaardigheden? Mogen er ook Afrikanen mee want volgens vele wetenschappers die het kunnen weten zijn die gemiddeld iets dommer. In de verre uithoeken van het universum is het koud, vrouwen hebben het meestal eerder koud dan mannen dus laten we de vrouwen thuis? Mag de baas van de NASA ook zelf mee met zijn eigen familie en vrienden? Niets mis met nepotisme zo lang je het maar binnen de famlie houdt. Mogen er ook mensen uit Zuid Amerika mee? Daar komt veel drugs vandaan en we kunnen het natuurlijk niet hebben dat het kruidentuintje in de ruimte ineens vol staat met coke en cannabis.

  Ik ben er niet van overtuigd dat de NASA Mars Mauro’s een beter karakter hebben of een duurzamere vorm van leven nastreven. Alleen dat ze in een soort buis zitten met een vacuüm aan de andere kant?

  De mensheid zou er een goed aan doen eens wat vaker te kijken naar een foto van ons ronde blauw-witte eiland in een zwarte zee van niets en daar ook naar te handelen

 13. Zou me niks verbazen als er alleen Zio’s meemogen. 🙂 Kolonistentraditie hè? In Star Wars worden ze uitgebeeld als Yedi’s. (grapje) `The Force is with us’

 14. Abdul Alhazred Schreef:

  Zou me niks verbazen als er alleen Zio’s meemogen. Kolonistentraditie hè? In Star Wars worden ze uitgebeeld als Yedi’s. (grapje) `The Force is with us’

  die blijven juist als enige over , in al hun vooroudelijke gebieden ,,,,,,,

 15. Dit scenario wordt al in 1989 geschetst in de roman STARK van de Britse humorist Ben Elton. Een aanrader: http://en.wikipedia.org/wiki/Stark_(novel) ; vooral omdat de voorlopige conclusie aan het einde van het boek luidt dat de mens zijn kwaadaardige streken niet kan ontvluchten en als de elite denkt dat ze het gepeupel achter kunnen laten, ze zich omtrent hun eigen hebberigheid en egoisme nog maar eens achter de oren moeten krabben.

Reacties zijn gesloten.