35 gedachten over “Polen zijn goed voor de Nederlandse economie”

 1. #1, Dat valt nogal mee, het is de bedoeling dat er gewoon Nederlandse lonen betaald worden. Maar bij veel grote bedrijven hebben ze al jaren moeite om Nederlandse mensen te vinden voor werk dat toch echt gedaan moet worden. En om heel eerlijk te zijn: de meeste polen werken beter dan veel Nederlanders. Dat geldt trouwens voor de meeste buitenlandse werknemers. Die zijn niet voor niets in grote getale hierheen gehaald door onze grote werkgevers.

 2. Mee eens”””’Polen kruipen voor ons op hun knieen door de modder..In het verleden werden ze door
  Illegala Uitzend-buro,s veel uitgebuit..Elke werkgever moet in NL het minium-loon betalen…De Vakbonden
  behoren hier op toe tekyken.. De polen zyn vaak laag opgeleid maar horen altyd het minium loon tekrygen
  wat voor dat werk staat…

 3. “Maar bij veel grote bedrijven hebben ze al jaren moeite om Nederlandse mensen te vinden voor werk dat toch echt gedaan moet worden.”

  Lulkoek, uit eigen ervaring kan ik vertellen dat bedrijven in met name de landbouw je gewoon niet aan willen nemen als je Nederlander bent. Je bent dan te oud, niet ervaren, etc. Ik heb als aspergeteler, tomatenplukker, ijsbergslapoter en ik weet niet al wat gesolliciteerd, maar je krijgt van die boeren altijd een ‘nee’ op je request. De volgende dag staat dan wel dat ze driehonderd Polen hebben aangenomen. Op Polen kunnen ze verdienen, want Nederlanders kun je niet op een camping of een goedkope slaapplaats onderbrengen waarover je nog eens huur kunt heffen, moet je reiskostenvergoeding betalen, etc. Nederlanders werken ook geen 15 uur per dag, maar hebben hier een leven. Polen komen hier vaak voor enkele maanden om flink te verdienen en kunnen zich gedurende die maanden dan helemaal geven, met het bedrag dat ze hier verdienen kunnen ze een bedrijfje opzetten of iets leuks in Polen kopen. Voor datzelfde salaris dat zij verdienen kun je als Nederlander alleen je vaste lasten betalen. Ik zou wel eens willen weten of die Polen ook bereid zijn dat goedkope werk in de landbouw voor twintig dertig of jaar zouden willen doen als ze ook de Nederlandse lasten moesten betalen. Laat maar eens je CV achter bij een boer en neem dan contact op of je er aan de slag kunt gaan… dan kom je er vanzelf wel achter.

 4. @Harry: dat is interessante informatie, dat wist ik niet dat je als Nederlander niet eens aangenomen wordt voor die banen. Niet dat je dat die Polen kwalijk kunt nemen, overigens. Ik had ooit wel een Poolse collega die ook dacht hier binnen te lopen op de manier die jij schetst, maar die merkte dat het leven hier evenredig duurder is dus dat schoot niet op.

 5. Harry Schreef:

  Lulkoek, uit eigen ervaring kan ik vertellen dat bedrijven in met name de landbouw…

  Dat jouw ervaringen zich beperken tot aspergesteken wil niet zeggen dat mijn opmerking lulkoek is natuurlijk.

  Ik kom in alle takken van industrie, dagelijks, en kan je verzekeren dat er een heleboel banen zijn waar geen Nederlander zich vies aan wil maken.

  @jocghum: pas op, die Polen zijn ook erg vaak niet laag opgeleid. Ik kom er vaak genoeg tegen die met een hoge opleiding bijvoorbeeld komkommers staan te sorteren op de veiling. Overigens geldt ook dat niet alleen voor Polen, maar voor heel veel buitenlandse werknemers.

 6. HARRY””””””Als een instantie in Nederland jouw het voorstel zou doen om 3Maanden Voor een
  Nederlands-SALARIS in Polen tegaan werken, wat zouw jy dan zeggen? Een normaal Nederlands-Salaris
  voor laag-opgeleiden ligt zo,n 20procent boven het minium-loon..Zouw je zeggen, ja ik ga, of zouw je zeggen van nee…Ik blyf in Nederland met myn ”””””’Uitkering””””””

 7. @GJ_
  ฺBen het helemaal met U eens…
  Ik had moeten schryven dat Polen meestal werk doen waar weinig opleiding voor nodig is..Er zyn genoeg
  Polen die hier in Nederland voor hun zelf een bedryfje beginnen…

 8. #7. Natuurlijk zou ik dat doen. Ik verwijt die Polen dan ook niets, in hun positie had iedereen hetzelfde gedaan. Maar voor iemand die hier moet wonen en hier zijn lasten moet betalen, steekt de netto opbrengst van het werk in de landbouw nogal karig af tegenover de netto opbrangst die Polen hebben. Polen zullen dus altijd veel gemotiveerder (en Nederlanders dus altijd ‘ongemotiveerder’) zijn zolang ze een Nederlands salaris krijgen en Poolse lasten moeten betalen.
  Het argument dat Nederlanders dat werk niet zouden willen doen, wordt vooral door de werkgevers gebruikt om makkelijk Polen aan te kunnen nemen, die ze weliswaar hetzelfde salaris uitbetalen als de Nederlanders (in salariering zijn ze niet ‘goedkoper’ dan Nederlanders), maar die ze ook op een camping of in een of ander goedkoop pand kunnen dumpen en daarover huur kunnen heffen. Ik heb destijds met Polen en Portugezen gewerkt, die lieten mij hun (op een envelop uitgeschreven!) loonstrookje zien en gingen dan naar een pand waar ze met zijn allen een kamertje huurden van het uitzendbureau. Dus via die constructie zijn Polen en Portugezen nog altijd lucratiever dan Nederlanders. Met een busje acht man via het uitzendbureau laten vervoeren is nog altijd goedkoper dan acht keer reiskostenvergoeding te betalen. Ook de loonheffiong vorderen Polen niet terug en steekt het uitzendbureau in de eigen tas en kunnen daardoor makkelijk en goedkoop Polen aanbieden. Er zijn verschillende constructies om op Polen te verdienen die niet toegepast kunnen worden op Nederlanders. Overigens beperkt mijn ervaring zich niet alleen tot de landbouw, maar ook tot de vleesverwerkende industrie, het magazijnwerk en de productie.
  Ik zie niet zoveel verschil tussen de Spaanse landbouw en de Nederlandse landbouw. In Spanje bleek dat een groot gedeelte van de tomatenteelt door illegale Afrikanen werd gedaan. Dat in een land waar 20% van de beroiepsbevolking werkloos is. Die 20% zouden soms te lui zijn om te werken? Nee, maar een illegale Afrikaan voor 2 euro per uur laten zwoegen is nog altijd lucratiever dan een Spanjaard, en hier is het idem dito.
  Laat je toch niets wijsmaken, de werkgevers zijn gewoon op zoek naar goedkoop personeel dat ze er makkelijk uit kunnen trappen en die Polen zijn wat dat betreft veel gemakkelijker dan die Nederlanders.

 9. Harry Schreef:

  Laat je toch niets wijsmaken….

  Nou zit jij uit je nek te lullen. Ik weet uit eigen ervaring dat het lastig is om Nederlandse mensen te vinden voor veel baantjes. Als het jou niet is gelukt om dat soort baantjes te bemachtigen zegt dat meer over jou dan over die werkgevers.

 10. GJ_ Schreef:

  Nou zit jij uit je nek te lullen. Ik weet uit eigen ervaring dat het lastig is om Nederlandse mensen te vinden voor veel baantjes. Als het jou niet is gelukt om dat soort baantjes te bemachtigen zegt dat meer over jou dan over die werkgevers.

  GJ. Namens wie praat jij? Ik krijg van jouw gebral een slecht medemenselijkheidsgevoel. Volgens mij ben jij een glibberig rechts VVD?PVV type dat zich bij linker spreekbuizen binnen wil komen likken om te laten zien hoe `soci’ ze zijn. * laat scheet*

 11. Tuurlijk Harry: kutbaantjes. Komkommers van het ene doosje in het andere doosje stoppen, de hele dag. Werk in verzinkerijen, werk in staalfabrieken.
  Over het algemeen werk dat heel saai is of onder mindere omstandigheden, te warm, te koud enz. Ik oordeel er niet over, ik wil dat werk bij voorkeur ook niet doen. Zo simpel is het.

 12. #13, #10 Je bent thans gekenschetst als een ordinaire derderangs bruine PVVD trol. Doorspoelen maar.
  😥

 13. Maar Abdul toch. Ik zou zeggen, kom eens langs om onder het genot van een kop koffie mijn PVV trollerigheid in praktijk te controleren.

 14. @12 Abdul, doe jij eens even niet zo lelijk tegen GJ! Ik vind dit wel heel erg kort door de bocht. En ook tegen de REGELS volgens mij.

 15. #17 Keira. O sorry. Wis #15 maar dan. Kan zijn dat ik vanuit een verkeerde mood en insteek reageerde.

 16. GJ, bij dezen #15 door mij te primair gereageerd. Excuus. `k Moet eerst, en ook voortaan de hele discussie lezen en niet afgaan op wat me hap-snapsgewijs in beeld kwam.

 17. #14 En het zijn precies voor dat soot kutbaantjes als doosjes scannen, landbouw en pallets stapelen dat veel bedrijven eerder met Polen werken dan met Nederlanders. Polen hoef je geen reiskostenvergoeding te betalen want het uitzendbureau laat een goedkoop busje rijden. Dat argument dat Polen zoveel harder zouden werken als Nederlanders is ook maar werkgeversgelul. Ooit wel een een Pool tegengekomen die rechtstreeks uit Katowice of Opole kwam en meteen een vast contract kreeg aangeboden omdat ze zo hard zouden werken? Nee! Dat gaat allemaal via uitzendbureaus, die ze op zaterdag en zondag laten werken, 15 uur per dag… totdat het werk ophoudt. Een enkeling krijgt dan een vast contract aangeboden als hij zich bewezen heeft, de rest kan weer vertrekken en moet dan ook uit dat van het uitzendbureau gehuurde pand. Staan ze op straat… Een Nederlander die voor het uitzendbureau werkt, daar kan het uitzendbureau veel minder op verdienen, want die kun je niet op een goedkope camping dumpen en daarover huur vragen en dat soort geintjes.
  Kijk eens naar Flextronics in Venray. Flextronics haalt zijn uitzendpersoneel van Otto en dat uitzendbureau werkt bijna uitsluitend met Polen, omdat ze via diverse constructies een gedeelte van het uitgekeerde salaris weer terug te kunnen halen bij de Poolse werknemer. Voor Flextronics is het hee eenvoudig, Polen hoeven zich inderdaad niet over een ontslagrechtversoepeling druk te maken, die flikker je er toch meteen uit, Otto haalt wel tien nieuwe, en die Nederlanders? Veel te duur… makkelijker te zeggen dat Nederlanders dit werk niet willen doen, kunnen de lonen gedrukt worden.

 18. Conclusie.. Polen zijn vooral goed voor de bankrekening van de werkgevers en die hebben het onder de VVD hier voor het zeggen en dus zijn ze gunstig voor de Nederlandse economie… yeah right….

 19. HARRY”””””’Voor 20procent boven het minium wil jy wel in Polen werken schreef je.. Wel waarom doe je dat dan niet in Nederland?

 20. Jochum, met die 20% baseer je je op statistieken, ik baseer me op ervaring en dat is dat je via een uitzendbureau het minimumloon krijgt gedurende een korte periode en dat is zo’n 8 euro bruto per uur als magazijhnmedewerker en na die drie maanden, half jaar kun je weer verder kijken. Daarna krijg je van de werkgevers te horen dat je geen stabiel cv hebt. Jij hebt geen ervaring wat er op de werkvloer speelt, he?

 21. Ik denk dat een ambtenaar bij sociale zaken iets meer krijgt dan de gemiddelde uitzendkracht. Je zult wel de sociale dienst bedoelen. Daar krijg je voldoende om net van rond te kunnen komen of om niet van de honger om te komen en hoge schulden te maken door zaken op krediet te kopen. Vraag het eens iemand er van leeft. Het is niet jouw wereldje, hè?

 22. HARRY;;;;;;;;;;Dus dat verhaal van Jouw dat je had over die boer waar je was geweest om tevragen om werk
  was maar een verzinsel? Wat je nu weer zegt over een Amtenaar by Sociale-zaken,,,,of zo als jy die instantie noemt,,,,,Sociale-Dienst,,,iets meer verdiend dan iemand die een Sociale-uitkering ontvangt,,,,
  dat geloof je toch niet echt,,,HE?? Je vertelt al zo veel leugens en sprookjes,,,,,wat dachtje jocghum
  gelooft dit ook nog wel?

 23. HARRY;;;;;;;;;Jy zegt een Amtenaar by de Sociale-Dienst verdient iets meer dan de gemidelde uit-zendkracht
  Wel, eerder schreef je over uit-zendkrachten die 8 Euro per uur verdienen;;;;Dus een Amtenaar by de
  Sociale-Dienst ontvangt,, laten we maar zeggen,,10 Euro bruto per uur,,,Geloof je toch zelf niet ;;;;TOCH??

 24. Abdul Alhazred Schreef:

  #13, #10 Je bent thans gekenschetst als een ordinaire derderangs bruine PVVD trol. Doorspoelen maar.

  Abdul Alhazred Schreef:

  GJ. Namens wie praat jij? Ik krijg van jouw gebral een slecht medemenselijkheidsgevoel. Volgens mij ben jij een glibberig rechts VVD?PVV type dat zich bij linker spreekbuizen binnen wil komen likken om te laten zien hoe `soci’ ze zijn. * laat scheet*

  Waar is het met je misgegaan man ?

 25. Om on topic te blijven, ik ben het heel erg eens met Harry, ook al heb ik sympathie voor de Polen.

 26. @28 en 13 en 10 en weet-ik-veel:

  Kunnen jullie elkaar niet pardoes in de armen vallen ofzo? Ik vind het eigenlijk zo “lelijk” ofzo op deze site dit soort reacties te zien, van wie het ook is…en waarover het ook gaat…
  Ik wil wel een liter van mijn kostelijke 40% vliertinctuur ter beschikking stellen als dat zou helpen. 😉

 27. Abdul Alhazred Schreef:

  GJ…

  Geen probleem Ab, ik ben niet zo heel erg kwetsbaar.

  Wat deze discussie betreft: ik ben het niet met Harrie eens, en dat is het laatste wat ik in deze discussie toevoeg.

 28. GJ_ Schreef:

  Geen probleem Ab, ik ben niet zo heel erg kwetsbaar.

  Mooi, al opgelost. Was niet persoonlijk bedoeld, geldt ook voor #12, zag je in bozige bui voor iemand anders aan, maar dan noch, `k mag niet meteen zo naar doen vind ik zelf. Dus sorry nogmaals.

 29. GJ_
  HARRY is niet eens zelf wezen vragen om werk by die boer..Hy heeft alles gehoord in de kroeg,,,

 30. Jochum, jongetje… moet ik je de sollicitaties laten zien? Iets van 15 of 16 boeren hier in de buurt (Noord-Limburg) en telkensmale ben je te oud of niet ervaren of krijg je een of andere lulsmoes te horen. De Polen die daar werken zijn natuurlijk nooit te oud en hebben altijd heel veel ervaring, ook als ze 18 jaar zijn en rechtstreeks van het college in Opole komen. Dat jij denkt dat ik dit verzin, geft gewoon aan dat jij waarschijnlijk in een heel elitair wereldje leeft en dus nooiit bij een boer om werk bent wezen vragen.
  Dat jij Sociale Zaken (ik refereerde daarbij aan het ministerie) en de gemeentelijke sociale dienst door elkaar haalt, is niet mijn fout. Als beginnend gemeente-ambtenaar zal je salaris niet zoveel hoger liggen dan dat van een uitzendkracht, beginnend bij de eerste schaal ligt dat op zo’n 1357 euro per maand. Kijk maar op de CAO voor gemeente-ambtenaren. Een gemeenteambtenaar werkt veelal niet op tijdelijke basis en ziet zijn salaris dus geleidelijk stijgen. Een uitzendkracht zal daarentegen altijd voor een minimumloon werken of moet een vast contract zien te krijgen. Nogmaals terugkomend op mijn reactie dat een ambtenaar bij zowel het ministerie van Sociale Zaken of de gemeentelijke sociale dienst meer verdienen dan een uitzendkracht, wil ik stellen dat dit met het verloop der tijd zeker wel het geval zal zijn. Even een vraagje… stem jij VVD? Ik zelf geloof namelijk niet zo in de zegeningen van het neo-liberalisme.

Reacties zijn gesloten.