De journalistiek vocht aan de zijde van politici die de euro wilden

In de jaren ’90 liep de “kwaliteitsjournalistiek” ook al kont te likken en te klootviolen:

Heeft de kwaliteitsjournalistiek haar prioriteiten wel op orde? Afgelopen weken spraken collega Paul Brill en ik met Nederlandse politici en topambtenaren die in de jaren negentig betrokken waren bij de geboorte van de euro. Ik las verslagen van Kamerdebatten, over de toelating van Italië en Griekenland. Dat was een tamelijk onthutsende ervaring, omdat je achteraf ziet welke enorme risico’s er zijn genomen. Maar vooral omdat nu blijkt wat bijvoorbeeld de media toentertijd hadden kunnen weten. (VK)

Met de kennis van nu durf ik wel te stellen dat de volstrekte nutteloosheid van de “kwaliteitsjournalistiek” van nu nóg onthutsender is dan 15 jaar geleden. Kan je nagaan hoe geschokt over 15 jaar zal worden geschreven over de kwaliteitsjournalistiek van nu. Door de kwaliteitsjournalistiek.

4 gedachten over “De journalistiek vocht aan de zijde van politici die de euro wilden”

 1. Nou nog steeds, bekijk de reactie maar is toen Papandreou geheel terecht een referendum wilde

 2. Wat een zeurverhaal van de VK. Maar soit, die krant stelt niet veel (meer) voor, is zeker geen kwaliteitskrant.

  VK (Martin Sommer) schreef:

  Hoogervorst heeft zoveel gelijk gekregen dat hij nu kan concluderen dat de euro een misgeboorte was. Anders gezegd: ongeveer alles waar we nu tegenaan lopen, was destijds openbaar of had bekend kunnen zijn. In Amerika en Groot-Brittannië werden trouwens de weeffouten van de euro breed uitgemeten.

  Als in Amerika en het UK de weeffouten breed werden uitgemeten, dan werd daarover in ieder geval gepubliceerd. Dan zijn die verhalen ook in de Nederlandse pers terecht gekomen. Je gaat me toch niet serieus vertellen dat de Nederlandse pers de Angelsaksische pers negeert.

  Overigens, als je Hoogervorst gelooft, dan ben je echt wel ver van een kwaliteitsniveau af.

 3. Jezus, wat een dom volskrantartikel. Dat pleekrantje is nu van mening dat de Juiste Mening is dat je tegen de euro moet zijn, en nu vinden ze hun collega’s van vijftien jaar geleden stom.

 4. Dom artikel van de volkskrant.
  Strikte handhaving van begrotingstekorten is niet de oorzaak , waarom de Euro niet voldoet.
  De fundamenten zijn drijfzand gebleken.
  Zoals , men is geen unie.
  Economieen lopen te ver uiteen.

Reacties zijn gesloten.