Kabinetsbeleid dwingt ook zzp’ers naar voedselbanken

Voor het eerst hebben zich dit jaar ook zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) en kleine zelfstandigen gemeld bij de Voedselbanken. „Ook zij beginnen het moeilijk te krijgen”, aldus woordvoerder Harrie Timmerman van Voedselbanken Nederland. „We kijken in de huidige crisis toch een beetje bezorgd naar wat het volgend jaar gaat worden.”  (Telegraaf)

16 gedachten over “Kabinetsbeleid dwingt ook zzp’ers naar voedselbanken”

 1. Tja , veel van de ZZP’rs werden dat omdat ze onafhankelijk wilden zijn EN omdat ze dachten minder belastingen e.d. te betalen , nu blijken ze veel minder vangnet ook te hebben ….

 2. Ik denk dat dat een beetje kort door de bocht is. Er zijn ook veel mensen gedwongen zzp’er door een werkgever: een verkapt dienstverband dus. Dat mag niet, maar het gebeurt wel erg veel. Overigens is “zzp” geen bedrijfsvorm. De meesten zijn een eenmanszaak zonder personeel (een eenmanszaak kan ook gewoon personeel hebben).
  Als zzp’ers denken minder belasting te betalen word dat idee dat na het eerste jaar wel afgestraft 🙂

  Dat de zaken vaak wat rooskleurig werden voorgesteld is duidelijk, ook door de KvK. Er word overigens al heel erg lang armoede geleden door veel kleine ondernemers. Zoals ik laats hier al opmerkte: 96% van de europese ondernemingen zijn SME’s, en daarvan is het merendeel een micro onderneming. De economie drijft er op, maar het zijn intussen wel de slechtst betaalde mensen, vaak ruim onder minimumloon.
  Vaak is er geen ruimte om een reserve op te bouwen. Hoe het elders is weet ik niet maar in Nederland is het heel moeilijk om reserves aan te leggen. Een kleine ondernemer heeft namelijk geen “zakelijk” geld, dus alles wat niet opgemaakt is is prive inkomen. Over je zakelijke reserves, die eigenlijk heel noodzakelijk zijn, moet je dus gewoon eerst inkomstenbelasting betalen.

 3. Nou en die kunnen in ieder geval naar de voedselbank. Denk eens aan alle uitgeprocedeerde mensen die op straat staan. Die hebben helemaal niets. Terwijl ze Net zoveel recht hebben hier te zijn als een autochtoon.

 4. Ben jij dezelfde Rien die kinderen wil deporteren? Dan kan ik die wens niet helemaal rijmen met deze post. Wat heb ik nou gemist??

 5. Ah, ik heb je andere posts gemist. Nog steeds de vertrouwde rien4045 dus, alleen nu met een klap van de molen.

 6. Eind vorige eeuw was zo’n voedselbank voor mij best wel een uitkomst geweest op momenten dat de driemaandelijkse BTW-afdracht iets te fors uitpakte. In plaats daarvan hield ik dus maar een aantal “Brinta-weken” omdat je van relatief weinig Brinta een behoorlijke maaltijd kon maken als je het een uurtje of twee extra liet staan.

 7. Ik heb 22 jaar een geluidsopname/remastering/montagestudio gehad.

  Klanten als Gerard Joling of Collector Records (voor wie ik oude opnames geschikt maakte voor opnieuw uitbrengen op CD) betaalden altijd stipt binnen 10 dagen, maar Phonogram betaalde bijvoorbeeld standaard na exact 42 dagen 😐 en artiesten die niet zo bemiddeld waren als Gerard moesten wel eens lang op hun gage wachten en konden dan ook mij niet meteen betalen. (Als ze dan betaald kregen, kwamen ze meestal dezelfde dag geld brengen, dus het kon gebeuren dat ik twee weken amper te eten had en dan opeens 4000 gulden cash in huis.)

  Meestal plande ik het zo dat ik vlak voor de afdracht nog even een klusje voor een snel betalende klant kon afronden, maar andere keren werd het dus Brinta.

  (Kun je trouwens ook behang mee plakken. 😛 )

 8. Waarom nemen die ZZPers zichzelf niet gewoon in dienst als administratief medewerker oid?

  De SSPVVers krijgen voldoende op de bank gestort om niet naar de voedselbank te hoeven

 9. @9 Voor de afwisseling had ik ook wel eens droog oud brood en te lang gekookte pasta-met-niks. En klanten namen wel eens iets voor me mee als het “weer eens zo ver” was en een grote nota bv nét een crediteurenrun had gemist. (“Sorry, je zit écht bij de volgende run, die is over 3½ week!”)

  Ergens vond ik het ook best wel een soort sport om een paar weken te kunnen rondkomen van niks en gewoon tóch door te werken in plaats van bv tuinhekjes schilderen voor een paar tientjes. (Is ook niet slim als je in diezelfde tijd een paar honderdjes kunt verdienen met studiowerk, ook al krijg je dat pas een maand later betaald.)

  En het was in ieder geval nog lang niet zo erg als de vader van een vriendin van me die net een eigen zaak was begonnen en waar alle kinderen hetzelfde badwater moesten delen omdat het anders te duur was.

 10. Tipje voor noodgevallen , zorgen dat je wat bakken vol snijbiet heb staan , heb je in ieder geval groente , doet het ook goed voor het raam en in een balkonbak en als je het in ocktober door laat schieten heb je gratis zaad voor volgend jaar …..

 11. Overigens, hoe graag ik het huidige kabinet ook van alles slechts wil aanrekenen, klopt de kop niet denk ik. Het kabinetsbeleid van dit kabinet is denk niet verantwoordelijk voor de crisis waarin we nu verkeren.

Reacties zijn gesloten.