Test je persoonlijkheid

Als anderhalf miljoen mensen stemmen op een partij als de PVV vraag ik me wel eens af wat dat nu voor mensen zijn, waarom bijvoorbeeld een Breivik  paranoïde schizofreen wordt genoemd. Zo zijn er andere talloze voorbeelden van mensen die naar mijn idee ernstig ontspoord zijn, ik zou wel eens willen weten waar dat nu precies aan ligt. Is het opvoeding, moeilijke jeugd, genetisch of een gestoorde persoonlijkheid, een psychische ziekte, geld of machtswellust of een combinatie van allerlei factoren?

Het schijnt  dat we allemaal een soort persoonlijkheid hebben. Ik heb die van mijzelf eens online getest en voor de zekerheid heb ik een soortgelijke test in het Engels gemaakt. De test is gebaseerd op de theorie van Carl Jung. Jung gaat er vanuit dat mensen voorkeuren hebben op vier gebieden. De vier gebieden zijn energievoorkeuren (Extraversion of Introversion), beslissingsvoorkeuren (Thinking of Feeling) aandachtvoorkeuren (Sensing of Intuition) en levensvoorkeuren (Judging of Perceiving). Je voorkeuren op elk van deze 4 gebieden maken je tot één van 16 mogelijke typen.

Vreemd genoeg kwam er bij mij uit beide testen, hetzelfde persoonlijkheidstype uit hoewel het andere vragen waren. Nu ben ik altijd sceptisch met die zaken, maar toen ik ging Googelen en een uitgebreidere beschrijving van mijn persoonlijkheid op ging zoeken herkende ik er veel in. Of het nu onzin is of niet, het was in elk geval wel eens leuk om te doen. Je kunt de test hier doen. Nadat de test is ingevuld krijg je aan de hand van 28 korte vragen uiteindelijk een testresultaat uitgedrukt in vier letters, wil je daar meer over weten dan is deze website leuk om een uitgebreidere beschrijving te lezen.

Die van Geert zat er niet bij volgens mij maar hij zou maar zo eens een DENM kunnen zijn.

6 gedachten over “Test je persoonlijkheid”

 1. @ «Zo zijn er andere talloze voorbeelden van mensen die naar mijn idee ernstig ontspoord zijn, ik zou wel eens willen weten waar dat nu precies aan ligt. Is het opvoeding, moeilijke jeugd, genetisch of een gestoorde persoonlijkheid, een psychische ziekte, geld of machtswellust of een combinatie van allerlei factoren?»

  Wat dacht je van de neo-liberale cultuur, waarin alleen hebzucht en afgunst tellen. Vanaf onze geboorte moeten we meedraaien in die realiteit en alle denkprocessen die we ontwikkelen zijn erop gericht om in die realiteit te kunnen overleven.
  Iedereen leert van jongs af aan dat hij of zij zich moet «waar maken». Van jongs af wordt erin gestampt dat de rest van de wereld rivalen zijn. Dat je de ander af moet troeven, naar beneden moet drukken. Bij het obsessieve af.

  Huidige generaties kunnen zich niet eens meer voorstellen hoe het is om te leven in een wereld waar zorg belangrijker is dan concurrentie. In zo’n maatschappij ontwikkelen mensen geen vaardigheden meer als samen delen, een wij-gevoel, zorgen voor elkaar, solidariteit en compassie. Dat soort capaciteiten gaan verloren. Ze worden zo dom en afgestompt als een menselijk wezen maar kan worden.

  In zo’n wereld kun je natuurlijk nooit openlijk toegeven dat je niet mee kan komen. Dat je baas, waar je dag in dag uit hetzelfde volslagen oninteressante en monotone werk doet, je behandelt als een idioot. Eenzaam op hun zolderkamertje, geïsoleerd van de rest wereld, spint zo iemand een fantasie in elkaar waarin ze figureren als hoogstaande en nobele mensen. Ze fantaseren de pijn weg met narcistische dromen.

  Diep binnenin bij zo’n diep gefrustreerd iemand begint een mentaal rottingsproces. Iedere keer als-ie iemand tegenkomt die loopt te lullen dat-ie zo’n geweldig leven heeft, groeit z’n rancune tegen de anderen die het beter hebben dan hij, tegen de ander die misbruik maakt van de sociale voorzieningen, tegen de ander die een zakkenvuller is, tegen de ander die teert op zijn zak, tegen de ander die z’n hond voor z’n deur laat piesen, tegen de ander die een luizenleventje leidt, tegen de ander die z’n zaakjes goed voor elkaar heeft, tegen de ander die zich boven hem verheven voelt, tegen de ander die lol in z’n leven heeft, tegen de ander die onze vrouwen inpikt, tegen de ander die vier keer per jaar op vakantie gaat, tegen de ander die een leuk en makkelijk baantje heeft. Hij haat de anderen. Z’n wrok, z’n gevoelens van inferioriteit en slachtofferschap, z’n afgunst vinden een uitweg in een fantasieën van superioriteit.

  Zo brengt deze maatschappij psychopaten voort.

 2. @Dingetje, je zou dit als apart artikel op Krapuul moeten plaatsen!

  Het is een goede weergave van de oorzaken voor het ontstaan van minstens 1,5mln sociopaten en hun irrationele haatbeelden en xenofobie. Goed uitleg voor de stelselmatige hersenspoeling vanaf jonge leeftijd.

  Het zou eventueel aangevuld kunnen worden met de racistische infectie die grote delen van de maatschappij doorgedrongen heeft.

 3. Mijnerzijds geen bezwaar. Maar je moet je verzoek richten tot de redactie.
  Verander in dat geval de laatste regel nog effe:
  ‘Hij haat de anderen. De haat wordt een obsessie, de obsessie een roes, en langzaam maar zeker zakt iemand weg in een moeras van wrok, gevoelens van superioriteit en slachtofferschap. Tenslotte knapt er onder de aanhoudende druk iets en ontaardt het hele brouwsel.’

  (De concentratie glipte weg want het werd laat en ik vond dat ik al te veel tijd aan m’n reactie had besteed)

 4. ! & 3 Ding, goed discussiestuk voor Open Podium. Beetje redigeren, wat meer alinea’s en openingen, leest lekkerder, klaar!

Reacties zijn gesloten.