S&P begint Eurolanden te dreigen

De kredietstatus van Nederland dreigt te worden verlaagd, net als die van de andere landen van de eurozone. De kredietbeoordelaars maken met dat dreigement handig gebruik van de macht die zij hebben. Die macht hebben zij te danken aan de financiële markten, die hen zeer serieus nemen. Volkskrant

.
Erg allemaal, heel erg. De grote gokkers worden gewaarschuwd tegen ons.
Tot vorig jaar had ik nog nooit van kredietbeoordelaars gehoord en nu schijnen ze de macht in pacht te hebben. Ik wordt er bang van. Moet ik nu de kachel uitdoen, de koelkast lager zetten en al mijn abonnementen opzeggen? Ik dacht het niet! Kunnen we ook weer eens normaal doen?
Het is natuurlijk inherent aan ons systeem dat het de ene keer beter gaat als de andere, maar als private clubjes al gaan bepalen welk land hoeveel rente moet betalen is de beer los.

5 gedachten over “S&P begint Eurolanden te dreigen”

 1. S & P van Poor (sic) is een Amerikaans credit review clubje dat zomaar ineens verscheen. Maar zonder te willen complotfietsen denk ik dat er een neocon-denktank achter zit. Hoe krijgt het anders zo’n grote waffel dat Merkel & Sarcozy, plus Rutte, er zenuwachtig van worden?

  Sinds wanneer moet een commercieel US-burootje bepalen hoeveel waardepunten we in Europa per land moeten krijgen? Belachelijk toch?
  Het komt me voor als een Amerikaans imperialistische strategie om onze begrotingsregels te dicteren met de intentie de dollar per IMF in een ouderwets toonaangevende positie te manoeuvreren. Zo van `Wij arm? Kritiek op ons zorgstelsel? Dan zullen we jullie óók een toontje lager laten zingen!’ Het is politiek via de beursvloer. Wall Street lijkt wel de spreekbuis van Washington.

 2. Wil je weten in wiens handen S&P en Moodys zijn .. Kijk dan eens naar de kredietwaarderingen van de USA staten , zelfs als ze bijna falliet zijn is hun rating nog prima .. Was Californië een Europese staat dan zou het net als Griekenland in een absolute crisis zitten , maar nee hoor , nog steeds een double A rating …
  Moodys en S&P zijn de vliegdekmoederschepen in een economische oorlog van de USA tegen Europa !!!

 3. @3

  ik blijf Rene Tissen een economische kneus van de eerste orde vinden

  http://www.zerohedge.com/news/nomura-presents-fair-value-european-currencies-euro-breakup-scenario

  even de analyse van Nomura er op nageslagen

  hoe Tissen tot de conclusie komt dat opslitsing gunstig is is mij een volstrekt raadsel

  Nomura spreekt over een periode van 5 jaar, terwijl de korte termijn risico’s buiten beschouwing worden gelaten hoewel deze verstrekkende gevolgen kunnen hebben

  “A eurozone break-up will create additional short-term risks and require new risk premia for investors. These extraordinary risk premia will vary by country depending on factors such as market volatility, liquidity conditions, as well as issues relating to capital controls, including possible taxes on capital flows. Since our analysis is focussed on equilibrium considerations over a 5-year period, we will not focus directly on these more temporary effects, although we recognize that they could be crucial in the short-term”

  het enige wat Tissen doet is wat knippen en plakken zonder al te diepgaand denkwerk, hij verdient zijn geld makkelijk

 4. De regeringen gebruiken die ratingburootjes om mensen schrik aan te jagen, doet het altijd goed. Angst, véél angst, en dan gewoon de Vrije Markt agenda nog dieper in de strotten duwen.
  Dat politici op de linksige kant die hele boel nakakelen is me een raadsel.

Reacties zijn gesloten.