PvdA én SP akkoord met dwangarbeid in Leiden

Van de PvdA verwacht je het natuurlijk, het verraad van de sociaal-democraten was en is immers nooit ver. Maar óók de SP stemde in Leiden vóór het raadsvoorstel om mensen met een uitkering direct zes weken onbetaald aan de slag in het gemeentelijke Participatiecentrum te sturen, anders wordt hun aanvraag niet eens in behandeling genomen.

Het werk daar omvat volgens de aangenomen ” eenvoudige productie- en inpakwerkzaamheden, fietsenherstel en montage, catering, groenvoorziening, postbezorging en ook werken in Het Warenhuis en het Leidse kringloopcentrum”.

En als je dan na 6 weken geen uitkering krijgt, heb je mooi voor Jan Lul kunnen werken, jammer dan, en meestal duurt het krijgen van een beslissing of je al dan niet kan creperen veel langer.

In Amsterdam is ook al ruime ervaring met dit soort dwangarbeid.
Jawel hoor, de SP, met vier zetels in de Raad, stemde gewoon lekker mee met de rechtse partijen. Bah, leren ze het dan nooit?

28 gedachten over “PvdA én SP akkoord met dwangarbeid in Leiden”

 1. En na 6 weken word je ontslagen en komt er een nieuwe “kansloze” op kosten van de staat voor je werken, bedrijven zitten te juichen gratis werklui. De lobby werkt, en de SP heeft zich laten omkopen.. ONDERZOEK BINNEN DE SP NA DEZE VERRADERS!

 2. Ja, dat was voor mij dus de reden dat ik mijn lidmaatschap SP 5 jaar geleden al op heb gezegd.
  Dit omdat op hun forum mijn kritiek op dwangwerkplicht niet op prijs werd gesteld. Het zal wel met hun Maöistisch verleden hebben te maken, toen moest in China ook het proletariaat gratis werken, loonloos, terwijl Mao zelfs hongersnood genereerde.

 3. Abdul Alhazred Schreef:

  Ja, dat was voor mij dus de reden dat ik mijn lidmaatschap SP 5 jaar geleden al op heb gezegd.
  Dit omdat op hun forum mijn kritiek op dwangwerkplicht niet op prijs werd gesteld. Het zal wel met hun Maöistisch verleden hebben te maken, toen moest in China ook het proletariaat gratis werken, loonloos, terwijl Mao zelfs hongersnood genereerde.

  Er is ansich niks mis met mensen aan het werk zetten, als het maar voor minimaal het minimum loon is. Als jij mensen voor 40 uur aan het werk zet, bijvoorbeeld om wegen aan te leggen of het verven van bruggen, en ze iets meer dan het minimum loon betaalt en een nette pensioen regeling (Gewoon de ABP (Ambtenarenvakbond) voorwaarden dus). Dan zul je zien dat de meeste mensen het helemaal niet zo erg vinden.

  En dat is ook niet duurder, want die re-integratie bureaus kosten nog veel meer. Maar ja dan werk je ook VOOR DE GEMEENTE! en niet voor een bedrijf dat gratis krachten wil hebben. Verder moet het ook loon naar werken zijn, en niet voor de uitkering. Want als je dat doet dan onderbetaal je mensen, val je het minimum loon aan en krijg je dat mensen niet tevreden zijn met hun tijdelijke baantjes. Maar ja dan gaat de plaatselijke VVD bokken, want dan lijkt het alsof je “mensen beloont om werkeloos te zijn”.

  Best wel absurd eigenlijk. Maar gewoon werken met normaal loon en arbeidsvoorwaarden is niks mis mee. Aangezien er niet zoveel werk is als mensen in de sociale dienst, hoef je het niet eens te verplichten, je kan mensen laten inschrijven op dit werk en wie het eerst komt wie het eerst maalt.

  Maar dan wel voor boven normaal minimum loon, zodat iemand er gewoon van kan leven, zijn huis niet hoeft te verkopen,etc,etc.

 4. @2: Abdul:

  Jammer, de SP is de enige club waar goede mensen nog een thuis vinden of vonden. Is voor mij nu ook echt over, zelfs bij de verkiezingen vrees ik. De spoeling word wel dun zo.

 5. Dehnus Schreef:

  Maar gewoon werken met normaal loon en arbeidsvoorwaarden is niks mis mee. Aangezien er niet zoveel werk is als mensen in de sociale dienst, hoef je het niet eens te verplichten, je kan mensen laten inschrijven op dit werk en wie het eerst komt wie het eerst maalt.
  Maar dan wel voor boven normaal minimum loon, zodat iemand er gewoon van kan leven, zijn huis niet hoeft te verkopen,etc,etc.

  Precies, helemaal mee eens, maar gemeente hier dwingt mensen om voor 700 euri bijstand per maand 34 uur tre werken als koelie in een werkfabriek, zonder opleiding, zonder CAO, waarbij uitkeringstrekkers nog steeds dezelfde plichten hebben en rechteloosheid hebben als degenen die thuis zitten, (voordeurdelersverbod bv. en giro-inkijkplicht) plus dat ze lang niet dezelfde rechten hebben als gewone werknemers.
  Prima voor wie het wil doen, maar dwang werkt meestal niet. Geen enkele werkgever heeft iets aan een ongemotiveerde kracht die perspectief wordt onthouden. Het leidt tot apartheid en sociale onrust.

 6. niets aan de hand hoor als je de kantjes eraf gaat lopen
  een mooie tijd om es lekker terug te stangen
  (samen) te laat komen, in slaap vallen, vroeg weggaan, opeens weg zijn (zit ie nou weer op de plee, die joey?)

  kortom ervoor zorgen dat men werkelijk ziet dat deze dwangarbeid niet aan jou besteed is
  zand in een machine is erger dan een traag lopende motor
  met gelijke munt terugbetalen, maar er wel voor zorgen dat ze je niet op nul zetten
  gewoon doen!
  en ’s avond lekker wat zwart bijverdienen op internet
  troost je met de gedachte dat men het uiteindelijk fijn vindt dat ze je geen echte baan hoeven te geven
  een structurele werkloosheid hoort bij het verwende europese kapitalisme

  werken dient geen slavernij te zijn

  (mocht men het lezen…ik zie nu allemaal verbaasd-stuiterende oogjes bij correct en ‘hardwerkend’ nederland. schande, zulke praatjes ,-) oppakken: stuur em naar de kolenmijn (eerst weer openen) die ramone)

 7. Die werkstrafwerklozen die het gewaagt hebben werkloos te worden of werkloos te blijven tot hun WW-uitkering afliep, krijgen zo natuurlijk zonder gerechterlijke uitspraak een taakstraf waarvan de lengte afhangt van hun inzetbaarheid op de reguliere arbeidsmarkt, welke arbeidsmarkt voor de kansarmeren bijna ook al tot zo’n werkstraf zonder gerechterlijke uitspraak aan het verworden is. Binnenkort in dit aso-democraten-voor-de-show-proces-theater. Werkmeesters die om veiligheids-redenen ongewapend met knuppel en pepperspray geen gereedschap [durven uit te][mogen uit-] geven dat als wapen kan dienen. Zonder camera-helm op mogen zij niet hun werk [in dit verband wel een héél vreemd werkwoord] niet doen. Teamleider-werkmeesters die een pistool moeten dragen. Het is toch maar allemaal een arbeidseinzats die goedkoper is dan een konzentrationslager. Het leger inzetten voor de bescherming van de werkmeesters is natuurlijk nóg goedkoper. Hoe lang nog voor het zover is?

 8. JoeyRamone Schreef:

  troost je met de gedachte dat men het uiteindelijk fijn vindt dat ze je geen echte baan hoeven te geven een structurele werkloosheid hoort bij het verwende europese kapitalisme

  Zelf zit ik in o.a. in een werkgroep juridisch advies voor dwangwerkplichtigen die onheus worden bejegend, en dat worden ze bijna allemaal, ook op de werkvloer. Wij hebben als organisatie hierover een boekje geschreven dat rechten bij reïntegratie uitlegt.

 9. En ik maar denken dat de SP zich niet voor dit soort praktijken zou lenen. De werkeloze en de uitkeringsgerechtigde vogelvrij verklaard om dwangarbeid te kunnen verrichten. Waar moet je bij
  de volgende verkiezingen nog op stemmen? ik weet het niet meer!

 10. Sjuul van Dissel Schreef:

  afliep, krijgen zo natuurlijk zonder gerechterlijke uitspraak een taakstraf waarvan de lengte afhangt van hun inzetbaarheid op de reguliere arbeidsmarkt, welke arbeidsmarkt voor de kansarmeren bijna ook al tot zo’n werkstraf zonder gerechterlijke uitspraak aan het verworden is.

  Sjuul: Inderdaad, het verschil met gewone taakstraf voor criminelen is er nauwelijks nog.
  De bijstandstrekkende werkslaaf is zelf nog slechter af, want de crimi-aso komt met zijn BMW naar de werkplek en hoeft maar een paar weken, en dan gaat hij weer een plofkraak doen.

  De vruchteloos solliciterende goedwillende die helaas nooit wordt begunstigd met een echte CAO-baan omdat hij qua leeftijd, uitstraling & vermoede politieke neigingen linksom, niet voldoet aan het arbeidsmarktprofiel, mag levenslang bukken voor een dicterende werkmeester die hem per casemanager van de Sociale Dienst is toebedeeld.
  Zo’n werkmeester schrijft dan ook nog eens dagelijks beoordelingsrapporten over iedere dwangwerkplichtige. Zelfs zaken als wat zo iemand zegt tijdens schafttijd. Die worden toegevoegd aan het persoonlijk dossier van de gedwongen werkende bijstandsgerechtigde. Wat daarmee gebeurt weet niemand, inkijk schijnt zeer lastig te zijn.

 11. Ik heb naar aanleiding van dit artikel enkele vragen:
  – Waarom is de SP Leiden met deze dwangarbeid akkoord gegaan (hebben ze er iets voor terug gekregen, toezeggingen bijv.)?
  – Hoe staan andere SP-afdelingen of het SP-landelijk er tegenover?
  Deze asociale dwangarbeid-maatregel heeft niets met reintegratie op de arbeidsmarkt te maken, is alleen bedoeld om de rechten van de werknemer uit te hollen en heeft niets met bezuinigingen te maken (alleen voor het bedrijf waar deze lijfeigenen werken is deze maatregel financieel gunstig), maar alleen met die domme rechtse rancuneuze moraal over werken onder het mom dat iedereen moet werken voor zijn geld, ook al draagt dat werk nergens aan toe. Nog rechtseren noemden dat ‘Arbeit macht frei’. Van de VVD weet je dat die heimelijk een soort van lijfeigenschap in zou willen voeren onder het mom van iedereen moet aan de slag, maar dat de SP met zo’n maatregel instemt, kan er bij mij niet in, Vandaar mijn vragen.

 12. In feite is de SP (was ook voormalig lid) een kort-door-de-bocht partij. Er zit ook weer niet heel veel denkniveau daar. Er zijn er een paar die erboven uit stijgen, maar het gros van de partij heeft niet de finesses om tot creatieve steekhoudende argumenten te komen.

  Ik bedoel: hoe kun je 29 zetels verkwanselen…
  Tja, en op wat huishoudgeld na je salaris in de partijkas storten is ook niet meer van je holadiejee…

  Een sympathieke partij, maar net niet die partijd die door muren heen kan en vooral wil breken. Het is allemaal net te beschaafd en te slap. Zonde! Misschien zou een aanvulling met een Krapuul.nl-denktank en een doos grote luisterende oren wonderen verrichten…

 13. Onvolledig artikel, Hier in de gemeente hebben wij dat al jaren maar gaat op voor de mensen die in de bijstand komen en waar men kijkt of je wel kan werken. Hier ben je verplicht om voor je uitkering naar de sociale werkplaats te gaan Dit omdat veel mensen die in de bijstand komen geen werkervaring hebben. Ze kijken wat je kan en of je het begrijpt (je ziet er niet zoveel NL bij zitten) en begeleiden je van daaruit bij de gemeente naar b,v, vrijwilligerswerk

  Kortom crappy artikel

 14. @11: Het komt door de bezuinigingen van het rijk, waardoor de gemeenten fors minder geld krijgen voor sociaal beleid. De PvdA bv. had voorgesteld het dan tenminste te verlonen, maar volgens het college was dat te duur. Dat verrekte participatiecentrum zelf kost anders ook een smak geld en zelfs deze gratis tewerkstelling kost kennelijk nog zo’n € 130.500 per ‘traject’ p/j…. (Zie voor details evt. http://tinyurl.com/cqu2y9x, m.n. de reactie van 15 mrt 2011, 21:27.)

  Dat vind ik eigenlijk nog het meest schokkend, hoe je het voor elkaar krijgt om zoveel geld te spenderen aan het repressie-apparaat zelf. Straks moeten die mensen ook nog dankbaar zijn dat dit allemaal voor ze gedaan wordt. En maar roepen dat Leiden een fantastisch sociaal beleid heeft, want kijk eens hoeveel geld daar naartoe gaat.

 15. @13: Adriaan:

  Het is niet onvolledig, maar het bevalt je niet, dat is heel wat anders.

  En het zijn weer over het algemeen buitenlanders hè? Crappy artikel zeg je, maar ik vind jou een creepy reageerder.

 16. @14: Joke Mizëe:

  Er zit inderdaad kop noch staart aan de logica van dat beleid. Nederig en klein en dankbaar moeten we zijn. Voor de enorme puinhopen.

 17. Adriaan Schreef:

  Onvolledig artikel, Hier in de gemeente hebben wij dat al jaren maar gaat op voor de mensen die in de bijstand komen en waar men kijkt of je wel kan werken. Hier ben je verplicht om voor je uitkering naar de sociale werkplaats te gaan …

  Reden doet er niet toe. Voor werk betaal je minimaal het minimumloon en anders is het slavenwerk, punt uit. Ook een BBL’er die in feite dus ook nog aan het leren is krijgt gewoon loon.

 18. @ Abdul Alhazred:

  je zegt “‘De vruchteloos solliciterende goedwillende die helaas nooit wordt begunstigd met een echte CAO-baan omdat hij qua leeftijd, uitstraling & vermoede politieke neigingen linksom, niet voldoet aan het arbeidsmarktprofiel, mag levenslang bukken voor een dicterende werkmeester die hem per casemanager van de Sociale Dienst is toebedeeld. Zo’n werkmeester schrijft dan ook nog eens dagelijks beoordelingsrapporten over iedere dwangwerkplichtige.”‘

  Meerdere keren min of meer gedwongen naar voorlichtingsbijeenkomsten geweest, al zeker 25 jaar geleden begon dit soort gelazer dat van je verwacht werd dat je je vrijwillig ervoor liet inschrijven voor lokbaantjes als conciërge, huismeester, assistentleraar, fietsenbewaarplaatsbewaker en dergelijke. Maar als je dan zoals ik deed tijdens zulke PPP [Power Point Presentations] de vraag luid en duidelijk stelt; Wat kan ik ermee verdienen??? Kreeg ik geen antwoord en kwam ook niet meer voor inschrijving in aanmerking. Tsjonge wat vond ik dat erg!

  Het is precies wat je zegt, en naar ik nu uit je woorden begrijp nog veel erger geworden dan toen. Als het zich zo ontwikkeld dan kunnen ze er niet aan ontkomen een soort Gestapo-veiligheidsdienst te maken van die werkmeesters-slavendrijvers die voor die zogenaamde reïntegratie bureaus hun collaborerende diensten kloppen. Wat het verschil daarvan is met linkse partijen, en er is er niet één partij ook geen rechse hè hè, die zich ertegen verzet, die zulks nazipraktijk mogelijk maakt, is nihil.

  Zonder het dievengilde te willen benadelen.
  “‘Sjuul: Inderdaad, het verschil met gewone taakstraf voor criminelen is er nauwelijks nog. De bijstandstrekkende werkslaaf is zelf nog slechter af, want de crimi-aso komt met zijn BMW naar de werkplek en hoeft maar een paar weken, en dan gaat hij weer een plofkraak doen.”‘
  Maar zie het toch meer als een aanmoediging om me bij het dievengilde aan te sluiten. Ja, had ik dat maar gedaan! Want het blijkt toch een eerwaarder beroep dan het werkmeestergilde. Vind ik je hierin dus ook gelijk hebben.

 19. @19: Sjuul:

  [..] [ Maar zie het toch meer als een aanmoediging om me bij het dievengilde aan te sluiten. Ja, had ik dat maar gedaan! ] [..]

  In de Politiek, Zorg, Banken en Woningcorporaties en waar ook eigenlijk niet, wemelt het van de dieven, alleen noemen ze zichtzelf natuurlijk niet zo. Zij zijn de peilers waarop wij allen moeten steunen ( vinden ze zelf).

 20. @20: Sjuul:

  [..] [GEWIST ivm REGELS][..]

  Nee, vind ik niet. Ook al begrijp ik die emoties steeds beter toch vind ik dat Links ( ofzo..) zich niet aan dergelijke praktijken moet misgrijpen. Ik wil graag een andere en dus betere wereld, en niet van hetzelfde laken een pak Sjuul. Wat we wel zouden kunnen doen met dat tuig, ik weet het echt niet. Misschien allemaal voor 10 jaar de bijstand in, en alle bezit afnemen, zou dat wat zijn?

 21. @23: Sjuul:

  C – Iemand een fysiek ongemak (bijvoorbeeld: de dood) toewensen.
  Het schijnt niet strafbaar te zijn om iemands dood te wensen, maar op krapuul.nl is het niet toegestaan. Krapuul.nl is hier een uitgesproken tegenstander van.

  Erg flauw om dit weer te posten.

 22. Aanvulling op #14: Had me een nulletje vergist, iemand dwingen om knijpers in elkaar te zetten kun je al voor het luttele bedrag van € 13.500 p/p p/j voor elkaar krijgen. (Verlonen obv fulltime minimumloon kost het dubbele.)

  @13: Het is salami-tactiek, elke keer een stapje verder. Aan deze nieuwe maatregel kunnen mensen bv. 2 jaar lang onderworpen worden. Het heeft niks meer te maken met ‘vaardigheden opdoen’ – al was dat ook een wassen neus – maar gaat over ‘iets terugdoen voor je uitkering’, zonder enig doel whatsoever. Klein lichtpuntje is dat het daarmee op gespannen voet komt met internationale verdragen, omdat het steeds openlijker om dwangarbeid blijkt te gaan.

 23. #22 Luc Je kunt het bestellen bij verpel@wanadoo.nl (PEL Leeuwarden)
  en het heet: `Reïntegratie voor Dummies’.
  Bij presentatie hadden we meteen al mot met de gemeente omdat de zin `Arbeid maakt vrij’ erin voorkomt en dat was breed uitgemeten door het (gristelijk) Friesch Dagblad. 🙂

Reacties zijn gesloten.