Columnrondje zaterdag

NRC zal binnenkort wel verboden worden door de PVV. De columnisten in deze – voor mij – rechtse krant hebben het helemaal gehad met dit kabinet en met de gedoogpartner de PVV (volgens mij ook helemaal terecht!).

Marc Chavannes vindt in Opklaringen: Verkiezingen in 2012 nuttig, nodig en zelfs onvermijdelijk. Het gedraai van Mark Rutte om iedereen tevreden te houden in binnen- én buitenland wordt wat genant.

Intussen wordt iedere week duidelijker hoe absurdistisch het is te regeren met twee gedoogconstructies, één voor binnenlands en één voor buitenlands gebruik. Moeten D66 en GroenLinks, of ook de door het CDA zo verafschuwde PvdA, dan maar in het crisislandsbelang aanschuiven bij de VVD en het CDA? Onder dankzegging van de PVV? Zonder verkiezingen? Dat zou nog eens puike reclame zijn voor de volkssoevereiniteit.

Folkert Jensma – die binnenkort wel op transport naar een ver koud oord gesteld zal moeten worden van de PVV – stelt: Populisme kan ook de rechtsstaat bedreigen. Nou, daar roepen wij al heel lang over, dat dat kan. Van Dorien Pessers, hoogleraar rechtsfilosofie, is vorige maand een boekje uitgekomen De rechtsstaat voor beginners, bij het jubileum van uitgeverij Balans. Een hapklaar boekje van 70 bladzijden, 6,95 euro.  Lijkt me wel verplicht leesvoer voor dit hele kabinet plús de Tweede Kamer. Want wat ik er van zie wordt alles wat een rechtsstaat maakt van een land in Nederland aan de laars gelapt. Regels zijn er voor anderen en niet voor ons!

De week ervoor schreef ik hier over de PVV, voor wie de rechtsstaat ‘maar lastig’ is. Die partij hanteert een goed-fout schema waarin andersdenkenden consequent worden afgeschilderd als verraders aan de islam. Wie een kritische lezing aankondigt zal „bij de enkels worden afgezaagd”. Een pluriforme samenleving, waarin gelijkheid en vrijheid kenmerkend zijn, ligt bij de PVV onder vuur. De ander is  gek, dan wel „aanhanger van Pol Pot”, aldus PVV’ er Beertema deze week tegen GroenLinks. Denk ook aan Wilders’ proces – alleen vrijsprekende rechters waren goede rechters.

Pessers zegt dat de burger privé mag zeggen wat hij denkt. Maar „in de publieke en politieke sfeer mag hij pas wat zeggen indien hij nadenkt”. Dat is het beginsel van zelfbinding, wat feitelijk weinigen gebruiken.

Die laatste quote zouden ze in Tweede Kamer eens met hele grote letters op moeten hangen en de PVV-fractie moet die van mij 1.000 maal, met de hand, overschrijven als strafwerk.

Ook Martin Bosma mocht vandaag weer in de NRC schrijven dat Folkert Jensma zit te liegen en uiteraard is een verbod op de krant dichterbij dan ooit.

Bas Heijne vindt dat de Nout Wellink en de DNB hebben zitten suffen voor de crisis losbarste en dat ben ik helemaal met hem eens. Dik betaald en te comfortabel achter over leunend doen alsof je over de pecunia waakt. Maar dat dus niet echt deed.  Over Europa dit beeldende schrijven, ik zie Mark hangen en heb geen greintje medelijden met hem. Helemaal zelf gedaan!

Wat ons land betreft is de spagaat inmiddels zo wijd, dat Mark Rutte uit zijn kruis dreigt te scheuren. Europa moet meer bevoegdheden krijgen om andere landen bij de les te kunnen houden. Ondenkbaar is echter dat Europa meer zeggenschap over Nederland zal krijgen. De anti-Europese retoriek van het afgelopen decennium dwingt Rutte Europa als een parallel universum te zien: de ene werkelijkheid staat los van de andere.

Met het Ministerie van Veiligheid heeft Nederland er een bedreiging bij, zo vindt Thomas von der Dunk. De overdreven aandacht voor veiligheid en de angstgevoelens die in Nederland worden aangewakkerd door dit kabinet, zorgen voor verkrachting van de rechtsstaat.

Want die obsessie met totale veiligheid van de heren Opstelten en Teeven dreigt steeds duidelijker een slachtoffer te kennen: de rechtsstaat. Die is voor hen niet veilig. De rechtsstaat gaat namelijk niet in eerste instantie over veiligheid van de burger tegen onrecht begaan door medeburgers, maar over wat er gebeurt, als er zulk onrecht is begaan. Is elke burger dan ook voor mogelijke willekeur van de staat veilig, als de staat in de greep is van een veiligheidsobsessie en daarom per se zichtbaar resultaat wil boeken – van moordzaken in Putten tot in Schiedam?

Kort en goed, of liever slecht: de rechtsstaat staat momenteel, bij de huidige Rutterechtse coalitie, in tweeërlei opzicht onder druk. De eerste is een financiële: steeds meer wordt ook op de rechtsstaat en haar instituties bezuinigd. De rechtsbijstand wordt veel duurder. Alleen de rijken kunnen zo straks nog naar de rechter: met dit kabinet, waarvan de grootste partij onder het leugenachtige motto het land terug te geven aan de burgers het inmiddel toch al heeft weggegeven aan de bankiers, krijgen we de oude klassejustitie in een nieuw jasje terug.

Dan nog een stukje Parool: Holman is normaal een zak hooi maar vandaag had hij wel een leuke treffende omschrijving van Mark Rutte versus de democratie:

Waar andere minister-presidenten het een ernstig of menselijk gezicht wilden geven, heeft Mark gekozen voor de pose van de breedbekkikker (lees verder). 😀

Als ik zo even nalees, is er genoeg reden om me zorgen te maken over Nederland en dat heeft niets met buitenlanders of de islam te maken. Dat heeft alles te maken met het binnenlands bestuur dat via een monopoliepositie angst zaait en mensen hersenspoelt. En de massa? Zij laat het gebeuren, de domme schapen.