Kwakkelwinters zijn van alle tijden

Lag er vroeger met Kerst altijd sneeuw en kon je de hele winter schaatsen? ‘Winterconservator’ Leendert van Prooije van het Openluchtmuseum in Arnhem weet wel beter. Hij maakte een tentoonstelling over de extreem zachte winter van 1911-1912, toen de leeuweriken zongen en de madeliefjes bloeiden. “Arme mensen hadden niet genoeg turf om te stoken, ook een zachte winter was voor hen nog koud.” (Trouw)

Zonder onderzoek gedaan te hebben, weet ook ik wel beter. Ben nu 55 en er staan maar een paar winters en zomers in mijn geheugen gegrift als extreem. De rest was ‘gewoon’ Nederlands weer. Moet ook altijd lachen om mensen die zo over het weer kunnen zeuren. Is het weken droog geweest, de rivieren staan op zo’n laag punt dat het problemen op gaat leveren en dan klagen ze als het regent. Of we hebben een schitterend voorjaar gehad en dan klagen de mensen dat het ‘nooit’ eens zomer wordt omdat het geen 30+ graden wordt.

Vraag me af of het weer in andere landen ook zo’n gespreks cq zeuronderwerp is als in Nederland. Weet iemand dat?

Ik neem het gewoon zoals het komt, zoals het hele leven. Elke seizoen heeft voor mij zijn charmes en ik ben blij als het herfst wordt vanwege de kleuren, de winter is kaal, maar ook vol van belofte (kijk maar de knoppen in de bomen), de lente is een feest en de zomer, ach die vind ik in het algemeen wat stoffig 🙂