Waar praten we het meest over?

Over welke (serieuze) onderwerpen spreek je het meest met familie en vrienden? Dat vroeg BBC in een enquete aan meer dan 11 duizend mensen in vierentwintig verschillende landen.  Uit de antwoorden blijkt dat we het zes keer zo vaak over werkloosheid hebben dan in 2009.  Daarmee is het  samen met armoede en corruptie het populairste onderwerp om over te spreken:

Ja en die zorgen neem je niet weg door botweg te stellen dat alles wel over gaat als iedereen maar gaat werken! Kabinet, horen jullie mij? Er is geen werk en als er geen werk is, dan zijn er werklozen en die werklozen hebben in ieder geval in Nederland recht op een uitkering. Dat is geen gunst, dat is een recht! Gaan jullie dat nu eens in de oren knopen en stoppen met de mensen die een uitkering ontvangen te behandelen als melaatsen of als tuig?

Artikel 16 bepaalt (vereenvoudigd weergegeven) dat werkloos is de werknemer die “zijn arbeidsuren per kalenderweek” (bij wisselende werktijden is dit een gemiddelde over een bepaalde periode) geheel of gedeeltelijk heeft verloren, en beschikbaar is om arbeid te aanvaarden. De mate van werkloosheid wordt dan ook uitgedrukt in een aantal uren per week.

Er bestaat recht op WW als de aanvrager in de afgelopen 36 weken in ten minste 26 weken heeft gewerkt. Als dat zo is voldoet men aan de ‘wekeneis’.

 

7 gedachten over “Waar praten we het meest over?”

 1. Henken en Ingrids worden zèlf massaal ontslagen of worden met ontslag bedreigd. Meestal verbergen ze het als een afschuwelijk geheim als ze ook ergens wat uitkering trekken. Sommigen doen net of ze overdag werken. Anderen doen voor de buren net of ze een eigen bedrijfje hebben. Hondenuitlaatdienst of zo, of poedeltrimmerij. Het liefst solliciteren ze naar de particuliere bewakings- en beveiligingssector zodat ze mettertijd op werklozenjacht kunnen of werkkampbewaker kunnen worden. Hun haat tegen tegen werklozen is nog groter dan hun afkeer van moslims. Vooral in die zin zal werkloosheid nog probleem nummer een worden in NL, de roep om genoegdoening wegens last van `steuntrekkers’ neemt perverse vormen aan.

 2. te hilarisch voor woorden en tegelijk aangevend welk een schandvlek het in bepaalde kringen is als je je baan verliest
  een keurige vvd-stemmer uit familiaire kring ging, na zijn ontslag, elke werkdagochtend vroeg op, hees zich in het pak en reed zijn auto de buurt uit.
  om vervolgens (via heimelijke weg, of bleef hij de hele dag in een duistere pub, zo hecht zijn de familiebanden niet dat ik dit weet) terug te sluipen naar huis.
  glasgordijnen dicht natuurlijk.
  in rechtse kringen is het taboe op werkloosheid immens.
  “maar jij kunt toch wel werken, kom op, er is zat te doen”.
  om maar te zwijgen van de excommunicatie die je boven het hoofd hangt als je niets vindt.
  dan lig je er uit.
  eigen ervaring.
  maar joey heeft een bolle rug, daar glijdt zowat alles van af…

 3. Abdul Alhazred Schreef:

  Sommigen doen net of ze overdag werken.

  JoeyRamone Schreef:

  een keurige vvd-stemmer uit familiaire kring ging, na zijn ontslag, elke werkdagochtend vroeg op, hees zich in het pak en reed zijn auto de buurt uit.

  Ik herinner me ook zo’n verhaal van een jaar of 10 geleden van een man die iedere ochtend om 6 uur steevast in werkkleding op zijn fiets naar het station ging en steevast rond 4 uur ’s middags thuiskwam, maar in feite bij het volgende station uitstapte en daar de hele dag met zijn krantje, thermosfles en broodtrommeltje zat te niksen zodat de buren niet zouden merken dat hij ontslagen was.

  Het vervelende was dat dat ook heel overtuigend overkwam op de uitkerende instantie. 😛

 4. JoeyRamone Schreef:

  te hilarisch voor woorden en tegelijk aangevend welk een schandvlek het in bepaalde kringen is als je je baan verliest

  @ Joey & Dark Sky, ja weet er alles van, door verjaarsvisites waar ik wel eens kwam en als voormalig adviesgevend vrijwilliger bij de SP, (waarvan een aantal mij bekende leden van toen nu sektetelid PVV is)

  In de arbeidersstand is WW nog niet zo erg, of Ziektewet, maar trekkenderwijs door de Bijstand gaan is voor Henken & Ingrids de hèl, nog niet eens om de laagte van de uitkering, maar om wat ánderen er van zouden kunnen vinden.
  Ze schamen zich kapot voor hand ophouden. Want in die kringen reden om abrupt sociale contacten te verbreken. Werkloos? Melaats!
  Emotioneel gezien enigszins begrijpelijk maar ze kunnen het ook niet relativeren. Doodsbenauwd voor zichtbare armoede, wat voor hen de ultieme schànde is, kopen ze dan op de pof dure electronica en een overmaatse SUV om de schijn op te houden. Steken zich in de schulden om ook te willen pronken in de Kersttijd met een bierkrattentoren en om honderden euri aan vuurwerk uit te kunnen geven met oud & nieuw. En door uitbundig mee te doen met internetgokkerij, krasloterijen & volkscasino’s
  Dit terwijl ze best netjes redelijk zouden kunnen leven door creatief met recycling spullen en met geld om te gaan, maar nee, dat is hen te min.
  Juist deze categorie ontwikkelt een ongenaakbare haat tegen werklozen, in feite gesublimeerde zelfhaat, waardoor ze héél erg worden als ze wèl weer een betaalde baan krijgen. Wilders hoeft hen maar een kluif toe te steken of ze glimmen.

  Dat mislukte kamerleden, foute burgemeesters en topambtenaren zich pas ècht zouden moeten schamen voor hun riante wachtgelden, gaat er bij deze lieden niet in. Dàt denken vinden ze links, ja, communistisch. Ze kijken zelfs hoog op tegen bonustrekkers en grootgraaiers, zouden hun zolen wel willen likken als die hen in dienst namen.
  Het zijn heel oude primaire mechanismen uit het vroegkapitalisme en de jaren dertig die nu weer zijn ontdekt door het bruine kabinet dat nu de scepter zwaait en daarmee werkende plus de baanloze werkzoeker opzet tegen de werkloze die in zijn positie berust en er het beste van probeert te maken.

 5. Gewoon de uitkeringen verlagen en het minimumloon ook. Dan worden bepaalde bedrijfsactiviteiten ineens weer rendabel en schept dit vanzelf meer banen.

 6. Robert Schreef:

  Gewoon de uitkeringen verlagen en het minimumloon ook. Dan worden bepaalde bedrijfsactiviteiten ineens weer rendabel en schept dit vanzelf meer banen.

  Met afgeknepen inkomsten van laagstbetaalde burgers wordt de NL economie niet beter.

  Niks te besteden? Minder consumptie, nog meer faillissementen. Dus nog meer werklozen. Nog hogere inflatie, nog meer economische krimp. Nog meer recessie, dus nog meer repressie van arbeidskrachtenoverschot, meer zichtbare armoede, meer ergernis daarover van koopkrachtigen die zullen roepen om meer kampementen om inactief bevolkingsoverschot uit beeld en aan de dwangarbeid te houden. Verlaging minimumloon is de drijfveer voor sociale apartheid en de motor voor sabotage van produktiemiddelen & stakingen. Zo van wij niks? Dan jullie ook geen profijt. Gevolg: nog meer repressie, korporaalsregime, verzet, revolutie. Oud liedje, oud scenario.

 7. Robert Schreef:

  Gewoon de uitkeringen verlagen en het minimumloon ook. Dan worden bepaalde bedrijfsactiviteiten ineens weer rendabel en schept dit vanzelf meer banen.

  En als je ze helemaal gratis laat werken verhoogd dit de flexibiliteit enorm om niet over de winsten te spreken. Weet je?

Reacties zijn gesloten.