Columnrondje vrijdag

Ga ontspannen het weekend tegemoet met onze gratis columnrondje-service. Alle recente columns die er in meer of mindere mate toe doen of er helemaal niet toe doen for the die hards.

We trappen af met een verongelijkt huilverhaal van Nausicaa Marbe in PVV-clubblad de Volkskrant. Er schijnt niet genoeg alarm te zijn geslagen over de recente terreur in Luik en Florence. Want islam was geen slachtoffer en PVV niet de schuld. Gelukkig is daar Nausicaa Marbe to the rescue!

Uit de tips via redactielid van het eerste uur Huib: Sander Terphuis (kandidaat PvdA kamerlid) betoogt dat Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat en valt CDA en VVD hard aan, Trouw gisteravond.

Ik moet zeggen ik was net wakker toen ik het las en het maakte op dat moment geen onvergetelijke indruk op me dus oordeel zelf maar.

Columnrondje is tegenwoordig de plek waar wij De Nieuwe Hulspas (één van onze favoriete hedendaagsche columnisten) aankondigen maar helaas: geen nieuwe Hulspas. Maar, zo merkte ik zojuist: Hulspas heeft een geheel eigen knop in het menu op de website van De Pers. Onder het groene knopje “extra”. Is dat niet mooi? Iets om te onthouden dus.

Is er nog meer? Ja. Hier nog maar een column over Donner-gate:

De feodale benoemingencarrousel uit de tijd van de Republiek ligt meer dan tweehonderd jaar achter ons, maar in het vergeven van belangrijke overheidsfuncties zijn we nog niet erg veel opgeschoten.

Aldus Jan Drentje, docent theoretische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar beleidswetenschap aan de VU Amsterdam, in de Volkskrant.

Er wás natuurlijk geen vacature vice-voorzitter van de Raad van State. Iedereen wist dat. Eigenlijk was het een belediging dat men ons probeerde te doen geloven dat die er wel was. Maar goed inmiddels staan we nergens meer van te kijken sinds we worden geregeerd door de bruine brievenbuspisproleten.

Dan nog wat van een site waar ik eigenlijk nooit kom, ziet er toch best goed uit; “followthemoney”. Hier een goed verhaal over de commissie de Wit:

Ik vraag me hardop af waarom het tot maart 2012 moet duren voordat de onderzoekscommissie de slotconclusie publiceert. We weten precies hoe die zal luiden. Niemand in Nederland heeft de wereldwijde crisis werkelijk zien aankomen en nog minder experts hoeven zich de rampen persoonlijk aan te trekken.
Alle toezichthouders en politiek verantwoordelijken mogen hun handen in onschuld wassen. Over de eventuele financiële gevolgen van de crisis, waarover gruwelijke scenario’s de ronde doen, hoeven zij zich geen zorgen te maken. Een eventueel verlies van tien of twintig procent op hun inkomen zal niets afdoen aan hun levensstandaard. Neelie koopt gewoon een keer een mantelpakje bij C&A (ftm)

Inderdaad, dat weten we natuurlijk al lang. Maar laat die commissie straks ook een leuk rapportje publiceren. Daar hebben belangwekkende personen jarenlang keihard aan gewerkt en hun ziel en zaligheid in gestoken voor volk en vaderland.

Tenslotte, denk ik, van dezelfde site, Groeien door te krimpen. Over onze incompetente leiders die ons in een diepe recessie storten met inchoherent beleid dat met zichzelf in tegenspraak is. Net zoiets als deze column bij ons vandaag.

Rest mij niets dan u een prettig weekend te wensen.