Fascisme-definitie Jacques de Kadt uit 1936 helemaal klaar voor 2012

Hoogste tijd dat ik op deze site eindelijk eens publicist Jacques de Kadt citeer, uit het titelopstel van “De deftigheid in het gedrang”, omdat ik dat het zo perfect de huidige tijd vind weergeven, ook al is het een citaat uit 1936:

Maar heerschappij uitoefenen dat is: de baas zijn – en allen die zich verzetten buiten westen slaan. En van het leven genieten, dat is in auto’s rijen en brullen. Waarom dan dat ingewikkelde systeem van evenwichten en remmen, van verborgen beïnvloedingenen en culturele democratie die zo langzaam en moeizaam werkt en zoveel ongemakkelijke pose eist? Smak ze neer de rooien, die de rede willen doen heersen in plaats van de macht, en trap ze weg, de intellectuelen die menen dat ze een andere functie hebben dan vernuftige instrumenten en vermakelijkheden voor de machthebbers in elkaar te zetten. Ziehier, zoal niet het program, dan toch de kern van het fascisme.

Is het niet treffend?

Dit is exact de rabiaatbruine proletenideologie van Martin Bosma en zijn brievenbuspisvingerlikkers.

P.S. Op de wikipedia pagina van Jacques de Kadt staat dat hij grote indruk maakte op Joop den Uyl maar dat Wim Kok en Wouter Bos niks van hem moesten weten. Misschien dat de huidige PvdA zich beter maar eens in hem kan verdiepen. Het boekje met het citaat in kwestie is voor een grijpstuiver te verkrijgen.

3 gedachten over “Fascisme-definitie Jacques de Kadt uit 1936 helemaal klaar voor 2012”

Reacties zijn gesloten.