Óók kerst 2011, voedselbanken en een weigerende Henk Bleker (CDA)

Nederland telt steeds meer mensen die afhankelijk zijn van de giften van anderen. Dit kabinet doet er alles aan om de ‘natuurlijke’ selectie zijn gang te laten gaan. Armoede is een keuze en honger ook. In de regio Arnhem is er een ware run op de Voedselbank geweest. Het aantal mensen dat het moeilijk heeft vanwege de crisis en het beleid van dit kabinet nemen alleen maar toe.

Op de website van de Voedselbank staat een stuk over Henk Bleker en zijn halsstarrige weigering om als Nederlandse staatssecretaris hulp te vragen bij het Europese Unie in de vorm van het voedselhulpprogramma. Zeker een afgang als je dat doet? Tja, zolang Henkie nog niet op de Voedselbank is aangewezen (en daar zorgt geslepen Henk zelf wel voor) zal hij dat nooit doen! Gezichtsverlies!

Omdat ik niet weet hoe lang het stuk op de website blijft staan, zet ik het even hieronder.

Kabinet nog steeds niet bereid Nederlanders te helpen die in armoede leven!

De oplossing is in Europees verband beschikbaar. De Europese Unie heeft namelijk een voedselhulpprogramma voor àlle lidstaten. Dit jaar wordt voedsel ter waarde van 500 miljoen euro verdeeld onder de 20 (van de 27) lidstaten die zich daarvoor hebben aangemeld. Nederland is daar niet bij! 18 miljoen burgers uit de 20 landen ontvangen bijvoorbeeld groente, fruit, granen, aardappels, rijst, pasta en peulvruchten, zuivel, vlees, vis, vetten en olie. Op de eindproducten van dit hulpprogramma wordt duidelijk aangegeven dat ze gratis zijn en afkomstig van de Europese Unie. Dit voedsel kost ook Nederland als land niets extra’s. Als Nederland wel zou meedoen, kunnen deze producten door de voedselbanken worden verdeeld.

Kabinet echter niet bereid gratis oplossing te accepteren!

We hebben staatssecretaris Bleeker per brief gevraagd bij de Europese Unie te melden dat Nederland voortaan ook gebruik zal maken van het Europese voedselhulpprogramma. De heer Bleker heeft echter geantwoord dat hij daartoe niet bereid is. Vervolgens hebben drie CDA-leden van de Tweede Kamer vragen aan de heer Bleker gesteld. Uit diens beantwoording blijkt echter opnieuw dat het kabinet niet van plan is aan het Europese voedselhulpprogramma deel te nemen. De lidstaten dienen zelf te bepalen hoe in het levensonderhoud van behoeftigen wordt voorzien. Verder is hij niet bereid om samen met de Voedselbanken om tafel te gaan om deze kwestie te bespreken.

Kamerdebat…

Binnenkort wordt deze kwestie besproken in de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Voedselbanken verwachten van de politiek dat Nederland zo gauw mogelijk wèl gebruik gaat maken van het voedselhulpprogramma van de Europese Unie. Dan zullen de Voedselbanken wel in staat zijn om de allerarmsten in Nederland (tijdelijk) van voldoende en kwalitatief goed voedsel te voorzien. Het valt niet uit te leggen aan de Nederlandse burgers dat wij als grootste nettobetalers aan de Europese Unie wèl meebetalen aan dit voedselhulpprogramma, maar dat onze eigen mensen die in armoede leven daar géén gebruik van kunnen maken! De snel groeiende vraag bij de Voedselbanken maakt op schrijnende wijze dagelijks duidelijk dat deze voedselhulp ook in Nederland noodzakelijk is! Zoals een Europarlementariër van het CDA het onlangs verwoordde: “Het heeft geen zin om uit ´moraalridderij´ geld op de plank te laten liggen. Twintig andere landen maken wel gebruik van dit programma, terwijl onze eigen voedselbanken duidelijk laten weten deze Europese voedselhulp in het belang van de minstbedeelden in dit land DRINGEND noodzakelijk te vinden`.

8 gedachten over “Óók kerst 2011, voedselbanken en een weigerende Henk Bleker (CDA)”

 1. Tja er zou ook maar iets gunstigs vanuit Europa komen , dat mag niet van gedoger PVV ….

 2. Wat is het toch een onbehoorlijke rotschoft. Dit gedrag komt niet overeen met wat ik begrepen had wat de regels van zijn geloof voorschrijven.

 3. De regering is de vijand van het volk geworden, ze gaan inmiddels letterlijk over lijken.
  Eenmaal in het babbelementarium getroond door middel van een zogenoemde democratische verkiezingsprocedure was de aandacht voor het gepeupel natuurlijk sowieso vrijwel nihil, maar het loopt de spuigaten toch wel steeds woester uit.

  Waarom komen de volkeren niet in opstand??? Ik snap er echt helemaal niks van.

 4. LeRoiDanse Schreef:

  De regering is de vijand van het volk geworden, ze gaan inmiddels letterlijk over lijken.

  @ Roi. Het lijkt me eerder andersom: Het volk is de vijand van de regering geworden. Een staat die bang is voor haar eigen burgers. Kan alleen maar leiden tot democratie moeten bevechten als zich vrij wanend mens.

 5. Het neo liberalisme zorgt voor grotere verschillen tussen rijk en arm.
  Voor de aanhangers van het neo liberalisme is het ontkennen van de negatieve aspecten regel.
  Zo moet je Bleker zijn reactie zien.
  Het rijke Nederland heeft voedselbanken ,en heeft hulp nodig van Europa.
  Dan daalt het aanzien van deze regering in het buitenland.
  Liever hongerige mensen in het land dan reputatie schade in het buitenland.

 6. Theo Gerris Schreef:

  Liever hongerige mensen in het land dan reputatie schade in het buitenland.

  Inderdaad, precies de reden waarom die wijlen Noordkoreaanse Leider en zijn voorbeelden Stalin & Mao hele volksdelen lieten ophongeren. Hongersnood is een keuze, volgens Bleeker.

 7. Al Bakrastani Schreef:

  Tja er zou ook maar iets gunstigs vanuit Europa komen , dat mag niet van gedoger PVV ….

  Jij hebt hem begrepen, net zoals in Groningen er nogal wat subsidie uit de EU komt die naar Groningen gaat. Mensen gaan dan wat anders denken over de EU en dat wil PVVD en het CDA niet. Die willen de norse chagrijn houden als stemmer want die is makkelijk te paaien.

Reacties zijn gesloten.