Pensioenen: of u alstublieft niet zo oud wilt worden

De dekkingsgraad van de pensioenen van onder meer het ABP dreigt weer te laag te worden. Niet vanwege allerlei casinopraktijken met uw voor de financiële veiligheid belegde gelden, althans dat beweert men, maar omdat u plotseling een stuk ouder schijnt te worden dan in de bij de pensioenfondsen gebruikte Excelsheets.

De pensioenen zullen met 5 à 10 procent gekort worden. Dat zegt André ten Damme, financieel directeur van APG, de pensioenuitvoerder van onder meer ABP en het pensioenfonds voor de bouw.

De lage dekkingsgraden bij de pensioenfondsen zijn volgens Ten Damme niet zozeer te wijten aan tegenvallende beleggingsresultaten. Die zijn nog wel positief. “Het probleem is onder meer dat de levensverwachting dit jaar weer aanzienlijk gestegen is. Nooit premie voor betaald!”

Nee precies, die levensverwachting varieert nogal per jaar. Gelieve zo spoedig mogelijk te overlijden na het productieve deel van uw leven beëindigd te hebben.

16 gedachten over “Pensioenen: of u alstublieft niet zo oud wilt worden”

 1. Door het uitkleden van de gezondheidszorg zullen mensen steeds meer zelf moeten betalen.
  Dus blijven lagere en middeninkomens langer weg bij de artsen.
  Waardoor de levensverwachting ook daalt voor deze groepen.
  Dus , zal dit argument over een aantal jaren niet meer gelden.
  Maar dan zijn er geen pensioenen meer.
  Opgegaan aan een slechte beurs, en te weinig rente.
  Oorzaak , die prachtige munt.

 2. Daar hebben ze bij levensverzekeringmaatschappijen van die rekentabellen voor, zodat er op een afgesloten levensverzekering ‘gemiddeld’ altijd winst wordt gemaakt. Maar ambtenaren leven kennelijk veel langer.

 3. Je zou ook kunnen stellen: gelieve het productieve deel van uw werkende leven met eenzelfde percentage te verlengen als uw totale levensverwachting. Want hoe kun je het systeem nu eerlijk en solidair houden als het onbetaalbaar is? Of moeten de jongere generaties ook nu weer in hun eentje opdraaien voor de generatie die al 40 jaar donders goed weet dat maatregelen nodig waren, maar structureel heeft geweigerd om deze maatregelen te nemen. Lekkere vorm van solidariteit…

 4. Michiel Schreef:

  Je zou ook kunnen stellen: gelieve het productieve deel van uw werkende leven met eenzelfde percentage te verlengen als uw totale levensverwachting. Want hoe kun je het systeem nu eerlijk en solidair houden als het onbetaalbaar is? Of moeten de jongere generaties ook nu weer in hun eentje opdraaien voor de generatie die al 40 jaar donders goed weet dat maatregelen nodig waren, maar structureel heeft geweigerd om deze maatregelen te nemen. Lekkere vorm van solidariteit…

  goed naar de liegverhaaltjes van het Kapitaal en hun PvdA slaafjes geluisterd ….

 5. Ze hebben al 2 jaar gestolen, maar vertelden erbij dat de pensioenleeftijd nog verder zou opschuiven als de levensverwachting nog hoger zou worden. Dat kunnen ze niet ineens door onze strot duwen, maar dat moet gecommuniceerd worden, zodat we er over een tijdje zelf van ‘de noodzaak’ overtuigd zijn.
  Welnu: het startschot is hier. Een lange communicatiecampagne om ons murw te krijgen voor nog meer jaartjes extra werken. Het feest gaat beginnen.

 6. Michiel Schreef:

  Je zou ook kunnen stellen: gelieve het productieve deel van uw werkende leven met eenzelfde percentage te verlengen als uw totale levensverwachting. Want hoe kun je het systeem nu eerlijk en solidair houden als het onbetaalbaar is? Of moeten de jongere generaties ook nu weer in hun eentje opdraaien voor de generatie die al 40 jaar donders goed weet dat maatregelen nodig waren, maar structureel heeft geweigerd om deze maatregelen te nemen. Lekkere vorm van solidariteit…

  Oja? Goh! Wat een opportunistische verontwaardiging. Laat het bruine kabinet dan werkgevers maar strafbaar stellen als die 45-plussers niet aannemen en woekerwinstbazen die discrimineren op een zwarte lijst zetten, plus ontslagrecht strenger maken ipv. versoepelen, dan heb jij je zin immers? Of is het dan óók niet goed?

 7. straks eerst je dwanggekochtte huurhuisje opeten als je op je 60e de WAO in gaat en tot je 70e moet werken ..dat.. koopt een VVD’/CDA/D66/GL/PvdA Neoliberaal dan ver beneden de prijs op de veiling en je kinderen erven de restschuld …

 8. Michiel Schreef:

  Of moeten de jongere generaties ook nu weer in hun eentje opdraaien voor de generatie die al 40 jaar donders goed weet dat maatregelen nodig waren, maar structureel heeft geweigerd om deze maatregelen te nemen. Lekkere vorm van solidariteit…

  Is dat zo? Ik ben met mijn 16e gaan werken en heb tijdens mijn werken bijgeleerd en ben zo hogerop gekomen. Die solidariteitsroep van de jongere generaties die gestudeerd hebben op mijn kosten (wat ik ze meer dan graag gegund heb)vind ik wat eenzijdig. Ik had zelf ook graag die kans gehad. Maar dat de kortzichtige denkertjes nu ineens alle praatjes over de nu wat ouderen klakkeloos geloven, doet mij toch vermoeden dat dat langer studeren niet echt heeft bijgedragen aan hersenontwikkeling. Ik wel solidair betalen aan hun opleiding en nu zij, een betere opleiding (en vooral langer) hebben genoten, een betere gezondheidszorg hebben genoten (ja, die nu weer in rap tempo wordt afgebroken onder oneigenlijke argumenten, waarbij de schuld bij de ‘dure” ouderen wordt gelegd) opgegroeid zijn in een Nederland waar het niet op kan, moeten de ouderen maar weg.
  Verwende kleuters.

 9. @3 Michiel:

  Mijn werkend “leven” heeft veel overeenkomsten met dat van Keira ( @8):
  Ik ben op mijn 17e gaan werken ( 5 dagen per week van 7.00 tot 13.30 en 1 dag tot 17.30= 42,5 uur per week) En dan was ik nog blij dat de werkuren het toelieten dat ik 5x per week een opleiding kon volgen van 14.00 tot 18.00. De 4 jaar tot mijn 21e telden niet mee voor pensioen: hoezo zouden wij tekortschieten in solidariteit : 44 jaar gewerkt voor pensioen gebaseerd op 40 dienstjaren.

  Als jij begint te zeuren over solidariteit wil ik van jou compensatie voor die extra 4 jaar, want die heb ik waarschijnlijk voor jou gewerkt!
  Of misschien heb ik ze ook wel gedeeltelijk gewerkt voor de toenmalige leidinggevende (heette toen een “chef de bureau” ) die iedere ochtend de voor hem liggende papieren bij elkaar veegde en voor mij neerlegde: alsjeblieft jongedame, werk dit even uit, ik zal ze vanmiddag tekenen.
  Het kwam bij mensen van mijn generatie niet eens op om dat oneerlijk te vinden (die “oude” man verdiende 3x mijn salaris!).
  En wij hebben naar jouw smaak niet lang genoeg gewerkt?

  Keira heeft niet helemáál gelijk met haar opmerking “Verwende kleuters”, want mijn 5-jarige kleindochter is een kleuter met meer sociaal besef dan jij.

  Het moet zijn: Verwende baby!

 10. Weer zo een leuke rekentruc.
  Nederland had een relatief hoge baby- en kindersterfte in Europa en dat is de laatste tijd flink afgenomen.Dit telt ongelofelijk zwaar op de toename van de gemiddelde levensverwachting.

 11. In het algemeen word ik een beetje vervelend van het zure klimaat in dit land, alles wordt uitgedrukt in geld, geld, geld. en wat een mens kost of heeft bijgedragen. Gatverderrie.
  Stop daar asjeblieft eens mee volkje van Nederland en laten we onze pijlen richten op de echte Grootgraaiers in plaats van op elkaar, want die laatsten slagen er maar mooi in om uit de wind te blijven hè? Trap er toch niet in.
  Het is toch van de zotte als mensen als Keira en Nada Niente in het defensief worden gedrongen, zich moeten verantwoorden, omdat ze van een bepaalde geboortedatum zijn?

  In hetzelfde verlengde ligt de visie op gehandicapten ( overbodig, weg ermee), ouderen ( dood, zo snel mogelijk), asielzoekers ( terugsturen), alles en iedereen wordt de maat genomen op hun productiviteit, deze denktrend is de oorzaak van het uiteindelijk uitroeien van de “zondebokken”.

 12. ‘Levensverwachting’ slaat nergens op, zoals Willem hierboven (#10) al aangeeft, want dan heb je het over de hele lange termijn. Het is ook zomaar een balletje in ten Damme’s balletje-balletje-praatje, want daarna begint-ie over de belangrijkere factor van de lage rente.

  Maar op diezelfde Trouw-pagina staat een verwijzing naar een artikel met Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van hetzelfde pensioenfonds waar ten Damme directeur van is. Ze blijken er nogal over van gedachten te verschillen:
  “Het gebruik van de marktrente voor het berekenen van de discontovoet vindt Sluimers eigenlijk geen goed systeem. Volgens Sluimers is het ‘nog een wonder’ dat met dit percentage de dekkingsgraad er nu nog zo bijligt. Het FD, dat morgen een groot interview met de pensioenbestuurder publiceert, schrijft dat Sluimers vindt dat het ‘te streng’ is voor ouderen om de pensioenen nu te verlagen.”
  (http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3079440/2011/12/16/Pensioenfondsen-staan-er-niet-slecht-voor.dhtml)

 13. LeRoiDanse Schreef:

  Stop daar asjeblieft eens mee volkje van Nederland en laten we onze pijlen richten op de echte Grootgraaiers in plaats van op elkaar, want die laatsten slagen er maar mooi in om uit de wind te blijven hè? Trap er toch niet in.
  Het is toch van de zotte als mensen als Keira en Nada Niente in het defensief worden gedrongen, zich moeten verantwoorden, omdat ze van een bepaalde geboortedatum zijn?

  Uitstekend verwoord, Roi. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden!

 14. De schuld leggen bij een generatie heeft totaal geen zin.
  Maak je maar druk , dat er over 10 jaar nog een goed pensioen is.
  Vele landen en de EU drukken enorme bedragen geld bij.
  Wat weer zorgt voor enorme inflatie.
  En pensioenen zijn afhankelijk van de beurs en de rente.
  Stel we krijgen ieder jaar met een inflatie van 7% te maken.
  Dan is de inflatie na 10 jaar richting 100%.
  En dan mogen de pensioenen nog niet eens gekort worden.
  En bij het nieuwe pensioenakkoord mag de werknemer alle risico dragen.

 15. Theo Gerris even een rekenkundige correctie :
  10% inflatie per jaar na 1e jaar 90% oorspronkelijke waarde , na 2e jaar 81 % na 3e jaar 73% na 4e jaar 66 % na 5e jaar 59 % na 6e jaar 53% na 7e jaar 48 % na 8e jaar 43 % na 8e jaar 39% na 9e jaar 35% en aan het eind van het 10e jaar dus 31 % van de oorspronkelijke waarde en dus niet 0 😉

Reacties zijn gesloten.