Columnrondje dinsdag 27 december 2011

Bert Wagendorp in de Volkskrant legt uit waarom Wilders meteen weer begon te janken in het openbaar vanwege de kersttoespraak van Beatrix.

Han van der Horst, we zien hem tegenwoordig nogal over het hoofd, over de vraag wie de regels verzint om het leven voor anderen zo onaangenaam mogelijk te maken. Laat u niet bedriegen door het uiterlijk van mensen die niettemin niet deugen. Altijd een goede raad.

Thomas von der Dunk zou als historicus beter moeten weten. De Rooms-Katholieke kerk is helemaal niet de oudste nog actieve institutie ter wereld. Dat is het officiële zelfbeeld van deze kerk, maar daarom klopt het nog niet. Binnen de christenheid is de Armeense Apostolische kerk al ouder. Maar het is geen wedstrijdje. Niettemin lezenswaarde kanttekeningen over bisschoppen die het worst zal wezen dat kinderen misbruikt zijn, maar wenen over het uitkomen van het schandaal.

En ten slotte de laatste Hulspas, “2012: de onderklasse aan de macht”:

Rutte heeft Balkenende verslagen. Het vertrouwen in het kabinet-Rutte is gedaald tot een historisch dieptepunt. Het volstrekt stuurloze kabinet Balkenende-IV wist op z’n diepst altijd nog 21 procent van de bevolking enig vertrouwen in te boezemen; het kabinet Rutte zakte deze week naar twintig procent (De Pers)

Da’s weinig inderdaad.