Hypotheekrente-aftrek: willen is kunnen

In de Volkskrant staat uitgelegd dat ambtenaren allang bedacht hebben hoe je de hypotheekrente-aftrek, deze indirecte subsidie voor projectontwikkelaars, geleidelijk kunt inperken of afschaffen.

Ingrepen in de woningmarkt kunnen snel geld opbrengen voor de onafwendbare extra bezuinigingen. Althans sneller dan bijvoorbeeld aanpassingen van de WW, het ontslagrecht, de AOW-leeftijd of de zorguitgaven.

Een van hun opties die nu in het kabinet worden gewogen is dat de aftrek alleen nog maar geldt voor nieuwe hypotheken waarbij huiseigenaren over een periode van dertig jaar verplicht lineair aflossen.

Er zitten nog minstens drie knoppen aan de aftrek waar het kabinet aan zou willen draaien zonder dat de aftrek verdwijnt: het percentage van de aftrek, de hoogte van de hypotheek en het eigenwoningforfait.

Jan Kees de Jager weet echter nu al waarom hij er geen zin in heeft:

Hij vindt het maar een mediadingetje, die hypotheekrenteaftrek, dat niets van doen heeft met bezuinigingen. Want als ik hem afschaf of inperk, zegt De Jager, moet ik dat meteen compenseren. ‘Het levert voor de begroting nooit geld op.’

 

31 gedachten over “Hypotheekrente-aftrek: willen is kunnen”

 1. Zelfs als het geen geld oplevert scheelt het in ieder geval wat rondpompambtenaren en adviseurs die niet wezenlijk waarde toevoegen.

 2. Kijk eens aan.
  J.K de Jager laat nu blijken dat hij een zeer korte termijn visie heeft.
  Op de lange termijn levert het miljarden op.
  Maar ja, daar heeft hij schijt aan.
  Als hij het maar niet hoeft uit te voeren.

 3. Misschien kan Maf Kees even uitleggen waarom andere bezuinigingen niet gecompenseerd worden. Rechtse hobby’s zijn hardnekkig

 4. De gezamelijke hypotheek schuld van NLers is 6oo miljard Euro. De rente hier van wordt terug betaald
  door de staat der Nederlanden, Wie zijn feitelijk de staat der Nederlanden? Juist ja, dat zijn we allemaal.

 5. @4

  Althans een gedeelte van de verschuldigde rente.

  De meeste mensen zullen het grootste gedeelte nog altijd zelf moeten ophoesten, nog afgezien van het feit dat dit soort douceurtjes min of meer een sigaar uit eigen doos zijn.

  Geld lenen kost geld. Dat dit niet voor iedereen evident is en expliciet vermeld moet worden geeft wel aan hoe ver we in een live now pay later maatschappij leven.

  Met de HRA was het ooit de bedoeling om het bezit van een eigen woning te stimuleren. Het eindresultaat is dat hele volksstammen slaaf van hun bank zijn geworden en als een IC patiënt aan het fiscale infuus liggen.

  De partijen die het woord vrijheid in hun naam voeren zijn feitelijk de partijen die een afhankelijke levensstijl propageren. Zo koop je stemmen in de beste dictatoriale traditie

 6. “De partijen die het woord vrijheid in hun naam voeren zijn feitelijk de partijen die een afhankelijke levensstijl propageren. Zo koop je stemmen in de beste dictatoriale traditie”

  De referentie naar “vrijheid” in hun naam is een zuiver PR stunt, onder vele andere: betekent in wezen helemaal niets.

 7. @5 en @6 Vrijheid, jawel betekent voor mij het volgende van die partijen die het in hun naam hebben staan: de vrijheid van mij die heeft, degenen die niet-heeft ongegeneerd te naaien zonder dat die gebukt staat en aldus mijn ‘heeft’ lekker groter te laten worden. En daar dan nog trots op te zijn ook. Want hij die niet-heeft is een sukkel.

 8. Hallo

  Mijn man en ik hebben 15 jaar geleden een huisje gekocht met veel hypotheek. Anders konden we het niet betalen. Als de aftrek afgeschaft wordt kom ik echt in heel grote problemen. Ik kan mijn lasten niet meer betalen, mijn huisje zakt in waarde, ik kan dan zelfs mijn hypotheek niet meer aflossen als ik mijn huisje verkoop. Echt heel grote problemen. En zo ken ik er veel meer. En we stemmen allemaal PvdA of SP en zeker niet rechts.

 9. 8
  Sonja

  Ik begrijp uw problemen.
  Maakt u zich maar niet druk.
  Als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft , dan gaat het zeer geleidelijk gebeuren.
  U moet nog 15 jaar betalen.
  Nou die aftrek zal nog langer lopen als 15 jaar, is mijn inschatting, of de mensen worden gecompenseerd.

 10. @ 8: Sonja:

  Heel makkelijk: boven de 200.000 de aftrek stoppen. Gewone mensen in gewone huizen kunnen dan blijven wonen, en de rest zoekt het maar uit wat mij betreft, die maken zich ( meestal) ook niet druk over anderen.

  Ben ik nu slecht?

 11. Ik ben bang dat ik niet gecompenseerd wordt. Er wordt net gedaan of alleen rijk rechts een eigen huis heeft en dat je dus vooral VVD’ers treft. En die kunnen het makkelijk lijden. Maar dat is zeker niet het geval, ik wordt getroffen en ik kan het niet lijden.

 12. Er is niet 1 partij die zomaar de hypotheekrente wil afschaffen. Dat is een VVD sprookje.

  Dit is bv het standpunt van de SP. Heb ik even opgezocht. Standpunten van PvdA en D66 e.d. gaan veel minder ver:

  De SP wil de renteaftrek voor alle huishoudens garanderen tot de rente over de eerste € 350.000 hypotheekschuld, tegen een maximale belastingaftrek van 42 procent. De SP wil daarnaast dat het aflossen van de hypotheekschuld fiscaal het voordeligst wordt. Concreet betekenen de voorstellen van de SP dat er voor een huishouden met een inkomen van € 50.000 en een hypotheek van € 300.000 niets verandert. Een huishouden met een inkomen van € 100.000 en een hypotheek van € 500.000 zal ook de rente over de eerste € 350.000 hypotheekschuld tegen 42 procent mogen aftrekken. Dit laatste wil de SP binnen 10 jaar bereiken zodat de woningmarkt de fiscale veranderingen rustig kan verwerken.

  http://www.sp.nl/standpunten/cd_177/standpunt_over_hypotheekrenteaftrek.html

  Wat denk je Sonja. Stel dat het SP standpunt werkelijkheid wordt, kom jij dan in grote problemen?

 13. 11
  Sonja

  Ik heb ook een eigen huis.
  Vergis je niet, de waarde zal nog verder gaan dalen.
  Schattingen liepen uiteen van 20 tot 30% waarde vermindering.
  We hebben nu 10% gehad.
  Als je nu moet verkopen ben je het haasje.
  Door het enorme bijdrukken van geld, zal de geldontwaarding ( inflatie ) ook behoorlijk gaan stijgen.
  Dus als je blijft zitten, komt alles weer goed.
  De markt is alleen de lucht uit de bubbel aan het laten.
  Dat gaat zich dus weer normaliseren op den duur.

 14. @12: JvdH:

  quoot: [ Er is niet 1 partij die zomaar de hypotheekrente wil afschaffen. Dat is een VVD sprookje.]

  Natuurlijk niet, mensen angst aanjagen want dan blijven ze lekker op de VVD, PVV en ander prut stemmen.
  Zéker tot na de volgende verklezingen gebeurt er helemaal niks, daarna is het weer tijd om kiezers te bedonderen.

 15. @10 Slecht niet, wel egocentrisch. Jij hebt waarschijnlijk geen hypotheek van boven de 200.000. Een rijtjeshuis of appartementje kost meestal al 250.000! Leuk hoor, al die mensen die de grens zo stellen dat ze er zelf geen last van hebben. En iedereen die er wel last van heeft die hoort bij ‘de rest’ en zoekt het zelf maar uit, die maken zich ( meestal) ook niet druk over anderen. Nou, ik hoor bij die rest.

 16. @15: Sonja:

  Vind jij het voorstel: tot 200.000 mag je het aftrekken, daarboven niet meer dus onredelijk? Je mag gerust een appartementje van 300.000 euro kopen hoor, maar dan krijg je voor die laatste 100.000 geen belastingteruggaaf.

  Hoe hoog is jouw hypotheek? 400.000 > Nou, dan mag je de helft van de rente aftrekken.
  ben je zieilg?

 17. Sonja Schreef:

  @10 Slecht niet, wel egocentrisch. Jij hebt waarschijnlijk geen hypotheek van boven de 200.000. Een rijtjeshuis of appartementje kost meestal al 250.000! Leuk hoor, al die mensen die de grens zo stellen dat ze er zelf geen last van hebben. En iedereen die er wel last van heeft die hoort bij ‘de rest’ en zoekt het zelf maar uit, die maken zich ( meestal) ook niet druk over anderen. Nou, ik hoor bij die rest.

  Is je een hypotheek van boven de €250.000 verdien je ruim boven modaal , of alleen , of als gezamelijk inkomen , ben jij gestopt met werken ??? Dan is dat JOUW keuze geweest en hoef je niet zielig te gaan doen , mensen die een huis kopen en hun hypotheekrente teruggave nodig hebben om van te leven hebben wel bijzonder veel risico genomen met hun financieën , eigenlijk een stupide risico , want rekenen op iets wat wegbezuinigd kan worden ??? beetje boel dom !!!! Mijn Hypotheekrenteteruggave gaat de spaarrekening op en als hij verdwijnt geeft dat geen echte problemen , maar ik heb dus ook maar een apartementje van €90.000 gekocht en geen huis van boven mijn redelijk budget ,,,,

 18. @#17 helemaal mee eens, als je in de problemen komt door een wijziging in de regeling HRA, steek eerst je hand eens in eigen boezem, dan heb je echt iets niet goed gedaan of boven je stand.

  Toen die andere regeling voor 90% werd afgeschaft, waardoor 100.000 ernstig zieke mensen geweldig in de shit gaan komen waar ze helemaal niks aan kunnen doen, was de solidariteit ver te zoeken.
  Sterker nog in bepaalde media kregen zij nog een schop na.

  En als je nu iemand die problemen zou kunnen krijgen bij een wijziging van de HRA niet zielig vindt ben je egocentrisch…..mag ik even een teiltje.

  De HRA wijzigen moet zonder al teveel kleerscheuren uit te voeren zijn, in vind het idee van de SP zoals hierboven niet verkeerd klinken en kan me echt niks voorstellen dat hier mensen problemen mee zouden kunnen krijgen.

 19. Weten jullie wel dat er honderduizenden mensen zijn die net als ik een hoge hypotheek genomen hebben? Inderdaad op 2 salarissen. Gewone mensen hoor. Er was geen sprake van dat de regeling gewijzigd zou worden. Als je 20 jaar geleden een appartement gekocht hebt voor 90.000 dan raakt het jou niet. Makkelijke om er dan zo over te denken.

 20. Sonja Schreef:

  Als je 20 jaar geleden een appartement gekocht hebt voor 90.000 dan raakt het jou niet. Makkelijke om er dan zo over te denken.

  Voor mutsen en piepen moet je bij rechts zijn. Uiteraard zullen Henken en Inritten wel weer denken dat de hypotheekrentenaftrekkerij afgeschaft wordt door `Links’ . NL. Zo tsjilpt hun Lijder het wel weer.

 21. Ik kan geen medelijden hebben met mensen met een een huis van een miljoen die straks een procentje minder belastingvoordeel zouden hebben, stel dat er eindelijk eens iets aan de HRA gedaan zou worden. En dat domme gejank zoals Sonja hierboven word ik een beetje misselijk van. Maar kan ook aan het gourmetten van zojuist liggen.

 22. Wat een hufterige reacties. Ik hoop dat ze de ziektekosten en de huursubsidies ook flink aanpakken. daar heb ik voorlopig geen last van.

 23. Sonja Schreef:

  Wat een hufterige reacties. Ik hoop dat ze de ziektekosten en de huursubsidies ook flink aanpakken. daar heb ik voorlopig geen last van.

  Ha, een echte rechtse trolle. Ga ergens anders zieken.

 24. Ik weet niet wat een trolle is, maar als er nare kereltje zoals jij de dienst uitmaken op een forum dan slaat elk gesprek automatisch dood. Blijf jij maar lekker hier zieken, hufter.

 25. Sonja Schreef:

  Ik weet niet wat een trolle is, maar als er nare kereltje zoals jij de dienst uitmaken op een forum dan slaat elk gesprek automatisch dood. Blijf jij maar lekker hier zieken, hufter.

  Hap, hap. 🙂 Schelden en brallen is tegen de REGELS. Je kunt geen rechten ontlenen aan een paar keer reageren hier, je moet het verdienen om je zegje te mogen doen, zo niet ➡ Exit!!

 26. @22: Sonja

  quoot: [ Ik hoop dat ze de ziektekosten en de huursubsidies ook flink aanpakken. daar heb ik voorlopig geen last van. ]

  Ik ben inmiddels misselijk van “mevrouw” Sonja met haar gezever en dom getreiter.

 27. Sonja Schreef:

  Weten jullie wel dat er honderduizenden mensen zijn die net als ik een hoge hypotheek genomen hebben? Inderdaad op 2 salarissen. Gewone mensen hoor. Er was geen sprake van dat de regeling gewijzigd zou worden. Als je 20 jaar geleden een appartement gekocht hebt voor 90.000 dan raakt het jou niet. Makkelijke om er dan zo over te denken.

  Mijn apartementje 6 jaar geleden gekocht .. in een gemengde wijk .. gezellig .. en niet “boven mijn mogelijkheden ”

  Sonja Schreef:

  Wat een hufterige reacties. Ik hoop dat ze de ziektekosten en de huursubsidies ook flink aanpakken. daar heb ik voorlopig geen last van.

  O guttegut , omdat trutje hola een te dure hypotheek heeft genomen moeten er andere ook maar lijden , kijk dat is nu typisch de egoistische houding waar ik van kots , mevrouw wil boven haar economische mogelijkheden leven en als dat niet meer gaat hoopt ze dat anderen die het zwaarder hebben het nog zwaarder krijgen … Als het niet tegen de regels was om fysiek ongemak toe te wensen zou ik je een WAO waardige aandoening toewensen waardoor je je overwaarde zou moeten opeten en gewoon weer naar een huurhuisje terug kan , dan zonder die huursubsidie die je anderen misgun .. 😥 maar dat is helaas tegen de regels dus kan ik je alleen maar een bezuinigingsronde bij je baas toewensen …

 28. 22
  Sonja

  Aan die mentaliteit gaat Nederland kapot.
  Niks maar dan ook helemaal niks om de medeburger geven.
  Als jij het maar hebt.
  Ikke ikkke ikke en de rest kan stikken.

 29. Zaken met een bank voor 30 jaar vast leggen al dan niet met behulp van fiscale regelingen vergt een dosis gezond verstand. Een huis op 2 salarissen gekocht waarbij je kan overleven dankzij een fiscaal voordeel da’s een enorm risico, in 30 jaar kan van alles gebeuren, crisis, zwangerschap, ontslag, echtscheiding, veranderingen in fiscaal regime, ik noem er maar een paar.
  Waarom moet je je druk maken over mensen die willens en wetens dit risico hebben genomen?

  Een dwarslaesie door een noodlottig ongeval, daar doe je verder weinig aan, als je dan je leven weer zo goed en zo kwaad mogelijk op de rit hebt dankzij een reeds 15 jaar bestaande regeling en ze pakken dit zomaar ineens af waardoor heel je leven instort. En alles gebaseed op zeer dubieus cijfermateriaal en vuige leugens.

  Als je dat prefereert boven een bijstelling van de HRA…….Sorry, dan heb je voor mij echt een steekje loszitten.

 30. Sonja heeft 15 jaar geleden een huis gekocht (ik krijg de indruk dat er een hypotheek van meer dan 250.000 in euro’s op zit) Volgens mij kon je voor dat geld (550.000 gulden) in 1996/97 een enorme kast van een huis kopen! Maar ik snap niet zo goed waar ze zich druk over maakt want evt. stop HRA wordt over jaaaren uitgesmeerd en geldt ook voor hypotheken boven de 4 ton (??)

Reacties zijn gesloten.