Columnrondje vrijdag

Afgelopen week hebben we kunnen ervaren wat marktwerking in de zorg kan betekenen. Achmea had niet goed genoeg ingekocht en mensen die daar verzekerd zijn konden dat merken. Niet meer welkom in Tilburg. Dit is een van de fijne kanten van het huidige kabinet, ze blijven zo lekker in de tredmolen van het neo-liberale denken lopen. Net hamsters. Thomas von der Dunk heeft er nog wat opmerkingen over.

In De Pers laat Femmetje de Wind nog wat gedachten los over de markwerking en hoe ziekenhuizen daar op af te rekenen door middel van sterftecijfers. Geen goed idee! U bent een risico, u zou tijdens uw verblijf in ons ziekenhuis kunnen overlijden? Dan nemen wij u toch maar niet op, sorry, marktwerking. Doodgaan doet u maar ergens anders.

Gerrit Komrij in NRC over dromers – die ongewenst worden -, non-communicatie, internetschurken, profiteurs en Wilders.  (hij staat niet toevallig in dit rijtje)

Christiaan Weijts over Eigenoliebollenforfait en zijn verloren geloof over dat er een relatie bestond tussen recht en rechtvaardigheid, en tussen belastingen en billijkheid. Arme man is weer een illusie armer.

Folkert Jensma zet even wat belangrijke zaken op een rijtje uit 2011. Heel duidelijk is wel dat recht halen voor mensen met een kleine beurs onmogelijk zal worden. Ook dat Nederland een xenofobisch ongastvrij land is, bent u buitenlander? Niet heerlijk blank en blond? Wegwezen, wij sturen de honden op u af. Als ik lees hoeveel huiselijk geweld er is in Nederland, snap ik niet dat er caviapolitie is gekomen. O ja, toch wel, dat vindt Dion Graus geen probleem, deed/doet hij zelf ook aan, dan mag het.

Dan nog komisch jaaroverzicht van 2011 van Rob Wijnberg in nrc.next. Twee voorbeeldjes:

Meest komische nieuwsbericht: ‘Facebook-baas woedend om uitlekken privéfoto’s.’

Meest ongeloofwaardige nieuwsbericht: ‘President van Frankrijk roept vrouwen op borstvergroting te laten verwijderen.’