U bent pedofiel, zegt de scanner

Wetenschappers zijn steeds beter in staat om met een hersenscanner vast te stellen of iemand pedofiel is of niet. Maar hoe betrouwbaar is die informatie? En wat moeten we ermee? (Trouw)

Ik zou zeggen niks! Ik vind dat hier toegepast moet worden, onschuldig tenzij het tegendeel bewezen. Daarbij niet iedereen die iets leuk vindt, beschadigt dat ook. Het kan best zijn dat er iets te zien is op scans. Maar ik betwijfel of de wetenschappers beseffen wat ze zien. Gaan straks sociaaldenkende mensen ook de scanner in? Of mensen waarvan wordt gedacht dat ze niet zo goed mee kunnen komen? Of van mensen die misschien niet helemaal arisch zijn, zal ook wel aan de hersenen te zien zijn.

Voor je het weet ben je op het niveau van Cesare Lambroso bezig. Dat lijkt mij onwenselijk en helemaal in deze tijden!

Eerder was er in Nederland de onderzoeker Buikhuisen, die door het ene kamp verguisd werd en door het andere bewierookt. Toch is er paar jaar geleden iemand gepromoveerd op een onderzoek naar biologische oorzaken van crimineel gedrag bij jonge criminelen. Voortschrijdend inzicht of gewoon dikkoppigheid?

Dick Swaab was iemand die meende te kunnen zien aan een hersenscan dat iemand homofiel was. Lekkere boeiende wetenschap. Ja, voor homofoben. Kunnen we straks ook zien dat ik liever mijn paarse shirt aan heb dan mijn groene? Gaan we daar ook betekenis aan hangen?

Ik vind het een gevaarlijke weg die we inslaan (want waarom dan alleen criminelen onderzoeken? Neem dan ook gelijk even wat politici en mensen uit het zakenleven mee, kijken of je daar iets raars bij ziet op de scan).

Ik weet niet of dat allemaal kan, maar als ik me indenk hoe complex de hersenen zijn en hoe ze problemen oplossen door zelf nieuwe dwarsverbanden te maken, zou ik als mens heeeeeeel voorzichtig zijn om zomaar te zeggen dat een bepaald gebied voor een bepaalde eigenschap staat. Ik zou dat niet doen met mijn Gezonde Boeren Verstand.

5 gedachten over “U bent pedofiel, zegt de scanner”

 1. o en dat word bewijslast ?? dus als er na een kinderverkrachting een groepje mensen word opgepakt is degene die Pedo-scant meteen maar de schuldige ??? Niet de Crackverslaafde met zijn door zijn verslaving extreme en ongeremde seksualiteit ( bijvoorbeeld ) … De scan telt …..

 2. Wacht effe AlBakra, dit is alleen de aanloop naar de scanner die onomstotelijk bewijzen kan dat je “potentieel terrorist” ben en/of uiterst “staatsgevaarlijk”.

  De vulgus moet in de toom gehouden worden. Moeten ze steeds slimmere trucjes uitvinden. Geniale massa communicatie, weetjewel. 🙂

 3. Al Bakrastani Schreef:

  o en dat word bewijslast ?? dus als er na een kinderverkrachting een groepje mensen word opgepakt is degene die Pedo-scant meteen maar de schuldige ???

  Nee, je weet dan dat je 90% kans hebt dat het *niet* de schuldige is. Zo’n 90% van alle kindermisbruik (inclusief vrijwel alle recidive en delicten met lichamelijk letsel) wordt namelijk gepleegd door niet-pedofielen en eveneens zal meer dan 90% van alle pedofielen nooit een kind iets aandoen omdat de aantrekking niet seksueel gericht is (dit is verreweg het grootste deel), ze ondanks een seksuele aantrekking een kind niet willen beschadigen of bang zijn voor de gevolgen.

  Beter zou dan zijn een scanner die let op alcoholisme, stress of relatieproblemen (inclusief gedwongen celibaat), want daar vind je de grootste groep kindermisbruikers (de zogenaamde “gelegenheidsplegers”) – om nog maar te zwijgen over een geheel nieuwe groep die door de uitslag van zo’n scan alvast wordt “gestraft” voor iets wat ze nooit gedaan zouden hebben en zich daar vervolgens naar gaat gedragen. En de echte monsters zoals Dutroux zul je er niet tussenuithalen, want die zijn niet pedofiel. 😐

  Een scan waarmee je de 1 op de 20 mensen die “klinisch pedofiel” zijn eruit haalt, laat de meeste en zwaarste delictplegers buiten schot die daardoor alleen nog maar méér vrijheid zullen krijgen. Kindermisbruik zul je er in ieder geval niet mee terugdringen (en daar zou het toch eigenlijk om moeten gaan) – waarschijnlijk integendeel.

 4. Ik wil de hele PVV in de scan. Wil nou wel eens weten of hun hersenen anders zijn.

  Vergeleken met welke dan? Nou, uhm… met die van een normaal mens. Wie dat is/zijn? Nou …dat zoeken we even op.

 5. LeRoiDanse Schreef:

  Ik wil de hele PVV in de scan. Wil nou wel eens weten of hun hersenen anders zijn.

  Met 24 vertegenwoordigers in de Tweede Kamer, 69 (inclusief weglopers) in de Provinciale Staten en 10 in de Eerste Kamer zouden er (bij een zelfde verdeling als de rest van NL) in ieder geval al 5 zakken voor de “pedoscan”. 😛
  Hee, nu is de PVV opeens tegen, hoe zou dat nou komen? 😆

Reacties zijn gesloten.