Warme winter, maar wel vies – grootschalige actie schoonmakers op komst

FNV Bondgenoten vindt dat er nu genoeg gesold is met schoonmakers. Het cao-ultimatum van de schoonmakersbranche is 31 december om twaalf uur ’s nachts verlopen. Als ik het pakket zo bekijk, is het geen absurd raar of uitgebreid pakket.

Doodnormale dingen

“Wij vragen geen bonussen of gouden bergen, maar doodnormale dingen. Zoals genoeg tijd om ons werk te kunnen doen en ziekenhuizen, treinen en scholen schoon te maken. Of doorbetaling als we ziek zijn. En een respectvolle behandeling. Voor de meeste mensen in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Wij gaan dat nu ook afdwingen.” zegt Khadija Tahiri, schoonmaker in een ziekenhuis en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers . Ze vervolgt: “Wij zullen niet alleen de schoonmaakbazen maar vooral de grote dure opdrachtgevers aanspreken. Zoals Philips, de Belastingdienst en de banken. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang en verwachten wonderen voor onmogelijke lage prijzen. Ze hebben een schijnwereld gecreëerd waarin dezelfde kamer ieder jaar nog goedkoper schoongemaakt moet worden. Die schijnwereld gaat ten koste van ons werk en onze gezondheid. Wij gaan die schijnwereld nu doorbreken.”

Maar de werkgeversorganisatie OSB vindt het bizar want het betekent een kostenstijging van 12%.

Misschien moet die OSB het anders zien. Ze hebben jaren te weinig betaald, daardoor zijn de kosten nu zo laag. Eigenlijk zou de FNV Bondgenoten even een achterafcalculatie moeten maken over wat de OSB ‘bespaard’ heeft de afgelopen jaren; wed dat dat veel meer zal zijn dan 12%.

 

8 gedachten over “Warme winter, maar wel vies – grootschalige actie schoonmakers op komst”

 1. Toen ik ergens vorige eeuw in een grijs verleden biochemie studeerde waren schoonmaaksters op de laboratoriumzalen kennelijk bedoeld als een soort (voor wie de Inhumans van Stan Lee kent) “Alpha Primitieven”. Toen er voor het eerst een alleraardigst Hindoestaans(?) vrouwtje mijn tafelblad kwam doen, beging ik al meteen twee doodzonden: ik zei vriendelijk “hallo” en schoof mijn spullen een beetje aan de kant zodat ze er beter bij kon.

  Maar nee, ik mocht van de laboratoriumdirectie niet tegen ze praten (dat was foei!) en spullen aan de kant doen kwam neer op ons storen (dus ook foei). De volgende keer zei ik dus vrijwel onhoorbaar zodat ze me nog nét kon verstaan: “Ik mag niks zeggen, dus ik doe wel een knipoog, want ik vind dat je iemand hoort te begroeten, dus dan maar zó”. Na een keer of drie kreeg ik die knipoog terug – van àlle schoonmaaksters.

  Mijn moeder moest heel erg lachen. :mrgreen:

 2. Niet alleen in ziekenhuizen,treinen en scholen: ook in hotels:
  M.n. de ACCOR- keten ( Novotel, Sofitel etc.) Die hebben natuurlijk ook een “slimme” constructie: aparte schoonmaakbedrijven als dochterondernemingen, zodat de hotels zelf hun handen in onschuld kunnen wassen. Ze nemen werknemers in dienst voor 29 uur per week op basis van minimumloon. Dan wordt er geëist dat ze een hotelkamer (inclusief de bijbehorende badkamer) in 20 minuten helemaal schoonmaken, het bed opmaken, de handdoeken vervangen, nieuwe zeepjes e.d. neerleggen. Wie nauwgezet en grondig werkt redt dat dus nooit in 20 minuten per kamer (en al helemaal niet als hotelgasten kleding e.d. op het bed leggen of op de grond smijten). En voor wie binnen de gestelde tijd probeert te blijven ( en bijvoorbeeld de plinten en de bovenkant van de kastdeuren overslaat): er loopt een “manager” achteraan die e.a.a. met een witte handschoen controleert. Alles wat niet binnen de gestelde tijd naar wens van de directie lukt moet de werknemer in eigen tijd afmaken/overdoen. Zo werken de mensen dus minstens 36 uur voor 29 betaalde uren op basis van minimumloon!
  Ik hoorde dit voor het eerst in Frankrijk, tijdens het Fête de l’Humanité van een Parijse vakbondsvrouw, bij navraag bleek het in NL exact hetzelfde.
  Ik voer sindsdien een persoonlijke boycot tegen Accor, drink er zelfs geen kop koffie.

  @ 1 DSW: idd heel herkenbaar, niet alleen op laboratoriumzalen.

 3. nada niente Schreef:

  er loopt een “manager” achteraan die e.a.a. met een witte handschoen controleert.

  Die stond dus bij ons aan de ingang van de laboratoriumzaal te controleren of er niet stiekem werd gepraat. Dat vond ik pas écht storend, waarom kon die vent niet zelf even ook een doekje pakken in plaats van daar maar staan te niksen? 😛

 4. @ DSW:
  Antwoord: omdat hij de “manager” (slavendrijver) was!
  Zo’n slavendrijver heeft mij ooit bekritiseerd omdat ik een ziekenwagen belde voor een schoonmaakster die in elkaar zakte (naar later bleek van oververmoeidheid en stress!). Toen ik daarna de man van de betreffende dame belde en vervolgens een Turkse werkneemster van mijn afdeling, (want in al mijn “bemoeizucht” meende ik dat het voor haar tenminste een kleine troost zou zijn om als ze bijkwam, iemand naast zich te hebben die haar moedertaal sprak), begon de slavendrijver pas echt te protesteren. (waar al die drukte nou voor nodig was!)
  Ik voel mij boven niemand verheven maar voor slavendrijvers maak ik graag een uitzondering.
  Ik heb hem de les gelezen in bijzijn van alle medewerkers, vooral tot zichtbaar genoegen van de andere schoonmakers totdat 1 van de inmiddels gearriveerde ambulance-broeders zei: ” Mevrouw, rustig nou toch, anders kan ik u zo meteen ook nog naar het ziekenhuis brengen”.

 5. Ik had het nu ook anders gedaan… ik was naar hem toegelopen en had gevraagd: “Voel jij je te goed om ook even een doekje te pakken? Ja? Moet je morgen voor de lol op krapuul.nl kijken, er staat dan namelijk een stukje over jou.”
  😈

  Maar ja, toen hadden we nog niet eens internets, laat staan een krapuul. 😀

 6. @ 6
  Jij hebt destijds veel moediger opgetreden (met het knipogen) dan dat ik heb gedaan:
  Jij was student, ik was al een recalcitrante 50jarige.

  Ik hoop dat beide slavendrijvers (en al hun soortgenoten) krapuul lezen en zichzelf herkennen!

Reacties zijn gesloten.