Randall Munroe tekent wat alles kost

De Amerikaanse tekenaar Randall Munroe (28) maakte de waarde van geld zichtbaar. In een enorme infographic verbeeldde hij in dollars, duizenden, miljoenen en miljarden wat alles kost. En alles is vrij omvattend. Van de kosten van je huisdier (een konijn is duurder dan een kat want stro duurder dan grit), tot het salaris van J.K. Rowling als ze rapper was geworden in plaats van Harry Potter boeken te schrijven. Van het inkomen van de 1 procent (de 1,6 miljoen huishoudens  die meer dan 400.000 dollar verdienen per jaar), tot de kosten van de Eerste Wereld Oorlog (334 triljoen dollar) en de Irak-oorlog (784 triljoen dollar). Zomaar enkele voorbeelden van de enorme chart die je in zijn geheel hier kan bekijken online. (nrc.next)

Wat een werk!, dacht ik toen ik dit zag. Het is iets waar ik wel eens een poosje zoet mee kan zijn en enig perspectief kan krijgen over wat er zoal omgaat aan geld in de wereld. En wat een gigantische bedragen daar mee gemoeid zijn, mij gaan ze mijn begrip te boven en volgens mij de mensen die ermee omgaan ook. Dat wordt allemaal te abstract en daarom hebben ze ook geen idee meer waar ze mee bezig zijn. (Ik heb hier een link naar de poster die ik wel leesbaar vind. Je moet alleen wel scrollen.)

Uiteraard is alles Amerikaans en niet Europees, maar zo krijg je wel een idee van hoe het er in een huishouden in de VS financieel aan toe gaat. Nu het ook in Nederland nijpender gaat worden, ga ik toch ook maar eens kijken hoeveel kleine groene dingetjes uiteindelijk grote oranje dingen worden en of dat niet vermeden kan worden.

1 gedachte over “Randall Munroe tekent wat alles kost”

  1. In het geciteerde stuk wordt triljoen gezegd waar miljard bedoeld wordt.
    Nog steeds duizelingwekkende cijfers evengoed.

Reacties zijn gesloten.