Mannengejank over benoeming vrouwelijke hoogleraren

Toen de Rijksuniversiteit Groningen vrouwen hoogleraar maakte, heeft geen man zijn leerstoel hoeven inleveren.

Het is gemeld in menige krant: de Rijksuniversiteit (RUG) heeft mannen gediscrimineerd. In een poging het aantal vrouwelijke hoogleraren op te krikken naar een iets minder beschamend niveau, benoemde de universiteit ‘professorabele’ vrouwen op persoonlijke titel. Mannen kregen deze kans niet. Dat kan natuurlijk niet! Of toch wel. (Trouw)

Lees het verhaal en oordeel dan zelf. Ik word er een beetje moe van, van die mannen die hun bastion zo verdedigen. Weet nog dat ik te horen kreeg dat een bepaalde mannelijke collega een promotie eerder zou moeten krijgen dan een vrouwelijke, omdat hij tenslotte een vrouw en kinderen had om te onderhouden. En nee dat was niet in de jaren ’50. Dat was eind jaren ’80. Weet niet hoe het nu is, maar vrees dat het niet veel anders is als mannen elkaar kunnen matsen zullen ze dat wel doen, want die vrouwen worden toch alleen maar zwanger.

Overigens geeft de schrijver van dit stuk mij wel moed over het feit dat er jonge mannen zijn die anders denken en dat misschien ook wel vast kunnen houden. Dat alleen zou al een grote stap voorwaards zijn!

Ik wil als jonge man en wetenschapper ook ooit hoogleraar worden, maar niet omdat ik per ongeluk als man geboren ben.

14 gedachten over “Mannengejank over benoeming vrouwelijke hoogleraren”

 1. Al jarenlang worden vrouwen gediscrimineerd en mannen zonder talent naar voren geschoven. Nu ineens is er een vrouwen promo club. Dankzij hen worden vrouwen met talent met de kont aangekeken: die krijgt vast een voorkeursbehandeling want ze is goed & vrouw! De haat vliegt je om de oren. Vrouwen promo-beleid is errug gunstig voor coaches en HRM dames. De rest van de vrouwen die het potentieel absoluut hebben, heeft er nadeel van. De mannen zijn immers bang voor vrouwen met talent en dat wordt erger als die vrouwen ineens ook nog eens misschien een klein beetje bevoordeeld gaan worden.

  Mannen worden ook nu nog altijd bevoordeeld en vrouwen benadeeld. Als vrouw heb je dankzij de positieve discriminatie alleen een extra handicap: je wordt niet alleen benadeeld omdat je vrouw bent, je wordt continue beschuldigd van profiteurschap van de positieve discriminatie. En ja, zelfs als het voor iedereen duidelijk is dat jij de enige vrouw in de groep bent en je ook nog eens verreweg objectief gezien op alle fronten beter presteert dan de mannen. Je geeft de loosers munitie om nog eens extra hard op die vrouwen te vuren.

  Stop de positieve discriminatie van zowel de man als de vrouw: Nu. Het is verdomme 2012.

 2. @2 Oke, Marleen, ik begrijp dat je een punt wilt inbrengen. En hoe stel jij dan voor dat vrouwen die goed zijn op de goede plaatsen komen als mannen het voor het zeggen blijven hebben?

 3. Nog steeds een mannenboel.

  Wel jammer dat vrouwen die invloed krijgen in de top van de politiek of bedrijf of weet-ik-veel, net zulke kwallen zijn geworden als mannen in dezelfde posities.

 4. @4 LRD inderdaad, te vaak gebeurt dat. Is een overlevingsmechanisme denk ik. Zonder lukt het die vrouwen niet.

 5. Mannen worden idd nog steeds bevoordeeld, maar “elk nadeel heb z’n voordeel” : Die vrouwen die dwars tegen de verdrukking in op bepaalde posities komen, zijn beter dan wie dan ook:
  Toen ik afgelopen zomer een operatie moest ondergaan, was is dolblij dat de chirurge een vrouw was, want ongetwijfeld beter dan al haar manlijke collega’s, anders had ze daar niet gestaan.
  Ik kon mijn geluk bijna niet op toen aan de andere kant van de operatietafel een tweede dame zich kwam voorstellen: “goedemorgen mevrouw, ik ben uw anaestiste”. Ik wist toen zeker dat het goed zou gaan:
  Er zou niet fout worden gesneden en ik zou weer wakker worden. En alles ging idd prima!

 6. Wel jammer dat vrouwen die invloed krijgen in de top van de politiek of bedrijf of weet-ik-veel, net zulke kwallen zijn geworden als mannen in dezelfde posities.Hoe komt het toch dat de jonge generatie meiden weer zo ontzettend rolbevestigend zijn?

  En

  Hoe komt het toch dat de jonge generatie meiden weer zo ontzettend rolbevestigend zijn?

  Dus: vrouwen zijn lief, mannen zijn kwallen, negers zijn criminelen, joden zijn ratten enz…?
  Lekker bevooroordeelde meningen vindt je zelf ook niet?

 7. # Grutte Pier

  Dus: vrouwen zijn lief, mannen zijn kwallen, negers zijn criminelen, joden zijn ratten enz…?
  Lekker bevooroordeelde meningen vindt je zelf ook niet?

  Ik weet niet hoe jij een tekst leest maar alles wat jij zegt wordt helemaal niet beweerd, weer op het bekende geslachtsdeel getrapt?

 8. zo ina, ‘domme wicht’ zeg je over GRas. Weinig vrouwvriendelijk van jezelf vind je ook niet? erg handig van je zo’n reactie, je laat je lekker kennen. Oei. Andere reacties spreken over dat mannen worden bevoordeeld boven vrouwen… denken jullie wel even na? De meeste mannen die bestaan , komen niet aan de top ! In lage functies zien we extreem veel mannen, of zien jullie vrouwen op de vuilniswagen staan? MAnnen worden dus (bep. groepen) net zo goed uitgesloten van hoge functies. En terecht, niet iedereen is geschikt voor hoogleraar. Maar het is daarom ook niet zo dat je omdat je vrouw bent, je dus goed bent en beter geschikt dan mannen. Veel vrouwen kunnen ook geen hoogleraar worden en dat moeten we zo houden (net als dat we veel mannen geen topposisties moeten geven). Tot slot: wie mensen hier voor dom wicht gaat uitmaken, heeft zich eigenlijk al buiten de discussie geplaatst. Is wsl . erg anti-vrouw ook. Kan ik verder niet meer geloven. Die persoon haat vrouwen, en dat is erg interessant. Kom dan niet meer aan met dat mannen de vijand zijn, want dat zijn vrouwen onderling dus? het bewijs? de uitdrukking van ina

Reacties zijn gesloten.