Student krijgt tien voor thesis over ‘fascistische’ PVV

Interessant wetenschappelijk nieuws:

Henk Bovekerk, UvT-student (Liberal Arts & Sciences) werd voor zijn thesis ‘Prototypical Fascism in Contemporary Dutch Politics: An Analysis‘, beloond met het hoogst haalbare: een tien (universonline).

Dat moet dan wel behoorlijk wat op ons verhaal De PVV scoort 8,5 9 op de Wikipedia lijst van fascisme kenmerken geleken hebben.

98 gedachten over “Student krijgt tien voor thesis over ‘fascistische’ PVV”

 1. Zijn er al Kamervragen door de PVV gesteld over het intrekken van elke subsidie aan de Universiteit van Tilburg, of in elk geval het ontslag van de verantwoordelijk docent?

 2. Lees de tweets van Willie PVV, komt inderdaad overeen :

  WillieDillePVV

  @Cohenos Maar voor de #PVV is er geen redelijk alternatief. Rutte heeft wel iets, maar Geert is toch vele malen charismatischer!

 3. Heb op website gevraagd of de tekst ergens online beschikbaar is. Tzt een artikel…

 4. Interessante analyse… waard om te lezen denk ik! Even wachten op de online versie mits deze niet VERBOTEN wordt door de PVV en hun roedel!

 5. Wat mij verbaast is de aanduiding voor wat in mijn tijd een doctoraalscriptie heette. In de Engelstalige wereld is een thesis een dissertatie, maar daar krijg je geen cijfer voor. In België – voor de grote Bolognaversleuteling van het Europese onderwijs – heette de scriptie wel al thesis.

  Enfin – de mogelijke inhoud is niet zeer verrassend, wel het iudicium. Want je weet dat je de strontkar over je heen mag verwachten en in deze tijd van universiteiten die met de winden mee moeten waaien is dit zeer gewaagd.

 6. Laurent Schreef:

  Zijn er al Kamervragen door de PVV gesteld over het intrekken van elke subsidie aan de Universiteit van Tilburg, of in elk geval het ontslag van de verantwoordelijk docent?

  In de bekende traditie van het fascisme zullen ze de papieren op een autodafe verbranden en vervolgens de Universiteit in lichterlaaie gooien, net als de Reichstag in Berlijn toen.

 7. En de student heet ook nog eens Henk. De ironie =)

  @ #1 Laurent: Het is inderdaad wachten wachten op huilie-huilie berichten vanuit de PVV… (is er al getwitterd?)

 8. Liberal arts & sciences, dat is geen wetenschap maar een verderfelijke ideologie!

  Martin Bosma probeert Roland Freisler tot leven te wekken als een nieuw monster van Frankenstein om dergelijke pseudowetenschappelijke exercities tegen het Volk in de kiem te smoren

 9. En Adolf 2.0 zit kennelijk te twitteren met een flauwe K, U en T opmerking omdat hij op zijn kleine rechtsdragende pikkie is getrapt.

  Kunnen we de tussenliggende stappen niet gewoon overslaan, rechtsreeks naar de moderne processen van Neurenberg gaan en het voltrekken van de vonnissen? Dat scheelt een hoop ellende. Leren we toch nog iets van het verleden

 10. Aha, GeenStijl heeft het online gezet en het blijkt zowaar “slechts” een kandidaatsscriptie, hier te lezen zolang het duurt.

 11. Hier en daar wat commentaren gelezen.

  De bruine horden hebben wat moeite om argumenten aan te voeren waarom de analyse van Bovekerk niet zou kloppen. Typisch…

 12. Ja het enige wat ik tot nu toe gezien heb is dat ie boekestein fout heeft geschreven. Daar kwam die kwal van dagelijksestinknonsens mee. Ben even naam kwijt.

 13. Universiteit van Tilburg… is toch die universiteit waar wetenschappers met een rijke fantasie hun gang kunnen gaan..hmmm

 14. pbrittenburg Schreef:

  Universiteit van Tilburg… is toch die universiteit waar wetenschappers met een rijke fantasie hun gang kunnen gaan..hmmm

  Diederik Stapel was inderdaad verbonden aan de UvT (waarom moet je dat vragen? heb jij geen Wikipedia?), Geert Wilders zat in de Tweede Kamer voor een partij die vóór de Euro heeft gestemd en Rita Verdonk was aktief voor de PSP.

  Je punt is? (Zie ook: “Drogreden”.)

 15. pbrittenburg Schreef:

  Universiteit van Tilburg… is toch die universiteit waar wetenschappers met een rijke fantasie hun gang kunnen gaan.

  Xnap je niet pbrittenburg, zonder een béétje fantasie was de quantumtheorie nooit ontdekt, hadden zelfs Newton & Einstein jou nooit van je inertie bewust hebben kunnen maken.

 16. Wat mij betreft mag de discussie oplaaien. Is Geertwilderspvv fascistisch of niet?
  Henk Bovekerk heeft als student zijn best gedaan om op basis van literatuurstudie een thesis te schrijven en dat best behoorllijk gedaan, schrijft prettig, het engels is niet helemaal je dat, maar voor een student Liberal arts en sciences (wat wordt daar in hemelsnaam mee bedoeld?) denk ik dat ie zijn 10 verdiend heeft. (onderwijs nivo is ook niet meer wat het geweest is… Hoe oud is die jongen helemaal?)
  Zo te zien heeft begeleider (arabist?) Jan Jaap de Ruiter wel zin in wat confronterends.
  http://www.janjaapderuiter.eu/
  Geertwilderspvv vindt het allemaal maar kut, komt vooralsnog niet veel verder dan een flauwe grap uit de oude doos.
  https://twitter.com/#!/geertwilderspvv/status/155358061207367680

 17. Henk Bovekerk moet nu maar van zijn faam profiteren, want over enkele jaren is Wilders net zo bekend als Verdonk, Janmaat, Mussert etc… dat waren ‘goede vaderlandersch’ van ‘toen’. Weer een kortstondige opleving van Henk en Ingrid die hun rancunes in verbale diarree om hebben gezet. Het populisme is van voorbijgaande aard, wie weet waar Wilders over twintig jaar zit? Wie weet waar Nederland over twintig jaar zit. Het stigma dat die idioot op dit land afgeeft zal menig Chinees, Amerikaan of Indiaan langer bij blijven dan de persoon in kwestie. Wij mogen ons over twintig jaar nog verantwoorden van “Oh jullie… jullie hadden toch een hekel aan ons?”
  Kun je dan nog uren uitleggen dat de situatie weer veranderd is. Dank je wel VVD (want daar hoort die gek gewoon bij thuis)

 18. @23: Witte duif:

  Las net de site vanJan Jaap de Ruiter waar hij schrijft ( onder de thesis van Henk Bovekerk): quoot:

  [ 6 januari 2011 Er is nogal wat commotie ontstaan over de Bachelor Thesis van Henk Bovekerk. Het onderwerp blijkt een maatschappelijk gevoelig thema te zijn, maar het is niets anders dan een briljant academisch werkstuk, dat door professor Jan Blommaert, directeur van Babylon en mijzelf met de hoogst mogelijke waardering (10) is gewaardeerd.]

  Een briljant academisch werkstuk? Gewaardeerd met de hoogst mogelijke waardering? Ik vind het een beetje een malle boel.

 19. #25. Je bent niet de enige die zo zijn vraagtekens heeft bij die tien. Fijn voor die jongen en ik zal het in grote lijnen ook wel met zijn werkstuk eens zijn, maar leraren op mijn school gaven nooit een tien voor werkstukken, eerder een tien min of een negen half, om toch een beetje geloofwaardig te blijven. Misschien ligt dat in Tilburg anders, maar goed, ik zou wel eens willen weten of iemand die een briljant werkstuk over de muskusrattenstand in Alaska ook een tien zou krijgen. Alleen als het ‘echt’ briljant is? Natuuuurlijk…..

 20. @25: Harry:

  quoot : [ Je bent niet de enige die zo zijn vraagtekens heeft bij die tien ]

  En waarom heb je die vraagtekens?

 21. #LRD. Ik heb mijn vraagtekens, omdat een tien zelden tot nooit uitgedeeld wordt, tenminste op de K.U.N. waar ik gestudeerd heb gebeurde dat alleen bij overhoringen. Bij scripties gebeurde dat bij mijn weten nooit (lag ook wel een beetje aan het ego van de professoren, maar dat ‘mag niet gezegd worden’) Het academische wereldje, ik heb er geen hoge pet van op gekregen toen ik er studeerde, je inslijmen bij bepaalde leraren kon een hoop schelen, het tegengestelde echter ook. Een professor die een werkstuk nakijkt doet dan nooit geheel objectief als hij de persoon in kwestie kent, alhoewel hij altijd zal zeggen van wel. Die subjectiviteit van de professor ten aanzien van de student in samenhang met de subjectiviteit ten aanzien van de behandelde thematiek leidt bij mij tot vraagtekens als ik een student ineens een tien zie krijgen ten aanzien van een maatschappelijk gevoelig onderwerp. aan de andere kant, ik zou dit dus ook op mij zelf moeten toepassen en mijzelf de vraag moeten stellen… zou ik een notoire racist, nationalist of wat voor een fout persoon dan ook een voldoende geven? Zou jij dat doen? Ook al mag het verhaal dat hij afsteekt best van goede kwaliteit zijn. Ik kan mij gewoon niet van de indruk ontrekken dat bij het geven van een tien dit puurt op basis van een inhoudelijke beoordeling is geweest die anderen ook ten deel is gevallen. Maar ok, misschien heb ik het wel mis en is dat werkstuk van die Henk echt zo briljant als beweert wordt….

 22. Riemen omschrijft fascisme als ‘de politisering van de rancuneuze massamens, die geen geestelijke waarden erkent’.

  De Universiteit van Tilburg is een katholieke universiteit. De “geestelijke waarden” zijn dat dan katholieke waarden? Dus een zaak van de pot verwijt de ketel.

  In het AD van 6 jan: “De aartsbisschop van Granada, Javier Martinez, gooide er tijdens zijn kerstrede een opmerkelijk staaltje van ‘medemenselijkheid’ en kerkelijke ‘tolerantie’ uit. De Spaanse kerkvader riep dat het ‘aanvaardbaar is dat vrouwen die een abortus ondergingen, verkracht worden.’ , “Voor de aartsbisschop zijn Hitlers en Stalins misdaden ‘minder erg dan abortus”

  Als een scripie op dit soort waarden is gestoeld kan hetgeen tein waard zijn.

 23. @28: Harry 29 Ron:

  De kwaliteit van een wetenschappelijk “werkstuk” heeft mijns inziens niets te maken met de maatschappelijke relevantie ervan.
  Ja, ik vind net als Witte Duif (onder 23) dat de maatschappelijke discussie over het onderwerp nodig gevoerd moet gaan worden, maar ” een briljant wetenschappelijk werkstuk” is naar mijn mening toch echt wat anders.

 24. #29. Ron, je zegt: “De Universiteit van Tilburg is een katholieke universiteit.De “geestelijke waarden” zijn dat dan katholieke waarden?”

  De universiteit van Tilburg is net zo katholiek als die van Nijmegen, kortom alleen de naam is katholiek. Ik geloof trouwens dat die in Nijmegen nu de Radboud universiteit heet, moeten ze zelf weten. Er lopen geen pastoors en monnikken rond om jou eens even goed de Roomsche waarheid te vertellen, dat mag misschien bij de oprichting van die leerscholen zijn geweest, maar wat betreft Nederland zijn die toestanden toch echt verleden tijd. De meeste studenten aan die universiteiten hebben daar hebben geen boodschap aan die zogenaamde Katholieke identiteit van die veredelde leerfabrieken, die zijn eerder bezig met het behalen van de behaalde studiepunten om later geen schulden af te moeten betalen. Als het vaticaan echt wat voor die zogenaamde ‘katholieke studenten’ zou willen doen, zouden ze daar eens mee kunnen beginnen. Universiteit van Tilburg is net zo katholiek als dat het CDA christelijk is.

 25. # 30. LRD. Oh, ik denk dat de maatschappelijke relevantie van een wetenschappelijk ‘werkstuk’ wel degelijk meegenomen wordt in de eindbeoordeling (en dus de veronderstelde kwaliteit) van dat werkstuk, maar de mate van relevantie wordt uiteindelijk door de professor die het werkstuk beoordeeld, bepaald. Hij kan wel een schijn van objectiviteit ophouden, maar niemand kan in het hoofd van die professor kijken.
  Laat ik het zo zeggen: als jij een debat tussen persoon A en persoon B volgt, en jij krijgt al van tien personen te horen dat persoon A een totale klootzak, racist, en noem maar op is, kun jij dat debat dan nog volledig objectief volgen, ook al gaat het over het landbouwbeleid in Verwegie? Knappe jongen… veel mensen zal dat niet lukken, ook al zeggen ze van wel.

 26. ron Schreef:

  Riemen omschrijft fascisme als ‘de politisering van de rancuneuze massamens, die geen geestelijke waarden erkent’.

  Geestelijk is hier door Riemen als spiritueel, behorend tot de menselijke Geest gebruikt.
  Verder heeft helemaal niets met katholicisme te doen.

  Misschien moet je een manier vinden om van je haat af te komen want het verziekt ook jou Geest.

 27. @LeRoi Laat het werkstuk een 9,5 waard zijn. Ik denk dat een half punt extra is gegeven om de pers te halen en voor het lef om een “maatschappelijk gevoelig” onderwerp aan te kaarten. Je moet toch iets doen om de fascistische tendens te proberen te stoppen. De enkeling die daarvoor zijn nek uitsteekt krijgt van mij ook hoge waardering.

  Uiteraard kan er niet veel markeren aan de analyse en de conclusie. Op Krapuul was die conclusie al eerder getrokken. Iedereen die serieus kijkt naar de pvv en de positie die ze inneemt zal tot dezelfde conclusie komen. Dat velen onder het aanvoeren van drogredenen en jij-bakken willen ontkennen dat pvv nederland richting fascisme doet afglijden is onderdeel van een gevaarlijke tendens die over de hele westerse wereld waart. Af en toe moet er iemand opstaan die mensen met de neus op de feiten drukt. Hoewel het niet echt veel zal helpen. Ik hoop dat het geschrift dat nu ws massaal gedownload is en hopelijk gelezen bij enkelen tot inzicht leidt.
  Voor het bestrijden van fascisme is inzicht / kennis nodig van wat fascisme is en hoe het zich ontwikkelt
  Historicus Robert Paxton levert een bijdrage met zijn boek “De anatomie van het fascisme”.
  http://www.krapuul.nl/blog/19608/anatomie-van-het-fascisme/

  Een andere schrijver die het ontstaan van fascisme onderzoekt Jacques Semelin vat het kort samen:
  “Geen enkel land is gevrijwaard tegen etnisch geweld. Wat daarvoor nodig is, is een economische crisis, een immigratieprobleem en een politicus die daar zondebokken voor aanwijst.”
  Jacques Semelin: Purify and destroy; The Political Uses Of Massacre And Genocide
  http://www.krapuul.nl/blog/22777/not-a-religion/

  Van beide boeken is bij Bol geen Nederlandse vertaling te vinden.

 28. Dat moet dan wel behoorlijk wat op ons verhaal De PVV scoort 8,5 9 op de Wikipedia lijst van fascisme kenmerken geleken hebben

  Daar moest ik ook direct aan denken toen ik de verschillende artikeltjes las.
  Maar, hoewel ik de scriptie nog niet heb gelezen, ben ik bij voorbaat al niet helemaal eens met de stelling dat Wilders fascistisch is. In die zin dat het cijfer 9 van Krapuul wel gehaald wordt denk ik, maar er is een essentieel onderscheid tussen het gewone fascisme en de denkwereld van Wilders.
  Het verschil is namelijk “trots”. Fascisten zijn er trots op wat ze zijn. Ze zijn “beter” dan de rest. Of, zoals Hitler het eens in “Mein Kampf” verwoordde: “Zelfs een schoonmaker uit een Afrikaans land is, als hij Duitser is geworden, hoger dan de koning van het land van waar hij vandaan komt.”
  Mocht ooit in de toekomst inderdaad aanvaard worden dat Wilders inderdaad een fascist is, zal je volgens mij de term “Wilderiaans fascisme” moeten gebruiken net als bij al z’n aanhangers.
  Het “Wilderiaans fascisme” kenmerkt zich namelijk juist door vernedering. Een “Wilderiaanse fascist” is iemand die niet aan z’n normen en waarden voldoet als “minder”. Een laag minderwaardig schepsel, die je gewoon mag vernederen, beledigen en schofferen. Te meer ook omdat als je dat doet, die persoon, dat “wezen” altijd gaat ontkennen dat hij minderwaardig is en dat uit door te gaan schelden en bedreigen.

  Daarom denk ik dat er wel degelijk binnen niet al te lange tijd dát onderscheid wordt gemaakt.
  Want laten we eerlijk zijn. Stel dat ik gedwongen zou worden om te kiezen tussen het fascisme van de moffen en dat van Wilders zou ik voor de moffen kiezen. Want het fascisme van Wilders is nog vele malen smeriger.

 29. @35 de trots en het minderwaardigheidsgevoel zijn 2 kanten van dezelfde medaille. De “zuivere Nederlander” voelt zich slachtoffer en compenseert dat de trots van bloed en bodem.

  Volgens Robert Paxton hoort het slachtofferschap erbij.:
  ” Fascisme is een vorm van politiek gedrag dat gekenmerkt wordt door een obsessie met maatschappelijk verval, vernedering of slachtofferschap en door een compenserende cultivering van eenheid, energie en zuiverheid. ” (wiki)

  Uiteraard ziet hedendaags fascisme er anders uit dat het fascisme ten tijde van en voor WO II
  De kern is hetzelfde, het uiterlijk verschilt (een beetje). En dat beetje verschil biedt mensen het aangrijpingspunt om de fascistoïde tendens in de politiek/ propaganda van Wilders te ontkennen.

 30. @34: Witte Duif:

  quoot: [ Je moet toch iets doen om de fascistische tendens te proberen te stoppen. De enkeling die daarvoor zijn nek uitsteekt krijgt van mij ook hoge waardering.]

  Tuurlijk Witte Duif, ik denk dat we daarover niet van mening verschillen. Eigenlijk betwijfel ik het bestaan van deze student en zijn briljante werkstuk. Wat ik sowieso niet begrijp is dat de universiteit niet de verantwoording op zich heeft genomen om dit te publiceren of wereldkundig te maken. . Deze jongen loopt zelfs gevaar denk ik, en een universiteit als geheel niet. Ik ga ze mailen.

 31. @ Henk,
  ik heb er nog eens over nagedacht. Er zit misschien toch iets Wilderiaans in. maar dat komt dan door de vereenzelving met het lot van Israel en zijn zg pro-homo standpunt.
  Veel rechts-extremisten die Wilders fantastisch vinden willen zich weliswaar ook profileren als puur anti-islam, maar vergeten af en toe hun antisemitisme en homohaat te temperen.
  Wilders let wel beter op, wil zijn sponsors (en gay stemmers) niet kwijt. Uiteraard is identificatie met het Joodse volk (i.e.g. in Nederland en de VS) een goede slachtoffer-profilering om de strijd tegen de Islam aan te wakkeren. Israël is het front tegen de dreiging van de barbaarse islam.
  Het weergaloze succes “Israël vecht voor ons. Als Jeruzalem valt, dan zijn Athene en Rome aan de beurt. Daarom is Israël het centrale front in de verdediging van het Westen.”
  http://brabosh.com/2010/12/02/geert-wilders-israel-vecht-onze-oorlog-tegen-de-islam/
  (dus Israël ter bescherming van onze superieure joods-christelijke cultuur. )
  Tegelijkertijd hebben de Palestijnen geen recht op een eigen staat, want “zijn een verzonnen volk”. http://bit.ly/w4pvfH

 32. Witte duif Schreef:

  Tegelijkertijd hebben de Palestijnen geen recht op een eigen staat, want “zijn een verzonnen volk”.

  Dat is één van de ergste dingen. Niet alleen hun land wordt afgepakt maar ook nog eens hun identiteit.
  Ondertussen realiseert men zich niet dat wij nog niet eens zo lang “Nederlander” zijn.
  We zijn eeuwenlang “bezet” geweest door Italianen, Spanjaarden, Fransen en Duitsers.
  Die gasten kunnen met het zelfde recht zeggen dat wij Nederlanders helemaal nooit hebben bestaan en dat ht alleen een listige truc is om hun het hun rechtmatige land Nederland te onthouden.
  Ze zouden ook nog eens als extra punten kunnen noemen:
  1. Nederlanders beweren een vrij volk te zijn. Waarom staat er dan een leeuw in hun wapen? Een dier dat in Nederland helemaal nooit is voorgekomen in het wild en nu alleen achter tralies. Wat nu “vrijheid”!?.
  2. Onder dat wapen staat een spreuk: “Je maintiendrai.”. “Ik zal handhaven” in het Frans. En dat terwijl men van plan is niet of slecht Nederlands spreken strafbaar te stellen.
  3. Ons vorstenhuis is van Duitse komaf.
  4. Ons volkje is afstammeling van de Friezen, Franken en Saksen. Dus we zijn allemaal eigenlijk allochtoon.

  Hoezo (hardwerkende) Nederlander?

 33. Ik heb het bejubelde stuk crossread doorgelezen tot de conclusie. Die heb ik woord voor woord gespeld. Vervolgens heb ik de literatuurlijst minutieus doorgevlooid en daarmee was ik zo klaar. Zwaartepunt van de literatuurlijst lijkt een publicatie van Rob Riemen, een van de felste bestrijders van de PVV. Robert O. Paxton wordt ook genoemd, maar dat is denk ik omdat Riemen deze naam ook noemt. Op de literatuurlijst zien we ook nog het opstel van Jan Blommaert (jaja). Kun je vinden op http://www.robriemen.nl (oeps!) Moeilijker is te ontdekken wat er NIET op de literatuurlijst staat en wat er wel op had gekund. Bijvoorbeeld Wikipaedia en wel de lemma’s fascisme en nationaalsocialisme. Moet je denk ik wel lezen als je schrijft over de vierde en vijfde fase van het fascisme. Als ik Wilders was zou ik niet ongelukkig zijn met deze publiciteit, en dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest.

 34. #23 Eens.
  Zijn populistisch gebruik van term moslim basher als verwijzing naar Theo van Gogh was m.i. ook niet van een niveau dat met een 10 bekroond hoort te worden.

  De inzet van Henk Bovekerk, analyses en deducties om fascisme of iemand een fascist als zodanig te kunnen benoemen was voor mij het lezen zeker waard.
  Ik heb het niet in huis om daar kritische kanttekeningen bij te zetten en ben benieuwd naar de reacties.

  Ik heb een paar reflecties voor wat deze waard zijn.: :

  Onderstaand trof mij als verhelderend,ook omdat het in mijn benadering past, ik ervaar zelf veel weerstand als men met GW als Hitler of GW lijkt , aan komt draven.

  Vrij naar, copy paste kan niet:

  “”Bovekerk stelt dat iemand een fascist noemen niet hetzelfde is als iemand de huidige Hitler of Mussolini noemen en dat deze vergelijkingen weerstand oproepen om het debat over fascisme aan te gaan”

  Het trof mij ook dat hij de opkomst van GW/PVV als huidig fascisme in 5 fases schetste, nederland zou met GW/PVV in fase 3 verkeren.

  Ik verwijs graag naar de weg van Mcbeth om het juist zonder ad hominem bij Mc Wilders te houden.
  De idee om dit fictief personage als fascist aan te merken is niet bij mij op gekomen, ik zal daar als ver boven mijn niveau ook geen poging toe wagen.
  De overeenkomsten tussen de weg van Mcbeth/McWilders blijven mij als van actueel mythische proporties treffen.
  Personage generaal McBeth had net een korte strijd tegen de Vikingen gewonnen om daarna door de heksen met cryptische spreuken aangestuurd te worden om voor de troon te gaan… De spreuken zelf openbaarde niets anders dan zijn eigen valkuil; na de gegeven lands eer de Vikingen te hebben verslagen leidde zijn zucht naar meer, de beloofde koningstroon, tot een korte bloedige oorlog, hoogverraad en eigen dood.

  Het stuk zelf heeft moeilijk van bijgeloof af kunnen komen omdat opvoering een meer dan normaal aantal stage accidents en een volksrel met zich meebracht. Men refereerde liever aan the Scottish Play dan aan McBeth.

  Wie komt er zonder kleerscheuren of zonder beroeps smet behalve Moscko van een optreden met McWilders af?
  Is dit aan zwakte, verholen smetten of eigen beerputten van de andere spelers te wijten , hoe kan het dat het Mc Wilders steeds maar lukt om ze het podium als ongeschikt te wijzen?

  De huidige fascistische PV beweging onder aanvoeder fascist Wilders zou dus volgen Boveker in Fase 3 verkeren.

  Bovekerk schetst deze fases om 3 als volgt kort op te sommen:

  ‘’Fascistische bewegingen grepen maar zelden naar de macht.
  Wanneer ze dit wel deden was dit op uitnodiging van een staatshoofd onder omstandigheden/ voorwaarden van een extreme crisis en met onaantrekkelijke of geen andere alternatieven.
  Fascisme bood een establishment in politiek deadlock een nieuw recept voor het regeren zonder links’.

  Naast de nodige al langer aanwezige economische crisis, zoet zuur Balkenende beleid, omvallende banken en staats injecties lijkt[deze duidelijkheid wel erg veel op een hedendaagse ontknoping van Shakespeare’s cryptische Foul is Fair /Fair is Foul weg van McBeth .:

  Dwz naar interpretatie verkreeg McWilders zijn allang ingefluisterde militante gedoog macht op uitnodiging en in eervolle dienst van nog toenmalig troon pretender, nu koning Mc Rutte.
  Het was dan ook Mark Rutte die nog niet zo lang geleden in New York media verkondigde dat toenmalig patij genoot Geert Wilders inkt zwarte denkbeelden had.

  Wat ik hier verder van geleerd denk te hebben is niet nieuw maar wel concreter nl..
  dat de focus op slachtofferschap als onlosmakelijk verbonden aan fascisme als de politieke pest moet worden vermeden.
  Prominenten maakten daar in de media rond het debat rituele slacht media gretig gebruik van, doelpunten schieten in eigen goal is ook een kunst.

  .
  En wanneer houdt de oppositie eens op met te zeuren en klagen over Mc Wilders als slachtoffers van of hem aan te vallen over zijn wijze van politiek bedrijven, of god betere het blijven noemen dat hij de rechtsstaat in gevaar ipv zo nodig zijn program even noemen, brengt?
  Volgens mij is de SP de enige die zich daar verre van houdt.

  Kreten zoals het is zuur voor links, slechte verliezers etc er zijn niets dan slachtoffers als open fora deuren waar de oppositie vooral geen steentjes aan bij moet dragen.

  Dames en heren, ik denk het gedoog fenomeen Rutte 1 iets duidelijker te hebben .
  Voor een politieke ontmaskering van Mc Wilders moet u eerst bij de troon van Heks Mc Rutte aan zien kloppen!.

  Ik geef het u te doen!.

  Ik ben met de beetjes gegeven vertaling zo dicht mogelijk bij Bovekerk’s tekst gebleven, het verdient meer tijd en een goede beheersing van het nederlands om dit beter te kunnen doen.
  ..

 35. #41

  Vermoorde cineast , scriptschijver columnist Theo van Goh die even provocerend en grof over joden en moslims was, het debat altijd aanging , werd een moslim basher genoemd.
  Dat dit populisme uit de pen van een jonge student kwam doet er niet aan af dat deze moord als lands volks trauma , wellicht zelfs mede bron voor wilderiaans fascisme, nog lang niet verwerkt is.

  Ik ben er nog netjes in mijn reactie over geweest maar dat dat kon blijven staan zie ik als verbijsterend kortzichtig van zijn kritisch lezende professoren en verdere beoordeelaars.

 36. @ melle.
  de student schrijft juist niet over het vierde en vijfde stadium, omdat in zijn ogen dat stadium nog niet is bereikt en misschien ook wel niet bereikt zal worden.
  Hij maakt, in navolging van Paxton een onderscheid tussen fascistische bewegingen en fascistische regimes. Meestal bereikt een fascistische beweging (volgens Paxton) niet het stadium waarin ze de macht heeft (gelukkig maar).
  Nadere beschouwing van stadium 4 en 5 zou misschien wel nuttig zijn geweest in het kader van deze scriptie. Want formeel behoort de pvv dan wel niet tot de regering (de macht) maar ze zit er wel dichtbij.
  En zoals Paxton stelt, een fascistisch regime komt er niet door een (geweldadige) omverwerping van het zittend regime, maar wordt daardoor toegelaten tot de macht.

  Stel je voor dat PVV daadwerkelijk in de regering zit en zijn partijprogramma nog voortvarender er door zou kunnen rammen en (europese) wetgeving die nog enigszins beschermt tegen aantasting van mensenrechten en discriminatie makkelijker buiten spel zetten.
  Ontstaan van fascisme volgt een traject, Op tijd aan de rem trekken helpt, Niet aan de rem trekken en doorbolderen naar stadium 4 en 5 is niet aan te bevelen. Maar ook Paxton beweert dat het fascisme opgemerkt moet worden als het nog in de stadia 2 of 3 verkeert.
  “The right questions to ask of today’s neo- or protofascisms are those appropriate for the second and third stages of the fascist cycle. Are they becoming rooted as parties that represent major interests and feelings and wield major influence on the political scene? Is the economic or constitutional system in a
  state of blockage apparently insoluble by existing authorities? Is a rapid political mobilization threatening to escape the control of traditional elites, to the point where they would be tempted to look for tough helpers in order to stay in charge? ”
  The Five Stages of Fascism
  Robert O. Paxton
  The Journal of Modern History, Vol. 70, No. 1. (Mar., 1998), pp. 1-23.

 37. Laurent Schreef:

  Zijn er al Kamervragen door de PVV gesteld over het intrekken van elke subsidie aan de Universiteit van Tilburg, of in elk geval het ontslag van de verantwoordelijk docent?

  Waarschijnlijk is men bezig na te gaan of er een Nederlandse versie mogelijk is van de Amerikaanse Wetenschapsraad, die tijdens het regime van ZKH George W. Bush ietwat in tegenstelling met hun taakomschrijving voornamelijk bezig was te oordelen of gepland wetenschappelijk onderzoek niet al te strijdig met de Bijbel was.

  Zo schijnen er in Nederland zelfs al verregaande plannen te zijn om bijvoorbeeld dictees en kinderliedjes al dan niet achteraf te screenen om te voorkomen dat een allochtoon (of nog erger: een moslim) in een niet al te slecht daglicht wordt gesteld.

  (Wat is er toch gebeurd in Nederland? Iemand krijgt een 10 voor een werkstukje en meteen valt het halve land eroverheen? :|)

  PS. ik heb op de UvA een 10 voor mijn tentamen Genetica I gehaald, ben ik nou eng? :mrgreen:

 38. DarkSkywise Schreef:

  Wat is er toch gebeurd in Nederland? Iemand krijgt een 10 voor een werkstukje en meteen valt het halve land eroverheen? 😐

  Dat komt omdat degenen die het stuk hebben beoordeeld ook anti Wilders zijn en in dat soort gevallen moet je extra kritisch zijn.
  Dat is juist hartstikke goed, want zie maar waar het heeft toe geleid hier op Krapuul.
  Ik heb vandaag al weer heel wat meer geleerd over standpunten, inzichten en al dan niet wetenschappelijke onderzoeken.
  Niemand haalt (misschien zelfs “helaas”) de stelling onderuit van die student dat Wilders een fascist is, maar de nuanceringen en kritische noten zijn kostbaarder dan alleen de “wetenschap” of “bevestiging” van iets wat we in feite allemaal wel weten. (Zelfs Wilders en z´n apostelen en aanbidders)
  Ik las ergens op een ander forum die van iemand die de opmerking maakte: “Iedereen weet wat voor een persoon Wilders is. Zonde van de studie.”
  En reken er maar op dat Wilders luidkeels zal kraaien over nutteloze onderzoeken van (linkse) studenten die op ons, hardwerkende Nederlanders zak teren om totaal idiote onderzoeken te doen, terwijl de feiten al lang bekend zijn en die al jaren geleden door het wetenschappelijk bureau van de PVV zijn vastgesteld, als hij niet door had, dat z’n aanhang niet zó gek is.
  Kijk maar wat hij met Breivik heeft klaar gekregen. Terwijl die vent 1:1 de standpunten van Wilders/PVV heeft verkondigd, heeft hij, Wilders het klaar bijna gekregen dat die gozer eigenlijk links is én moslim is en dat het in feite de zoveelste aanslag is op hem en de hardwerkende Nederlander.

 39. DarkSkywise Schreef:

  PS. ik heb op de UvA een 10 voor mijn tentamen Genetica I gehaald, ben ik nou eng?

  Jazeker, want je gaat voorbij aan het scheppingsverhaal, waarvan de feiten al duizenden jaren vaststaan. Maar die 10 zul je wel gekregen hebben van iemand die niet in het bestaan van God geloofd, en zoals we weten zijn dat bepaald geen mensen die objectief kunnen oordelen.

 40. #45 O, sorry ik zie het net pas. Goed dat je even reageert. Het kan best zijn Ik viste het stadium 4 en 5 uit de conclusie en wat er staat is het volgende: Stages Four and Five have only been only
  reached in Germany under Hitler and in Italy under Mussolini. Since the
  PVV is not exercising power nor in a process of radicalization, I have left
  these stages out of the discussion.
  Wat ik naar voren wilde brengen is dat wat hier fase 4 en 5 van het fascisme onder Hitler en Mussolini lijkt te worden genoemd in werkelijkheid nationaalsocialisme onder Hitler anno 1942-45 was. Het toen nog aanwezige (o.m. ook Italiaanse) fascisme speelde in die tijd nog wel een rol maar niet in de mate die in fase 4 of 5 wordt verondersteld. Vandaar dat het voor velen geen kwaad kan om Wikipaedia er even bij te pakken. We moeten denk ik oppassen om het allemaal met elkaar eens te zijn voordat blijkt dat we het niet over hetzelfde hebben. Dat lukte in de dertiger jaren in Duitsland nog wel en tot 1998 (Paxton) ook nog, maar tegenwoordig hebben we internet.
  Als je iets wilt aantonen en je geeft de uitvoerende student daar een 10 voor, dan mag de lezer een waterdicht bewijs verwachten. Alles minder dan dat reken ik de begeleiders van deze student aan.

 41. melle Schreef:
  melle Schreef:

  Ik heb het bejubelde stuk crossread doorgelezen tot de conclusie. Die heb ik woord voor woord gespeld. Vervolgens heb ik de literatuurlijst minutieus doorgevlooid en daarmee was ik zo klaar. Zwaartepunt van de literatuurlijst lijkt een publicatie van Rob Riemen, een van de felste bestrijders van de PVV. Robert O. Paxton wordt ook genoemd, maar dat is denk ik omdat Riemen deze naam ook noemt. Op de literatuurlijst zien we ook nog het opstel van Jan Blommaert (jaja). Kun je vinden op http://www.robriemen.nl (oeps!) Moeilijker is te ontdekken wat er NIET op de literatuurlijst staat en wat er wel op had gekund. Bijvoorbeeld Wikipaedia en wel de lemma’s fascisme en nationaalsocialisme. Moet je denk ik wel lezen als je schrijft over de vierde en vijfde fase van het fascisme. Als ik Wilders was zou ik niet ongelukkig zijn met deze publiciteit, en dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest.

  Dat de supervisors van Bovekerk (de Ruiter en Blommaert) tevens zijn literaire bronnen zijn is idd. een beetje jammer. Beter had hij zijn scriptie laten beoordelen door (nog) iemand anders. Maar verder is het helder dat Bovekerk als doelstelling had om datgene wat Riemen had laten liggen (het geven van een definitie) uit te werken, en dat hij daarbij voortbouwt op het werk van de Ruiter en Blommaert lijkt me heel legitiem. Ook geeft hij er blijk van Paxton wel degelijk gelezen te hebben (en hem dus niet slechts te ‘noemen’). Dat Riemen een essay van Blommaert op zijn site heeft staan is niet raar c.q. bedenkelijk – het is nl. (een engelse vertaling van) een recensie van Riemens boekje, die tevens op andere plekken staat (zoals http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/12/22/wilders-fascisme-en-de-erfenis-van-de-verlichting).

 42. @melle
  Het is Paxton niet te doen om het onderscheid tussen Italiaans fascisme en Duits nationaal socialisme te definiëren. of om te beschrijven welke elementen uit Mussolini’s fascisme uiteindelijk het Duitse nazisme fascistisch gemaakt hebben.
  Paxtons opvatting over fascisme is breder. Hij zoekt naar de overeenkomsten tussen maatschappelijke stromingen die zich kenmerken door bepaalde “mobiizing passions” (zoals het zich onderscheiden van een groep als het slachtoffer van een andere vijandige groep. het belang van het verdedigen van de identiteit en zuiverheid van die groep, en vooral de neiging om het belang van die groep te stellen boven individuele rechten).
  Er is geen statische definitie mogelijk. Wat kan is het proces beschrijven hoe een fascistische stroming start en groeit totdat ze uiteindelijk doorgedrongen is tot de macht.
  Van de (mogelijk) fascistische bewegingen in de geschiedenis, zijn er slechts een paar doorgedrongen tot de formele macht (en de beschikking over de instituties die daarbij horen zoals pollitieapparaat etc.) (stadium 5) volgens Paxton alleen in Nazi Duitsland

 43. De pennevrucht van Henk Bovekerk is slechts een bachelorwerkstukje en geen proefschrift, maar om dit nu ‘academisch briljant’ te noemen en met een 10 te waarderen… Helemaal potsierlijk is het om nu te gaan beweren dat het eindelijk ‘wetenschappelijk bewezen’ is dat de PVV fascistisch is, zoals her en der op internet valt te lezen. Als ik de tekst zuiver op z’n politicologische merites tracht te beoordelen kan ik geen andere conclusie trekken dan dat het een weinig diepgravend onderzoek op basis van minimaal literatuuronderzoek is.

  Bovekerk verwijt Rob Riemen en diens critici dat ze geen helder fascismebegrip produceren. Daardoor blijft het moeilijk aantoonbaar of de kwalificatie op de PVV van toepassing is. Geen onterecht verwijt, maar op dat vlak zijn de eigen verdiensten ook bijzonder gering. Noch het fascismebegrip zelf, noch de relevantie daarvan voor een typering van de PVV zijn grondig uitgewerkt. Het is allemaal weinig baanbrekend.

  In de eerste plaats is er de bijzonder zwakke theorievorming. Dat Bovekerk beschikt over een grondige kennis van de ‘Faschismusforschung’, zoals de Duitsers het zo mooi kunnen zeggen, blijkt nergens uit. Een overzicht of discussie van de stand van zaken na een kleine eeuw fascisme-onderzoek ontbreekt. De schrijver beperkt zich hoofdzakelijk tot het werk van Robert Paxton, een autoriteitsfiguur die nergens kritisch tegen het licht is gehouden. Nergens zijn diens denkbeelden met alternatieve benaderingen geconfronteerd. Nergens argumenten waarom die invulling van het fascismebegrip de voorkeur dient te genieten.

  In de tweede plaats is de bewijsvoering niet bijzonder sterk. De empirische basis van het onderzoek blijft vrijwel zuiver ideeënhistorisch. Enige teksten van Wilders en Bosma werden onder de loep genomen, waaruit niet veel meer is gedestileerd dan het bestaan van een autoritair-nationalistisch vijandsdenken. Op louter ideologiekritiek kun je evenwel geen fatsoenlijke politicologie bedrijven. Zelfs in de geest van iemand als Paxton, die het fascisme toch primair als een verzameling denkbeelden en gedragingen beschouwd, komt de sociaal-historische inkadering wel aan bod. In de analyse van Bovekerk zoek je tevergeefs naar probleemvelden als een plaatsbepaling binnen de politiek-economische verhoudingen, de sociologische localisering van de beweging of de betrekking tot het historische voorafgaande partijpolitieke stelsel.

  Je kunt eigenlijk alleen de loftrompet afsteken over de commotie die het allemaal veroorzaakt. De vergelijking Wilders=fascist is wederom tot onderwerp van publieke debat gemaakt. En ik vermoed dat het meneer de hoogleraar dáár wel om te doen zijn geweest.

  Zo. Ik heb m’n gal gepuwd, tijd voor belangrijker zaken.

 44. @51
  Van een kandidaatsscriptie, zoals het in mijn tijd heette, kun je ook niet zoveel verwachten.
  Hype om onbekende redenen of de genoemde.

 45. @42
  En om op die kandidaatsscriptie door te gaan: die was “in mijn tijd” beneden de stand van de hoogleraar, die werd beoordeeld door de lagere staf.

 46. @51: Wie hebben dan een volwaardiger analyse geschreven over fascisme dan Paxton, en wat zou men van Wilders en Bosma nog empirisch onder de loep dienen te nemen (naast hun pennevruchten en algemene gedragingen) om een goede beeld te krijgen? De achterliggende gedachte bij Riemen c.s. is dat fascisme geen ideologie is, dat het geen uitgangspunten heeft maar eerder een techniek is die het moet hebben van een bepaalde voedingsbodem. Om het een goede scriptie te laten zijn had Bovekerk eigenlijk een serieuze criticaster van die hypothese ertegen in stelling moeten brengen, maar ik zou zo gauw niet iemand weten die tot nu toe iets zinnigs gezegd heeft over waarom de vergelijking niet op zou gaan.

  @52: Ik noem dat toch een doctoraalscriptie. Hij is erop afgestudeerd en mag zich nu doctorandus noemen (of ‘bachelor’, zoals ze tegenwoordig vaak prefereren). Het ‘kandidaats’ is al met de komst van de 2-fasenstructuur komen te vervallen (en dat sloeg wel min of meer de bodem uit het hele curriculum).

 47. Maar heerschappij uitoefenen dat is: de baas zijn – en allen die zich verzetten buiten westen slaan. En van het leven genieten, dat is in auto’s rijen en brullen. Waarom dan dat ingewikkelde systeem van evenwichten en remmen, van verborgen beïnvloedingenen culturele democratie die zo langzaam en moeizaam werkt en zoveel ongemakkelijke pose eist? Smak ze neer de rooien, die de rede willen doen heersen in plaaats van de macht, en trap ze weg, de intellectuelen die menen dat ze een andere functie hebben dan vernuftige instrumenten en vermakelijkheden voor de machthebbers in elkaar te zetten. Ziehier, zoal niet het program, dan toch de kern van het fascisme.

  http://www.krapuul.nl/shrtnws/61730/fascisme-definitie-jacques-de-kadt-uit-1936-helemaal-klaar-voor-2012/

 48. @55: En Riemen vat als volgt samen wat Menno ter Braak in 1937 schreef:
  ‘Ter Braak constateert midden in de jaren dertig dat een politieke beweging Europa in haar greep begint te krijgen die niets anders doet dan het ressentiment exploiteren. Volgens Ter Braak is deze beweging alleen maar bezig met het stimuleren van agressie en boosheid, is zij niet werkelijk geïnteresseerd in oplossingen, heeft zij ook geen ideeën en wil ze eigenlijk ook geen oplossing vinden voor maatschappelijke problemen omdat ze de misstanden nodig heeft om te kunnen blijven schelden en haten. Want dat is de belangrijkste karakteristiek: schelden om te schelden en haten om te haten. Het maatschappelijk ressentiment wordt gebotvierd op een zondebok die de schuld krijgt van alles: de Joden. Tegelijk beschouwt deze beweging zichzelf als het eeuwige slachtoffer van ‘links’ of ‘de elite’, en koestert ze een diepe weerzin jegens intellectuelen, kosmopolieten en iedereen die en alles wat ‘anders is’. Deze politiek wordt volgens Ter Braak niet zozeer gevoed door domheid, maar door halfbeschaving, te herkennen aan het voortdurend gebruik van slogans en frasen. Het is een reactionaire politiek die stelt dat vroeger alles beter was en dat alles weer beter wordt als het eigen volk gezuiverd is van volksvreemde elementen die altijd alles verpesten. Curieus, maar onmiskenbaar, is het feit dat deze beweging een heilig geloof koestert in een leider die, zo observeert Ter Braak, nooit bewezen heeft een leider te zijn, maar zonder wie, volgens zijn aanhang, Nederland geen toekomst heeft. Een echt partijprogramma heeft deze politieke beweging niet, het volgen van de leider is voldoende. En de leider zal, om leider te kunnen blijven, noodzakelijkerwijs populist zijn en alles voorstellen waarmee hij de steun van de massa kan vergroten en de massa kan mobiliseren.’

  (Hier is nogal wat discussie over ontstaan, vooral doordat CDA-er Jack Biskop Riemen aanhaalde alsof deze die woorden letterlijk bij Ter Braak in de mond legde. Veel columnisten voelen zich ongelukkig over de precieze woordkeus van RR’s samenvatting, maar niemand kan nou echt uitduiden wat dan accurater zou zijn geweest. Zie bv. http://www.vn.nl/boeken/literaire-kroniek/waarin-een-citaat-van-ter-braak-niet-van-ter-braak-blijkt-te-zijn/. Het bewuste pamflet van Ter Braak is hier in zijn geheel te vinden: http://www.mennoterbraak.nl/tekst/braa002nati01_01/braa002nati01_01_0001.php )

 49. Vergelijkbaar: scriptie over ultrarechts in Hongarije, gebaseerd op “veldonderzoek” ter plaatse: pdf.
  h/t Han van der Horst

 50. Wat mij betreft is een volle punt extra verdiend voor de moed van Bovekerke, men weet hoe het met Louis Sevèke is afgelopen.

 51. #54

  “”Om het een goede scriptie te laten zijn had Bovekerk eigenlijk een serieuze criticaster van die hypothese ertegen in stelling moeten brengen, maar ik zou zo gauw niet iemand weten die tot nu toe iets zinnigs gezegd heeft over waarom de vergelijking niet op zou gaan.”‘

  Een hele goede opmerking, een criticaster komt ook niet uit eigen huis.

  Gezien Jan Jaap de Ruiter arabist is zou een uitdnodiging ter beoordeling aan Hans Jansen
  of andere pro PVV arabisten geen gek idee geweest zijn?
  Eerlijk gezegd begrijp ik toch al niet waarom en wat de experrtise van een arabist per definitie met de expertise over topic fascisme heeft te maken.
  Het is maar een vraag die in mij opkwam, ik weet het niet maar misschien kan jij dit toelichten?

  Dat het actueel is 1 ding maar is het niet zo dat actualiteit in onderzoek meespeelt maar geen mentor of beoordelende doorslag mag geven aan een scriptie als wetenschappelijk onderzoek?

 52. Joke Mizée Schreef:

  ‘Ter Braak constateert midden in de jaren dertig dat een politieke beweging Europa in haar greep begint te krijgen die niets anders doet dan het ressentiment exploiteren.

  Dat is ongetwijfeld waar, en zeker waar het Wilders betreft, maar vergeet niet dat Hitler wel degelijk in staat is geweest om Duitsland in recordtempo tot het machtigste land (destijds) van de wereld te maken.
  Dat was de reden waardoor m’n opa die voornamelijk in Duitsland werkte, heel kort lid is geweest van de NSB.
  Dat hij dat maar kort is geweest had voor een deel te maken met z’n Joodse schoondochter, mijn moeder dus, maar dat was niet het enige. Hij had ook prima door dat zoals hij ooit eens vertelde, dat het haast op een geloof leek. Mijn opa was niet gelovig. M’n oma was Katholiek. Tot op de dag van vandaag eten we op vrijdag vis als ik de boodschappen doe. Maar ik ben wel atheïst. Dat gebeurt niet eens bewust. Net als woensdag-gehaktdag. Meestal eten we woensdags gehakt, zonder er bij na te denken.

 53. katja Schreef:

  Gezien Jan Jaap de Ruiter arabist is zou een uitdnodiging ter beoordeling aan Hans Jansen
  of andere pro PVV arabisten geen gek idee geweest zijn?

  Hans Jansen zou de uitnodiging afslaan omdat hij wel weet dat iedereen er precies zo over denkt als hij en de PVV maar dat ze stiekem tegen zijn omdat ze niet goed de tekst hebben gelezen en er geen verstand van hebben. Het is immers inmiddels wetenschappelijk bewezen namelijk door Hans Jansen dat moslims niet geloven zoals ze zelf beweren maar zoals Hans Jansen zegt.
  Dus die mensen die kritiek hebben op Hans Jansen weten helemaal niet waar ze over praten en moslims al helemaal niet. Hans Jansen heeft namelijk ook Arabisch geleerd en hij weet daarom beter wat er in de Koran staat dan moslims.

 54. #62

  Dat Hans Jansen de uitnodiging af zou slaan leek me ook al is dit niet weten.
  Het is ook niet weten of hij uitgenodigd was en af had geslagen of er vermeldingen op de scriptie staan van krtitisch lezende arabisten buitens huis die af geslagen hebben. .
  Bovekerk’s onderzoek naar het benoemen van fascisme is actueel gelieeerd aan de PVV beweging , Wilders rechtszaak en arabisten , ik weet niet meer welke waarvan alleen Hans Jansen mocht getuigen.
  Ik denk dus dat het voor de hand had gelegen om een krtkisch lezende arbasist van buiten huis er ter beoordeling bij te betrekkken omdat het onderzoek politiek actueel gelieeerd is.
  Al hoort een mede beoordeling van buitenshuis betrokken te zijn als mogelijke bijstellingen en voordat eenn honoring gegeven wordt , dient dit gebruik ook als indekking tegen vermeende politieke belangen of andere belangenverstrengelingen van betreffende UV.
  Mijn reactie betreft geenszins het onderuit willen halen of in twijfel trekken van conclusies hetgeen ik hoe dan ook niet als buiten mijn vakgebied pretendeer in huis te hebben.
  Ik heb vragen en reflecties over een gelauwerde scriptie buiten mijn vakgebied.. .

 55. Soms wordt het me even teveel, Krapuul, maar als ik dan de reacties op dit artikel lees weet ik weer waarom ik deze site zo waardeer.
  @62 De reactie van arabist Jansen zou ik voorleggen aan Fred Leemhuis. 😛

 56. #62 Henk Veldman

  Zie ook mijn reactie #43 over het bestempelen van Theo van Gogh als moslim basher.
  Ik weet niet vanuit welk of wiens beoordelend gedachtengoed dit populisme er door heeft kunnen komen, het is bijzonder tendieus en het spreek minachting uit.
  Ik meen met recht te kunnen stellen dat het bewustzijn van persoonlijke en volks shock en de maatschappelijke en politeke gevolgen bij de beoordelaars heeft ontbroken.
  Ik ben tegen het PVV marchanderen met de moord op van gogh, rest mij te zeggen dat hetzelfde populistisch gemarchandeer met Theo van Gogh/ de moord op in deze scriptie even laag bij de grond en open deur voor gedegen kriktiek biedt.
  Op zijn best gezegd heeft de TU zich hiermee niet ingedekt,
  .

 57. Paul Schreef:

  Soms wordt het me even teveel, Krapuul, maar als ik dan de reacties op dit artikel lees weet ik weer waarom ik deze site zo waardeer.
  @62 De reactie van arabist Jansen zou ik voorleggen aan Fred Leemhuis.

  Met enige aarzeling en zonder (dit keer) ironie/sarcasme…
  Ik mail wel eens met Hans Jansen en daardoor heb ik gemerkt dat er bij hem een steekje los zit. Nogmaals, dit keer zonder sarcasme.
  Als je met een principieel/fundamenteel gelovige in gesprek/debat gaat en je wijst op malligheden in Bijbel/Koran dan komen ze er nooit uit, maar zeggen vervolgens prompt dat je deze of die tekst maar eens moet lezen want dan snap je het wel.

  Jansen doet dat herhaaldelijk als ik met hem mail.
  Wat Jansen ook doet en mogelijk dacht je dat ik min of meer onzin schreef, toen ik de redenering van Jansen aanhaalde, was dat hij zich er op heeft beroepen dat moslims in Nederland voor een groot deel niet eens goed Arabisch kunnen, terwijl hij die taal dus heel goed kent. Ook de Bijbelvertalingen in de “moderne” Bijbels kloppen volgens hem niet.
  Voor Jansen is het volkomen logisch dat iedereen fout zit, omdat hij als “wetenschapper” er achter is gekomen dat al eeuwenlang de Bijbel en Koran niet goed is vertaald.
  Ik heb ‘m eens gevraagd of hij wist hoeveel Joden er zijn omgekomen toen 3300 jaar geleden ze in opdracht van God genocide pleegden op de 7 stammen, veel groter in getal dan de Joodse stam van Abraham zoals beschreven in Deuteronomium 7. Antwoord: (let wel: Ik had de letterlijke Bijbeltekst bijgevoegd) Ik ken die tekst niet, maar die zal wel weer verkeerd vertaald zijn. Lees maar eens…
  Jansen is er zo van overtuigd dat zijn vertaling/interpretatie juist is, dat iedereen die het daar niet mee eens is, domweg te dom is.
  Ook al zeggen 1½ miljard moslims dat ze er toch heel anders tegen aankijken. Jansen heeft gelijk.

  Bij gelegenheid zal ik eens een aantal filmpjes/citaten van Jansen hier plaatsen.
  Dan merk je dat je in zekere zin met een “godsdienstwaanzinnige” te maken hebt (Jansen is Katholiek) maar ook, dat hij in tegenstelling tot Wilders, op een bepaalde manier heel integer is.
  Zowel Jansen als Wilders zijn aantoonbaar leugenaars. Maar Jansens leugens zijn bedoeld om mensen op het rechte pad te zetten en die van Wilders om mensen te misleiden en anderen de grond in te trappen.

 58. @60: Ik bedoelde dat men in een scriptie zoveel mogelijk ook tegenargumenten dient te behandelen, niet dat je die ook moet laten beoordelen door een tegenstander (evenmin als door een regelrechte medestander).

  “Eerlijk gezegd begrijp ik toch al niet waarom en wat de experrtise van een arabist per definitie met de expertise over topic fascisme heeft te maken.”
  Ja, daar zeg je wat. De Ruiter heeft een uitgebreide analyse van Martin Bosma’s boek gemaakt, dus dat ligt in dezelfde lijn als deze scriptie. Maar je ziet het inderdaad vaker, ik denk omdat nieuwrechts meestal een uitgesproken mening heeft over islam (t.w. dat deze per definitie fundamentalistisch of anti-liberaal zou zijn). Een vriendin van me wilde promoveren op het neoconservatisme van de Burke Stichting, met islamdeskundige Nasr Abu Zayd als supervisor. Ook dat is niet zo vreemd als op het eerste gezicht lijkt, want NAZ werd veelvuldig door de Burkianen op de korrel genomen (hij was nl. nogal liberaal en dat kunnen ze niet uitstaan).

 59. @61: Ach, vertel mij wat, mijn Duitse oudtante (die nota bene zelf in een Jappenkamp heeft gezeten) is zelfs haar hele leven fan gebleven van Hitler.
  Ik heb wellicht nog een aardige menu-suggestie voor je: http://twitpic.com/84fvkn (alleen geschikt voor mensen met een Veldmanniaans gevoel voor humor).

 60. Joke Mizée Schreef:

  menu-suggestie

  ‘k Heb inderdaad altijd m’n kinderen en kleinkinderen wel op kunnen vreten. Als je er belang bij hebt wil ik wel wat recepten uitwisselen. Bedenk overigens wel dat je ze koosjer moet eten. Dus onverdoofd slachten.

 61. Henk, vergeet je mes ook niet goed te slijpen, van die rafelige kindersushi kun je echt niet op tafel zetten…

 62. # 67
  Dank voor je antwoord, het een en ander blijkt politiek diffuus als geen verrassing dat voor het oprapen ligt om iets mee te doen,wat dan ook . .

  Ik heb even gekeken naar Menu kinderballtetjes bah bah en ha ha ha !
  Zegt Lord of the Flies Wiiliam Golding je iets ? Of deze kinderen het zelf net gered hadden zonder de ballejtes van het 1ste slachtffer op te eten, weet ik niet.
  Ik denk dat een recept voor het stukje dat er door volwassen met gevulde buik wordt afgesneden , ook niet verkeerd zou zijn.

 63. Gaat dan niemand op de door mij genoteerde Theo van Gogh als moslim basher op deze scriptie in ?
  Waarom niet ?
  Als dit populisme voor de doorlezer van de scriptie als bijzaak komt , weet ik het ook niet meer, niet dat ik het wist . Niet dat niet dat ik het wist , maar leer gierig blijft.

 64. katja Schreef:

  Zegt Lord of the Flies Wiiliam Golding je iets ?

  Ja, nou! Het boek is ook verfilmd. Om een realistisch effect te krijgen heeft de regisseur de acteurs destijds aan een gedragsexperiment onderworpen vergelijkbaar met ‘The (Third) Wave’ (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave) of het Stanford Prison Experiment. Sommigen van hen hielden er min of meer blijvende emotionele schade aan over.

 65. Off topic

  Jemig , min of meer blijvende schade, das erg … collateral damage.
  Ook voor de regisseur ;waar de verantwoordelijkheden lagen , er waren ook nog ouders, ik zou het niet weten.
  Ik zou veel meer over de werkwijze zelf kunnen schrijven maar laat dat als far off topic na. .
  Ik heb de film niet gezien maar kan me voorstellen dat je daar al niet zonder ziek zwak en misselijk uitkomt.
  De drama opleiding die ik heb gedaan overwoog ook wel eens uit erbarmen om er 1e lijns psycholoog als opvang er bij te betrekken als een student was ingestort.
  Uit erbarmen maar niet verder, een drama opleiding is en biedt geen therapie.
  Ervaren acteurs van formaat bedanken natuurlijk niet voor niets voor de rol van Hitler. .
  The Wave heb ik wel gezien en zou op alle scholen als lesmateriaal getoond en besproken horen te worden.
  Ken je overigens Secret History van Donna Tart? Meer een the thriller maar in essentie niet minder beklemmend om te lezen hoe een groep oude talen studenten als bevangen door klassieke mystiek tot moord komt.

  On topic.
  Ben ik de enige op Krapuul die over term moslim basher voor Theo van Gogh is gevallen ?
  Na dit zo goed mogelijk en genuanceerd te hebben toegelicht, sta ik kennelijk alleen. .
  Ik gooi het in de groep:

  eigen schuld
  dikke bult
  moslim basher
  zegt niets meer

 66. katja Schreef:

  On topic.
  Ben ik de enige op Krapuul die over term moslim basher voor Theo van Gogh is gevallen ?
  Na dit zo goed mogelijk en genuanceerd te hebben toegelicht, sta ik kennelijk alleen. .
  Ik gooi het in de groep:
  eigen schuld
  dikke bult
  moslim basher
  zegt niets meer

  Een overgewaardeerde producent van flutfilmpjes die net als Hans Teeuwen veel te veel aandacht kreeg voor zijn puberale producties in beeld en geschrift .. Had gewoon aan de gevolgen van zijn levensstijl dood moeten gaan en niet aan het mes van een salafidioot …

 67. #67 Joke Mizee

  Sorry bij mijn vorige reactie was je naam als aanhef weer weg.

  Ik kwam Jan Jaap de Ruiter verder ook als verdiept en anlyse over Bosma. boek tegen. Hij heeft daar veel ingestoken , experimenten zals onderstaand link aan gewijd.
  Hij beslecht daarin Bosma door een kieswijzer in te vullen vanuit het gedachten goed van Mussert.

  Het is ondermeer raar tegen komen dat als je zelf voor natuubehoud bent dat Hitler dat ook was, toe maar

 68. Vervolg vanwege shock ! Hitler te zijn tegen gekomen hier nod de link
  Ik had hem als zonder meer interessant geplaatst en mijn reflecties aan gaande kunst beleid over gegeven, gelieerd topic is al weer weg. .
  H. zou zich bv positief over de islam en moslims hebben uitgelaten, godwin H zou daarmee helemaal niet meer kloppen , kortom :

  http://www.nieuwwij.nl/index.php?pageID=13&messageID=6482

 69. katja Schreef:

  Het is ondermeer raar tegen komen dat als je zelf voor natuubehoud bent dat Hitler dat ook was, toe maar

  Hitler noemde z’n hond “Blondi”. Het beestje werd regelmatig in elkaar getrapt door Eva Braun als Hitler er even niet bij was.
  Waarom denk je dat Wilders z’n haren heeft laten blonderen? Wilders die ook constant door grote groepen van de bevolking verbaal in elkaar wordt getrapt en vernederd?

 70. 80 Henk Veldman

  Wat je aandraagt is boeiend genoeg maar dan
  Ik had al per ongeluk een hondse godwin met een Blondi Blondi rijmpje of liedje aan het adres van GW geschreven.
  Toen ik daarachter kwam heb ik me voor de oefening in zijn hond verplaatst en er nog een uit naam van zijn hond geschreven. Het in elkaar getrapt worden als zijn vrouw er niet was , de heilgroet om voor te kwispelen , het reuksppor ,de eeuwige trouw van een hond aan zijn baas die hem liet vergiftigen en meer Ik heb het niet opgeslagen maar het zat erin.
  De idee dat Grauss woest om deze mishandeling zou zijn kwam daarna als absurd genoeg om meer mee te doen, ik heb dit wel ergens in mind geparkeerd.
  .
  Ik denk of ervaar dat de meesten van ons door stadia heen gaan hoe we ons tot fenomeen GW verhouden, hoe er mee bezig zijn en hoe daar geestelijk gezond bij te blijven en zelfs elkaar daarmee kunnen helpen..
  Toen het pas bekend werd dat hij aan de regering deel zou nemen wilde ik nog voor dat troonplaatje ter inzegening die dag het land uit om me daar niet als burger getuige voor te lenen.
  De idee van wij blijven hier hielp
  Ik kan je vraag ook niet beantwoorden.
  Mijn weg is om daar geen energie in te steken, iets van zijn haarkleur , mogelijke belevings wereld, wat hij ondergaat te vinden of door te vertalen.
  Ik heb daar kennelijk een mind block voor ingesteld.
  Ik merk hoe dan ook dat aan mijn krapuultax kan zitten als iets om zelf over te waken.
  MIjn on topicr reactie is in de maak. Oie oie wat nou weer , ik kan het soms niet laten , ieder zijn leerscholen.
  Voor mij past GW als niet meer dan een sjabloon wonderwel in de weg van Mabeth.
  Of dit helemaal klopt maakt niet uit, het doet mij of niemand kwaad , ik kom het steeds tegen.

  Last but not least : Ik vond je schets van persoon Hans Jansen treffend, dank! Ik had daar als zo iets , een beetje afwezig en underdogs ,in de media stumbelen maar zeker geen baddy , ook al van gemaakt

 71. katja Schreef:

  MIjn on topicr reactie is in de maak.

  Heerlijk!
  katja Schreef:

  Ik vond je schets van persoon Hans Jansen treffend, dank!

  Nee, die eer geldt mij. Dank je!

 72. Hiep Hiep Hoera Het Vrije TU Woord

  #79 Witte duif
  #76 jvdheuvel

  Dank, maar deze info voegt voor mij niets nieuws toe, het bevestigt alleen maar eigen schuld dikke bult als je als moslim basher wordt genoemd.
  En verder, zo’n gratis krantje dient Krapuul als het bij Krapuul past..
  En verder, van Gogh profileerde zich toch niet allerlei fora riolen die in de gaten moeten worden gehouden, riolen die ik niet ken maar weet dat ze er zijn?
  #75 Al Bakrastani , “had gewoon aan de gevolgen van zijn levensstijl dood moeten gaan’”

  Ha ha ha 😆 ,iemand netjes de dood toe wensen , ik wens u een natuurlijke dood toe 😛 !

  “”en niet aan het mes van een salafidioot …
  De Salafisten zijn ook onder ons.

  Wat men Van Gogh of Teeuwen vindt is persoonlijk.
  Ook een cabaretier moet ergens beginnen, back to the basics: .satire wortelt zich ver terug van animaal phallisch ha ha ha primitief dorische kluchten ha ha ha naar het Theater van de Lach, ha ha ha , toneel deuren ha ha ha poep ,scheet en wat meer ha ha ha

  ..…

  . Theodoor (Theo) van Gogh (Wassenaar, 23 juli 1957 – Amsterdam, 2 november 2004) was een Nederlands regisseur, scenarioschrijver, programmamaker, interviewer voor televisie en columnist.

  Wiki

  Theo van Gogh had meer in huis dan moslim bashen, was maatschappelijk breed betrokken, hoopte dat er na de moord op politicus Fortuin geen erger soort op zou staan. Vergeefse hoop, hij was ook naïef en dacht dat hij zijn mening op eigen wijze kon ventileren.
  Ik weet het niet allemaal maar,hij schreef gedichten die ik niet heb gelezen , zijn low budget filmhuis 06 – onderwerp telefoon sex- met gerenommeerde ned. acteurs ging dieper op de mens en relatie tussen mensen achter dit fenomeen in. Ik heb de film als van niveau gezien en hij was m.i. een geinteresseerde tegemoetkomende , geen GS interviewer uit op bashen..

  Zijn filmhuis Submission , vrouwenmishandeling, was waarschijnlijk de aanleiding om hem te vermoorden. Van Gogh was gewaarschuwd maar niet te stoppen, hij riep nog snel : Niet schieten!

  Submission was grens overschrijdend maar geen leugen

  Popups uit Izzy D Ruhulessin.s doos van pandora:

  onze bekeerde radicale fundi had de grootste moeite om zijn afkeuring over het stenigen van vrouwen uit te spreken en vindt dat zolang vrouwenbesnijdenis aan de islamitische richtlijnen voldoet, het evenals jongensbesnijdenis geen kinderverminking is.

  Hou zijn pop ups maar in de gaten 😕

  De moord op van Gogh ging de wereld over als vermoorde cineast . GW marchandeert daarmee op zijn buitenlandse missies. Dat is geen GW leugen, ik weet veel meer over GW leugens om me daar wel voor te schamen.

  Als de tijd er rijp voor is komt er misschien nog een neerlandse Oerlemans film over deze moord.
  Misschien komt er nog film die van Gogh als eigentijdse beeldenstormer belicht

  Grote afkeer van of kritiek op het niveau van zijn wijze van uiten, werk of persoon, doet niets af aan mijn mening dat moslim basher een naar eigen gelieve ingekleurde verwijzing (laag bij de grondse als te beeldend) , naar van Gogh was die geen doorgang in deze scriptie had mogen hebben.

  Dat was ook geen leugen en zal de wereld niet over gaan als over zijn dead body om me voor te schamen, so what?

  Theo van Gogh was meer dan een moslim basher, geen politicus , schuwde de dialoog niet en vroeg nog om antwoord in een openbare brief die hij aan een moslim politica schreef.

  ik deed mijn werk
  en sta met hoofd
  en hart in hand
  met niets……

 73. Iemand die continu over geitenneukers praat omdat hij het recht wil hebben om moslims te beledigen mag best een moslimbasher genoemd worden. De conclusie die jij daar aan verbindt is geheel voor jouw eigen rekening (en naar mijn mening: geen touw aan vast te knopen).

  Overigens is het plakken van teksten in de comments tegen onze REGELS. Niet meer doen dus.

 74. #*83 Hek Veldman

  De afgrijzelijke 💡 lichtheid van het bestaan!

  Dank, maar soms moet je van jezelf iets schrijven dat niet heerlijk is , vindt je gelukkig nog heerlijke stukjes en weet niet waarom of pas later waarom je het wel hebt gedaan

 75. #84 jvdheuvel

  U was snel met uw flashlight.
  Ik voelde al dat dat er iets zou komen om van te leren maar wist niet vanuit welke hoek,
  Mijn dank, ik het dit bij deze al gedaan.

 76. @Katja. Je vindt dat de term moslimbasher niet mocht in de scriptie. en je vroeg uitdrukkelijk om commentaar daarop. Ik heb er geen enkel probleem mee dat de term gebruikt is. Bovendien werd in de buitenlandse pers ook gebezigd. De provocatieve stijl van van Gogh kon ik af en toe best waarderen, maar had ook wel minder gemogen. Zijn uitspraken over de islam vond ik hatelijk en de film submission gebaseerd op de verknipte opvattingen van Hirschi Ali die niet in staat was om de invloed van de cultuur van haar geboorteland te onderscheiden van de islam als wereldgodsdienst. Er zijn ook islamitische landen waar vrouwenbesnijdenis niet wordt toegepast. De beperkte visie die in submission werd geëtaleerd is dan misschien niet opzettelijk leugenachtig maar het is evenmin een eerlijke weergave van de positie van de vrouw in de islam. Wat het motief van van Gogh was kan ik niet weten, Betrokkenheid leidt volgens mij tot begrip en het afzien van belediging. Om te provoceren hoef je niet te beledigen.

 77. Ik vond dat Van Gogh er een zootje van maakte.

  Voor iemand die heel genuanceerd kon denken ging hij met die geitenneukers columns uit de bocht.
  Bij hem ging het
  a) om de absolute vrijheid van meningsuiting, en
  b) een waardering te geven over islamitische zaken,
  die hij in zijn columns een product werden die een harde toon kregen.

  Nou is satire de draak steken met dingen die niet per definitie waar hoeven zijn, een roman is een sprookje waarin werkelijk voor kan komen en een column een verzonnen stukje waar de schrijver ook niet de waarheid hoeft te vertellen en vaak dingen buiten proportioneel uitvergroot.

  Het punt met Van Gogh was naar mijn idee dat ie verwerd tot een wandelende column en daardoor niet meer serieus te nemen. Helaas was de tijdsgeest anders en namen teveel mensen hem te serieus in deze rol.

  Sinds hij vermoord is wordt hij volgens gebruikt door mensen die slechts in een deel van zijn opvattingen geïnteresseerd zijn en dankbaar gebruik maken van de rol die hij speelde. (Links en rechts).

 78. Katja zegt:
  De Salafisten zijn ook onder ons.

  En waar zijn die dan volgens jouw en wat weet je van het salafisme om daar een een onderbouwde mening over te hebben?

  Theo van Gogh was een smerig onderkruipsel, niets meer en niet minder.

 79. Pistache Schreef:

  Ik vond dat Van Gogh er een zootje van maakte.

  Jahoor, schreeuwen om het schreeuwen, net als de verwende kinderen die steeds het aandacht willen trekken om naar hun zin te krijgen.

 80. #88 Wiite Duif

  Il ben er nog even en kan je reactie als genuanceerder waarderen, het had minder gemogen maar was niet minder , waarom weet ik ook niet en ik weet dat ik heb gechargeerd.
  Het back to the basics satire was animaal phallish, het duurt misschien om weer verder te vatten , de positie van moslima.s kan conform submission, zijn,. Ik weet dat er in allerlei culturen vrouwen besneden worden.
  Ik weet niet zo veel maar wel een beetje

  Wat ik, uit de kunst van vdheuvel .s reactie vind is dat hij klein stukje copy paste van mij meteen decteteerde , allemaal in zijn hoofd of er bestaan er roodlicht bestanden die voor de beheerder meteen gaan knipperen, ik weet ut niet .
  Met groeten

 81. desert flower Schreef:

  Katja zegt:
  De Salafisten zijn ook onder ons.
  En waar zijn die dan volgens jouw en wat weet je van het salafisme om daar een een onderbouwde mening over te hebben?
  Theo van Gogh was een smerig onderkruipsel, niets meer en niet minder.

  Er is weinig verschil tussen van Gogh en de gemiddelde Salafist , allebei zijn ze er van overtuigd precies te weten wat Islaam inhoud , allebei proberen ze die mening luidskeels aan andere (moslims ) op te dringen …
  Lange tijd had ik nog wel bewondering voor de intensiteit waarmee ze hun geloof belijden , maar de laatste jaren te vaak voor afvallig , dwalend of zelfs Kafir uitgemaakt vanwege mijn Soefie en Shia verbintenissen , om van de bedreigingen door de als “hofstadgroep ” bekent staande Taqfiri nog maar te zwijgen ….

 82. katja Schreef:

  Zijn filmhuis Submission , vrouwenmishandeling, was waarschijnlijk de aanleiding om hem te vermoorden. Van Gogh was gewaarschuwd maar niet te stoppen, hij riep nog snel : Niet schieten!
  Submission was grens overschrijdend maar geen leugen
  Popups uit Izzy D Ruhulessin.s doos van pandora:
  onze bekeerde radicale fundi had de grootste moeite om zijn afkeuring over het stenigen van vrouwen uit te spreken en vindt dat zolang vrouwenbesnijdenis aan de islamitische richtlijnen voldoet, het evenals jongensbesnijdenis geen kinderverminking is.

  wie het nodig vind dwazen als Iz ud Din te vermelden , of de leugenpropaganda van Submission te verdedigen heeft waarschijnlijk nooit de moeite genomen zich verder in de Islam te verdiepen , ik raad de boeken van Karen Armstrong, neutraal en gedegen …

 83. #94 El Bakrastani

  Ik heb geprobeerd het archief in te duiken , hier op de site, om je alsnog de link te sturen maar op de een of andere manier lukt mij dit dus niet. Als je even de berichten van 2 dagen terug bekijkt in het archief dan zou het daar nog bij moeten staan.

  Ik deel niet de mening dat een gemiddelde salafi hetzelfde zou zijn als Theo van Gogh dat is mij een straatje te ver. Het verhaal dat je zelfs voor kafir bent uitgemaakt komt me niet geheel onbekend voor en een ieder die zoiets durft te uiten heeft zelf een wandaad begaan en heeft zelf niet veel van de islam begrepen en een bedreiging uiten naar een ander is al helemaal uit den boze. Mijn eigen ervaringen zijn wisselend wat dat betreft, ik herken wel veel van wat je zegt. Ik heb vooral moeite met die moslims en vooral hier in Nederland die bekeerd zijn en binnen no time iedereen te les beginnen te leren maar vooral je beginnen af te kraken, ik heb dit zelf meerdere malen meegemaakt en heb me uiteindelijk ver van deze groepen verwijderd. werkelijk overal was commentaar op. Het was alsof er als het ware een compititie was wie nou wel niet de beste was. Het acher elkaar rug om praten en het bekritiseren van wie er wel of niet deugde hing me als snel de keel uit en ben mijn eigen weg gegaan maar wel op de ingeslagen weg voort gegaan en er veel tijd en studie in gestoken. Ik wil ze niet over een kam scheren , ik heb van een aantal mensen veel kunnen leren en hun manier van doen en laten waren ook heel anders. Ik heb veel vrouwen gekend die een man hadden die buiten de deur de perfecte moslim uithingen maar thuis hun vrouwen en/of kinderen heel slecht behandelden. Ik dacht dat dit respectabele mensen waren maar heb mij menigmaal ernstig verkeken. Juist diegenen die zeggen salafi te zijn zouden een voorbeeld moeten zijn maar helaas is het omgekeerde vaak waar. Ik denk dat er maar heel weinig moslims in principe nog kunnen claimen dat ze op de juiste weg zitten en heel veel zijn van de oorspronkelijke leer afgeweken. Uiteindelijk heb ik ook meer geleerd van de moslims in Egypte dan van de bekeerde moslims hier, ik doel hier niet alleen op kennis. Als ik nu een moslim zie met een baard krijg ik daar eerder negatieve beelden bij dan positieve om heel eerlijk te zijn, wat in principe niet zou moeten. Als ik het woord Taliban hoor wordt ik al huiverig .Jammer dat juist deze mensen de wereld een vertekend beeld geeft van wat de islam eigenlijk wel inhoudt.

  Ik ben zelf niet zomaar in een hokje of groepje te drukken. Moslim zijn is meer dan alleen maar een naam van een bepaalde groepering.

  Mocht je de link niet kunnen vinden laat het dan nog even weten.

 84. #94

  Al Bakrastani

  Echt klasse van je om verder op je passie , niet stil staan maar als ontwikkelings weg in dit geloof ,onderling als niet heerlijk, in te gaan.
  Het forum is er verder niet naar maar het doet deugd!

  ie het nodig vind dwazen als Iz ud Din te vermelden , of de leugenpropaganda van Submission te verdedigen heeft waarschijnlijk nooit de moeite genomen zich verder in de Islam te verdiepen , ik raad de boeken van Karen Armstrong, neutraal en gedegen

  Als terzijde heeft dit heerschap hier niet zo lang gelden als topic ivm de hoofddoek gediend.
  Ik was geen volger van Theo van Gogh kenner maar dat wel dat hij hier iets anders over gezëgd zou hebben dan ik dat met met pop pus. heb gedaan.
  De reli kuisheids gordel is de deur gewezen , het is tijd om vrouwen besnijdenis tegen te gaan..

  Ik heb een eenvoudig boek over de Koran gelezen, heb de titel niet meer. Ik maakte daar uit op dat veel dat van uit Islam wordt gepraktiseerd of onder sharia zou vervallen daar niet in terug te vinden is. De enige duidelijke richtlijn die ik mij herinner is vanwege een polygamische cultuur, dat een vrouw onder sharia minder erft.
  Submission verbeeldde uitvoering praktijken, noem het de leugens die zich uit leerscholen en diverse stromingen vestigden

  Bezig zijn met exegese heeft niets met de kunsten te maken.

  Het multidisciplinair onderzoek dat aan Opera Aisha vooraf ging, toestemming van de koning van Marokko heeft niet mogen baten, de voorstelling leed vroegtijdig schipbreuk vanwege bedreigingen aan het adres van Marokkaanse spelers en angst voor fatwa’s

  Acceptatie ja , om rekening mee te houden Ja, maar dat het heerlijk is of voelt dat ook dit onder ons leeft, Nee
  Ook dat zal niet onder de ware Islam vallen, toch gebeurde en natuurlijk hield van Gogh zich er niet buiten.
  😛
  Ik heb wel eens in opmerkelijk gelezen dat in een of ander ver weg cultuur een man 😛 ceremonieel met zijn geit trouwde!.
  Vanuit een dramatisch perspectief zie ik dit liefdes vertoon ontroerend! Maatschappelijke context, of de man geen goederen werk had om voor een vrouw in aanmerking te komen, een geit om overende redenen boven een vrouw verkoos 😛 , een geit minder lang leeft 😉 als mee spelende factoren ,het huwelijk staat centraal! .

  Bashen is niet mijn ding.

  Ik vraag me af het nut van reli bashen als culturele confrontaties ipv elkaar met reli bloedvergieten te beslechten ooit onderzocht is.
  Moslims en joden maken de meest bestiale cartoons om elkaar op die manier het hoofd mee te bieden.

  Er zal over bovenstaand af te dingen, misgevingen, uit te wisselen zijn, maar ik laat het er als laatste bijdrage bij.
  Ik kom vast nog wel eens op bezoek, vaste respondenten worden mij ook dierbaar , een beetje verdrietig als deel van leven , maar ik ga het verder verlaten.
  Mijn licht stond al een tijdje op oranje als wijzer en wens iedereen met dank voor, 😀

  en 😆 en het geleerde, het beste.

Reacties zijn gesloten.