Minder kinderen door bezuinigingen kinderopvang

Is dat eigenlijk een slechte zaak Mondiaal gezien niet, mondiaal hebben we meer dan genoeg mensen, en in Nederland zelf ook. Het is het gevolg van het uitsluitend financieel willen waarderen van bepaalde taken in de maatschappij en andere niet (hoe essentiëler de taak, hoe minder er vaak voor betaald wordt, en vrijwilligers doen dan vaak ook heel belangrijk werk), en ook al decennialang te drammen dat iedereen zo’n betaalde taak moet uitvoeren omdat de anders ‘niet niet meedoet’ en omdat een betaalde baan toch zo goed voor je is. Je eigen kinderen opvoeden is geen betaalde taak. Andermans kinderen opvoeden echter wel.

Het gevolg is dat mensen voor een belangrijk deel van de tijd niet meer hun eigen kind opvoeden maar dat uitbesteden aan iemand anders terwijl ze zelf dat toch oh zo nuttige betaalde werk gaan doen. Netto zijn de kosten van het zelf opvoeden van je kind deels verplaatst naar de kinderopvang.

Dus of we er economisch zoveel mee opschieten dat iedereen in het gezin werkt weet ik zo net nog niet. Het moet ook niet de enige  (of misschien zelfs helemaal geen) afweging zijn. Natuurlijk zit er ook een andere kant aan de zaak, namelijk dat lang niet altijd één van de ouders fulltime thuis zal willen blijven bij de kleine kinderen. Dat is nu nog een keuze, maar duurdere opvang zal dat eerder een noodzaak maken, of kinderen inderdaad gewoon onbetaalbaar onder een bepaald inkomen.

Hoe dat laatste economisch zit begrijp ik nog steeds niet. We worden nu toch verondersteld een stuk rijker te zijn dan veertig jaar geleden. Hoe kon mijn vader, zoals ook veel vaders van andere kinderen, dan een heel gezin onderhouden, een huis en auto bekostigen van één modaal (of in het geval van mijn vader enigszins bovenmodaal) salaris?

4 gedachten over “Minder kinderen door bezuinigingen kinderopvang”

 1. ” Hoe kon mijn vader, zoals ook veel vaders van andere kinderen, dan een heel gezin onderhouden, een huis en auto bekostigen van één modaal (of in het geval van mijn vader enigszins bovenmodaal) salaris?” Een simpeler leven , kleding die niet na twee keer dragen “uit de mode ” was … een auto die meestal bleef rijden en als ie dan eens kapot ging redelijk makkelijk te maken was .. vakantie in eigen land op campings die geen luxeoorden waren ect .. en het belangrijkste , we deden dingen samen …

 2. 1
  Al Bakrastani

  De verhoudingen loon contra kosten huis, energie lagen toen heel anders.
  Trouwens het is nog steeds te doen.
  Wij hebben bewust voor kinderen gekozen, en bewust ervoor gekozen, om iemand thuis te hebben om de kinderen op te vangen.
  Dat betekent wel, geen luxe.

 3. We moeten niet vergeten dat het heel leerzaam is voor een kind om naar een kinderopvang te gaan. Hiermee wil ik niet zeggen dat hij 5 keer per week naar een kinderopvang moet, maar een keer per week brengt alleen maar baten met zich mee!

Reacties zijn gesloten.