Columnrondje zondag

Zondag, lekkere leesdag, dus columnrondje!

Marc Chavannes
Marc schrijft over wat ons verbindt als Nederlanders, het gevoel en de daadkracht die weer naar boven komt in deze dagen dat het water ons weer dreigt te verzwelgen. Ook schrijft hij over wat het CDA niet bindt met hun leden. De zelfgenoegzaamheid die het jaren heeft gehad, wordt nu afgestraft en Maxime wordt bedankt voor zijn inzet (niet dat ik dat zo jammer vind, maar als hij zou blijven zou dat beter zijn om het CDA naar een nulpunt te brengen).

Kustaw Bessems
Kustaw laat zien dat het CDA, als het een vrouw zou zijn, de ideale partner voor sommige mannen zou zijn. Ze zeggen allemaal ‘nee!’ maar bedoelen allemaal ‘ja’ (wat, let op, heren, in het ECHTE leven NIET zo is! Nee is nee!).
Alle CDA’ers zeggen dat ze géén partijleider willen worden. Mja, hoe was dat ook al weer? Henk Bleker zou nóóit zijn pony’s verlaten voor Den Haag; Camiel Eurlings wekte de indruk alsof hij tot in lengte van dagen de trouwe hond van Maxime zou zijn; Donner zei dat een journalist uit zijn nek kletste over zijn mogelijk benoeming als onderkoning van Nederland. Ow en dan vergeet ik nog dat de partijleiding aan de leden vraagt wat ze willen en dat dan gewoon weggooien met het oud papier. Leuk dat jullie zeggen wat je wilt, maar dat doen we lekker toch niet.

Jean-Pierre Geelen
Jean-Pierre heeft het over de huidige tendens om veel te veel te zeggen. Zeker op TV maken veel mensen zich schuldig aan ‘dubbelop’.

Uit de Lemmens-collectie: ‘De huidige situatie zoals hij nu is’ (Hero Brinkman). Duidelijk: dus niet de huidige situatie zoals die vroeger was.
Een kapper in het actualiteitenprogramma Altijd wat: ‘Een wildvreemd iemand die je nog nooit hebt gezien.’
‘Een afdaling naar beneden’ (oud-wielrenner en sportverslaggever Maarten Ducrot).

Cor van de Laak zou zeggen: ,,Van die dingen, ja!”

Folkert Jensma
Folkert vraagt zich terecht af waar rijksinspecties voor werken. Afgelopen donderdag kwam er een vernietigend rapport uit van de nationale ombudsman, die weer eens een onfris akkefietje had onderzocht. Een fout van een ziekenhuis heeft een te vroeg geboren baby ernstige hersenbeschadiging opgeleverd. De baby moest een darmoperatie ondergaan, maar het was niet stoer om er een kinderanesthesist bij te vragen.

Argos heeft de zaak in juli 2011 aan het rollen gebracht en zo is de zaak”van baby Jelmer bij de nationale ombudsman terecht gekomen. Helaas heeft de pers er weinig aandacht aan besteed. Zal ook wel niet stoer zijn, aandacht besteden aan misstanden in ziekenhuizen en zeker niet met een baby.

Schippers heeft hier een brandbrief over gehad, maar die zal wel druk bezig zijn met de ‘ongemakjes’ van ouderen.

Ow en er liggen nog 25 ‘plankzaken’ te wachten tot ze vanzelf zijn uitgedoofd.

Willem Schoonen
80% van de Trouw lezers ziet helemaal niets meer in de huidige coalitie met gedoogpartner en ze hadden er ook geen problemen mee dat Verhagen geen partijleider wordt.

In een ingezonden brief in de Volkskrant keerde VVD-senator Hans Wiegel zich tegen dat beeld van Verhagen. Wat op Twitter weer vrolijke reacties opleverde als: “Als je door Wiegel wordt geprezen, weet je zeker dat je politieke einde nabij is.”

Ilja Leonard Pfeijffer
Nog maar eentje over Maxime Verhagen. Ilja gelooft er helemaal niets van dat Maxime wil stoppen. Hij ziet hele andere motieven en laat ik daar eerlijk gezegd ook aan gedacht hebben. Juich niet te vroeg, de politiek is nog lang niet van deze man af.

Bas Heijne
Over het Haagse Volksfeestje, de duurste nieuwjaarsreceptie van 2012. De gevraagde VVD’ers vonden het allemaal heel normaal en íedereen mocht toch komen? Nou dan? En over een prijs waar niemand van gehoord heeft. Ouderwetse doekjes voor het bloeden en om te maskeren dat het niemand ook maar iets kan schelen.