Chaos! (Oeps, onderwijs kapot)

Ondertussen bestaan er ook speciale sites over het speciaal onderwijs, en met name de afbraak ervan, waar Rechts Nederland zijn vingers bij aflikt:

Natuurlijk weten u en ik dat de plannen van Van Bijsterveldt funest zijn voor de inhoud van het het onderwijs op het reguliere onderwijs en veel meer nog het speciaal onderwijs.
Kinderen met een beperking (geestelijk en of lichamelijk) zullen uitvallen binnen het onderwijs door voldoende middelen maar weinig expertise (regulier) of juist heel veel expertise maar veel te weinig middelen (speciaal onderwijs).

Hoe je het wendt of keert: de meest zwakke leerlingen, die door een beperking waarom ze zelf niet hebben gevraagd, toch al moeite hebben om zich te handhaven in onze puur op prestaties gerichte maatschappij worden afgeserveerd. Het recht op optimaal onderwijs wordt hen door regering Rutte keihard ontzegd. Voor hem en zijn neoliberale medestanders zijn zij slechts een voetnoot in de berekening: met een rode streep er doorheen.

Maar ook de andere leerlingen zullen de gevolgen van de bezuinigingen en het wetsvoorstel ‘Passend onderwijs’ gaan ondervinden. Hun leerkrachten zullen minder aandacht kunnen geven aan hun schoolwerk omdat deze zich moeten richten op meer leerlingen die een zeer specifieke begeleiding nodig hebben.
En het is een goede leerkracht de eer te na om deze leerlingen met een beperking maar wat bezig te houden in plaats van te onderwijzen, terwijl dat wel het logische gevolg zou zijn van de aanstaande plannen.

Iedereen met verstand van zaken weet dit en heeft dit de afgelopen periode (soms zelfs meerdere malen) gezegd. Van PO-Raad tot vakbond, van adviescommissie ECPO tot Raad van State, en, wellicht nog veel belangrijker vanwege de kennis en inzichten door praktijkervaring, van schoolleiding tot leerkracht. De minister blijft horende doof.

En lees verder bij wijzijnverbijsterd.nl.

1 gedachte over “Chaos! (Oeps, onderwijs kapot)”

  1. Iedereen met een beetje hart voor onderwijs, of respect voor kinderen met een beperking moet daar gaan lezen. Ook vaak leuke (maar eigenlijk dieptriest natuurlijk) stukjes over bijvoorbeeld Schippers, Uitslag, en onze 3 welbekende vrienden. 😉

Reacties zijn gesloten.