Leert een tuinder nou politici hoe om te gaan met mensen in de bijstand?

Hans Olsthoorn is financieel directeur bij een orchideeënkwekerij. De kwekerij heeft 60 mensen in vaste dienst en ca evenveel mensen als uitzendkracht, voornamelijk Oost-Europeanen. In Rotterdam zitten 33.000 mensen in de bijstand. Marco Florijn, PvdA-wethouder werk en inkomen in Rotterdam, vindt dat waanzin. Die mensen moeten gewoon gaan werken en ze zullen alles aan moeten pakken wat ze aangeboden wordt, anders worden ze gekort. Klaar!

Goed plan? Nee, zegt Hans Oltshoorn, niet op die manier. Je kunt mensen die al jaren niet meedoen in het arbeidsproces niet van de ene op de ander dag in een keurslijf van arbeid persen. Hij heeft contact opgenomen met Marco Florijn en hem een plan gestuurd.

Kijk, Marco, zo kan het ook. Motiveren kan ook zonder direct te straffen. Banen liggen niet voor het opscheppen en wie weet hoe sommige mensen hun best hebben gedaan en nog steeds doen om aan werk te komen. En misschien wil dat gewoon niet lukken. Ik walg van het beeld dat er altijd wordt geschapen van mensen in de bijstand, dat dat mensen zijn die het allemaal wel goed vinden en lekker de hele dag op de bank hangen. Het is geen vetpot  (link naar minimumloon) en het leven is echt geen lolletje. Dus ga even volwassen om met de mensen die het betreft en behandel ze met respect.

3 gedachten over “Leert een tuinder nou politici hoe om te gaan met mensen in de bijstand?”

  1. De meeste kwekerijen besteden werk uit aan de penitentiaire inrichtingen alwaar de gedetineerden voor een paar euro’s per week, nee niet per uur maar per week het werk doen. Maar daar praten de “tuinders” liever niet over. He Hans

  2. En dan in zo’n oranle hesje met ‘ik werk voor de samenleving” erop, wilden ze een tijd geleden bij taakstraffers invoeren. Heeft iemand die al gezien in den lande, wil het al een tijd fotograferen maar zie het nergens.

Reacties zijn gesloten.